Optima Bank: Ρεκόρ κερδοφορίας

ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ

Εναν χρόνο μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) η Optima Bank, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, λογίζεται ως ο εναλλακτικός πόλος του συστημικού εγχώριου banking.

giorgos taniskidis
Γεώργιος Τανισκίδης

«Καθρέφτης», τα ποιοτικά στοιχεία του ισολογισμού που συνοπτικά «αποτυπώνονται» από την αύξηση των καταθέσεων στη χορήγηση νέων δανείων μέχρι την καθαρή κερδοφορία και τη διανομή θετικού αποτελέσματος στους μετόχους/επενδυτές: Αύξηση καταθέσεων κατά 940 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους, ποσοστό 29,4%, έναντι 2,8 δισ. για την αγορά (ποσοστό 1,41%). Γεγονός που δίνει στην τράπεζα μερίδιο 34% όσον αφορά την ενίσχυση των καταθέσεων. Οσον αφορά την αποτελεσματικότητα του μοντέλου λειτουργίας, όπου εξαρχής είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία ο πρόεδρός της Γεώργιος Τανισκίδης, ο δείκτης εξόδων σε σχέση με βασικά έσοδα διαμορφώνεται σε 25% (9μηνο 2024), έναντι 29,9% (αντίστοιχο διάστημα 2023).

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας ο πρόεδρος της εισηγμένης είχε καταστήσει σαφή τον προσανατολισμό έναντι της επιχειρηματικότητας, εστιάζοντας σε σημαντικό μέρος του ευρύτερου μέρους της που αντιμετωπίζεται ως non bankable. Πολιτική που κρίνοντας από το αποτέλεσμα (τρίτου 3μήνου/9μήνου) «παράγει» 849 εκατ. νέα δάνεια/χορηγήσεις (από αρχή έτους).

Τι σημαίνει αυτό; Στο Q3 η διοίκηση καταγράφει τη μεγαλύτερη παραγωγή δανείων, στο 9μηνο φθάνουν στο 93% της συνολικής παραγωγής δανείων του 2023. Σε ποσοστό, επιτυγχάνεται αύξηση 34,5%, έναντι μόλις 1,2% του υπόλοιπου banking.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί (από τις τέσσερις συστημικές και δύο μη συστημικές), Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank είχαν αύξηση δανείων κατά 1,41 δισ. ευρώ. Επιθετική πολιτική μεν, προσεκτική/μεθοδική δε, όπως αποτυπώνεται από ποιοτικούς δείκτες (κεφαλαίων κ.λπ.), ενδεικτικά τα Non Performing Exposures είναι στο 1%, πολύ χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ενα από τα «κλειδιά» της αποτελεσματικότητας είναι η σχέση εξόδων/βασικά έσοδα (στο 25%, όπως προαναφέρθηκε). Στο 34% ο μέσος όρος για το εγχώριο banking, στο 57% των ευρωπαϊκών τραπεζών. Διαφορά που δικαιολογεί και τον χαμηλό συντελεστή λειτουργικού κόστους.

Ωστόσο, παρά τα μέχρι τώρα θεαματικά αποτελέσματα, η διοίκηση επιμένει να θέλει τον πελάτη «μέσα στο κατάστημα» (ή χρήση των e-banking υπηρεσιών), σημειώνοντας πως το ΑΤΜ της Optima Bank δεν έχει κωδικό «για online κατάθεση». Μία από τις καινοτομίες που φαίνεται να αποδίδει ως προς την Β2Β σχέση τράπεζας – πελάτη.

Τελική γραμμή: καθαρά κέρδη 108 εκατ. στο 9μηνο, σχεδόν όσα για το σύνολο της χρήσης 2023. «Μότο»-μήνυμα προς την επιχειρηματικότητα, από τον Δημήτρη Κυπαρίσση: «Οσο αυξάνονται οι καταθέσεις τόσο θα ενισχύεται η πιστωτική επέκταση».

Θα επηρεαστούν τα έσοδα από τη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, η μείωση του Net Interest Income θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των χορηγήσεων/δανείων. Και προς αυτή την κατεύθυνση η διοίκηση σπεύδει να «κλειδώσει» τη συμμετοχή σε μεγάλα projects (λ.χ., Αττική Οδός), διασφαλίζοντας επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έσοδα. Πρώτη τράπεζα που το 2024 προχώρησε σε διανομή μερίσματος (κερδών 2023) και που για την επόμενη χρονιά σχεδιάζει να διανείμει το 30% της φετινής κερδοφορίας.

Ανάλογη με την επιχειρηματική και η επενδυτική/χρηματιστηριακή ανέλιξη. Στα 12,72 ευρώ η μετοχή (υψηλό 52 εβδομάδων στα 13,44 ευρώ), με μεταβολή 63,08% από την αρχή του έτους (έναντι 17,10% για τον Δείκτη Τραπεζών). Αποτίμηση στα 938,4 εκατ. ευρώ, πρώτη υποψήφια για αναβάθμιση/ένταξη στον δείκτη FTSE25 Large Caps.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 15/11/2024)

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ