Ο ιαπωνικός κολοσσός Mitsubishi Corp. ανακοίνωσε ότι υπέστη απώλειες άνω των 90 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα, εξαιτίας μιας εκτεταμένης απάτης που φέρεται να διέπραξαν έμποροι χαλκού εντός της εταιρείας.
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρόμοιων υποθέσεων που τα τελευταία χρόνια έχουν ταρακουνήσει τον κλάδο των εμπορικών οίκων παγκοσμίως. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η διαχείριση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εμπορεύματα από μεμονωμένους traders δημιουργεί ευκαιρίες για απάτες, καθώς αυτοί οι επαγγελματίες ενδέχεται να εκμεταλλεύονται την κατάσταση για προσωπικό οικονομικό όφελος, σε βάρος των εταιρειών τους.
Τον Οκτώβριο, η Trafigura Group δήλωσε ότι αντιμετώπιζε ένα χτύπημα ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στη Μογγολία που αφορούσε υποψίες για ατασθαλίες από δικούς της υπαλλήλους. Ενώ η κλίμακα της απώλειας της Mitsubishi είναι σημαντικά μικρότερη, έχει ωστόσο προκαλέσει ανατριχίλα στον γιγαντιαίο ιαπωνικό εμπορικό οίκο.
Η Mitsubishi απέλυσε τον Gong Huayong, έναν trader χαλκού με έδρα τη Σαγκάη σε μία από τις μονάδες της στην Κίνα, αφού διαπίστωσε ότι είχε κάνει μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές με τοπικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που σχετίζονταν με τον ίδιο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Η εταιρεία είχε γνωστοποιήσει ζημία 13,8 δισ. γεν (92,2 εκατ. δολάρια) στα πιο πρόσφατα τριμηνιαία αποτελέσματά της, επικαλούμενη «ζημία στην κινεζική εμπορική της επιχείρηση», χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε την Τετάρτη ότι το ποσό αυτό αποδίδεται στον Gong, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα καταγραφούν περαιτέρω ζημίες σε σχέση με τις αθέμιτες συναλλαγές.
Οι μετοχές της Mitsubishi Corp. διολίσθησαν έως και 2,1% στην είδηση, αν και αργότερα ανέκτησαν έδαφος για να διαπραγματευτούν με πτώση 0,7% περίπου στη 1:30 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης.
Ο εκπρόσωπος, ο οποίος επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Γκονγκ είχε απολυθεί, δήλωσε ότι είχε κατατεθεί μήνυση. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω αυτό που, όπως είπε, είναι πλέον ένα ποινικό ζήτημα.
Οι κλήσεις και τα μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο του Γκονγκ δεν έγιναν δεκτά, ενώ ένα ερώτημα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση της εταιρείας του απορρίφθηκε. Αρκετοί traders στην Κίνα, οι οποίοι συνήθιζαν να έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με τον Γκονγκ, δήλωσαν ότι επίσης δεν μπορούσαν να τον βρουν. Οι traders αυτοί ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας της υπόθεσης.
Η Mitsubishi άρχισε να ερευνά τις συναλλαγές του Γκονγκ νωρίτερα φέτος, αφού ορισμένοι πελάτες στην επιχείρηση χαλκού της δεν κατάφεραν να διευθετήσουν τις συναλλαγές τους ή αθέτησαν τις πληρωμές που έπρεπε να γίνουν, δήλωσαν πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Η ιαπωνική εταιρεία διαπίστωσε ότι ο Γκονγκ, ένας Κινέζος υπήκοος που εργαζόταν ως διευθυντής συναλλαγών στην Mitsubishi Corporation RtM China, είχε προκαλέσει την Mitsubishi να επιτρέψει σε ορισμένες τοπικές εταιρείες να αναβάλουν την πληρωμή για συμπύκνωμα χαλκού και ραφιναρισμένο χαλκό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Σε ορισμένες περιπτώσεις η Mitsubishi δεν είχε εγκρίνει τις εταιρείες ως αντισυμβαλλόμενους και σε ορισμένες περιπτώσεις οι εταιρείες είχαν προσωπικούς δεσμούς με τον Γκονγκ.
Ορισμένοι από αυτούς που μίλησαν στο πρακτορείο είπαν ότι πίστευαν ότι ο Gong είχε φύγει από την Κίνα για επαγγελματικούς λόγους, ακόμη και πριν οι ενέργειές του αποκαλυφθούν πλήρως από την εταιρεία, και στη συνέχεια δεν επέστρεψε. Τουλάχιστον ένας από τους αντισυμβαλλομένους της Mitsubishi, ο οποίος συνέβαλε στην αποκάλυψη της φερόμενης απάτης μετά από εσωτερική έρευνα, κατήγγειλε το θέμα στην κινεζική αστυνομία. Η αστυνομία της Σαγκάης δεν απάντησε σε πολλαπλά αιτήματα για σχολιασμό.
Για τη Mitsubishi, μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες της Ιαπωνίας, γνωστή ως sogo shosha, η απώλεια είναι εξαιρετικά ενοχλητική αλλά διαχειρίσιμη. Όταν ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου τον περασμένο μήνα, η εταιρεία επανέλαβε την πρόβλεψη για κέρδη 950 δισεκατομμυρίων γεν για το σύνολο του έτους.
Δεν είναι το πρώτο εμπορικό σκάνδαλο που πλήττει την sogo shosha. Το πιο γνωστό, η Sumitomo Corp. έχασε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια τη δεκαετία του 1990 από στοιχήματα χαλκού που έγιναν από τον κορυφαίο έμπορο Yasuo Hamanaka, τα οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, ήταν μη εξουσιοδοτημένα. Ο Hamanaka καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκισης αφού δήλωσε ένοχος για πλαστογράφηση εγγράφων προκειμένου να πραγματοποιήσει μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές χαλκού για λογαριασμό της εταιρείας.
Η Mitsubishi έκλεισε τη μονάδα πετρελαίου με έδρα τη Σιγκαπούρη το 2019, αφού δήλωσε ότι ένας απατεώνας Κινέζος trader έχασε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια. (Ο trader δήλωσε μέσω του δικηγόρου του ότι ενεργούσε κατόπιν εντολών των διευθυντών του και ότι οι απώλειες προέκυψαν από τον «πρόωρο» διακανονισμό των θέσεων σε παράγωγα).
Το τελευταίο σκάνδαλο είναι πιθανό να κάνει τη Mitsubishi, που είναι ήδη ένας από τους πιο συντηρητικούς οίκους συναλλαγών, ακόμη πιο προσεκτική, είπαν οι ίδιες πηγε΄ς. Οι Κινέζοι υπάλληλοι της εταιρείας ανησυχούν ιδιαίτερα ότι μπορεί να επωμιστούν το βάρος των όποιων επιπτώσεων.