Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοινώνει στήριξη 100 δισ. δολαρίων για τις φτωχότερες χώρες

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί αποτέλεσμα συγκέντρωσης πόρων που διήρκεσε έναν χρόνο, εξασφαλίζοντας 23,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι μέσω της Διεθνούς Αναπτυξιακής Ένωσης (IDA) θα παρέχει χρηματοδότηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί αποτέλεσμα συγκέντρωσης πόρων που διήρκεσε έναν χρόνο, εξασφαλίζοντας 23,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για μία μικρή αύξηση συγκριτικά με τα 23,5 δισεκατομμύρια που είχαν εξασφαλιστεί το 2021.

Η IDA αξιοποιεί τα ποσά αυτά ως εγγύηση για να αντλήσει επιπλέον χρηματοδότηση από τις αγορές, επιτυγχάνοντας τετραπλασιασμό των διαθέσιμων κεφαλαίων. Έτσι, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο προορίζεται για νέα δάνεια και δωρεές προς τις χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Ποιοι είναι οι αποδέκτες

Η χρηματοδότηση απευθύνεται σε 78 από τις πιο φτωχές χώρες παγκοσμίως, κυρίως στην Αφρική, και περιλαμβάνει επιχορηγήσεις και δάνεια με χαμηλά ή μηδενικά επιτόκια. Αυτά τα κεφάλαια στοχεύουν στη στήριξη προγραμμάτων που βελτιώνουν την εκπαίδευση, την υγεία, την οικονομική ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ατζάι Μπάνγκα, η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της φτώχειας και τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η IDA αντλεί κεφάλαια αποκλειστικά από τις συνεισφορές των κρατών-μελών της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οποίες ανανεώνονται κάθε τρία χρόνια. Μεγάλες δωρεές προέρχονται από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πρώην αποδέκτες βοήθειας, όπως η Κίνα, η Τουρκία και η Νότια Κορέα, έχουν πλέον μετατραπεί σε σημαντικούς δωρητές της IDA, ενισχύοντας το ταμείο για άλλες χώρες που εξακολουθούν να χρειάζονται βοήθεια.

Η ανανέωση των πόρων της IDA θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη δραστηριότητα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η τρέχουσα συγκέντρωση πόρων χαρακτηρίζεται ως «ιστορική επιτυχία», με τη διοίκηση της Τράπεζας να την εκλαμβάνει ως ένδειξη εμπιστοσύνης από τις δωρήτριες χώρες.

Οι δράσεις που υποστηρίζονται από αυτά τα κεφάλαια στοχεύουν όχι μόνο στη βελτίωση των υποδομών και της διαβίωσης αλλά και στη διασφάλιση ανθεκτικότητας απέναντι στις αυξανόμενες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ