Η αγορά πολυτελών ακινήτων στο Λονδίνο βιώνει την πιο δύσκολη χρονιά της από το 2020. Όπως αποκαλύπτει το fashionnetwork, οι ανησυχίες για τα φορολογικά μέτρα που προωθεί η νέα κυβέρνηση των Εργατικών έχουν προκαλέσει σημαντική μείωση της ζήτησης από πλούσιους αγοραστές.
Είναι ενδεικτικό ότι δεν έχει καταγραφεί καμία συναλλαγή ακινήτου αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών εντός του έτους. Η αβεβαιότητα που δημιουργείται από τις νέες φορολογικές πολιτικές αποθαρρύνει τους επενδυτές υψηλής αξίας, οδηγώντας σε στασιμότητα την αγορά των πολυτελών κατοικιών.
Τα στοιχεία από τη μεσιτική Savills δείχνουν ότι οι πωλήσεις κατοικιών άνω των 5 εκατομμυρίων λιρών (6,3 εκατομμυρίων δολαρίων) μειώθηκαν κατά 23% τα τρία πρώτα τρίμηνα σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, βάζοντάς τες σε χαμηλότερη τροχιά από την πανδημία. Ενώ το 2023 σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο συμφωνίες αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών, η μεγαλύτερη συναλλαγή φέτος ήταν η αγορά σπιτιού 80 εκατομμυρίων λιρών στο Τσέλσι από τον Αμερικανό σχεδιαστή μόδας Τομ Φορντ.
Ωστόσο, λίγες αξιοσημείωτες συμφωνίες ολοκληρώθηκαν το 2024, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τον Φίλιπ Μούλντερ, συνεργάτη και επικεφαλής υπηρεσιών στην εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Permira Holdings, και τον Τζούλιεν Λόμπρι, συνεργάτη στον διαχειριστή hedge fund Parvus Asset Management.
Ο Στούαρτ Μπέιλι, επικεφαλής πωλήσεων υπερπολυτελών πωλήσεων στο Knight Frank κατηγορεί την αβεβαιότητα γύρω από τις γενικές εκλογές νωρίτερα και στη συνέχεια την αγωνία γύρω από το φορολογικό πλάνο των Εργατικών για την έλλειψη πωλήσεων υπερπολυτελών ακινήτων. «Ο προϋπολογισμός έπληξε τους δημιουργούς πλούτου σε αυτή τη χώρα και ως εκ τούτου, το Λονδίνο θα είναι καθαρός εξαγωγέας πλούτου τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε ο Μπέιλι. Η ζήτηση μειώθηκε και η προσφορά ήταν επίσης χαμηλότερη, πρόσθεσε.
Η ευρύτερη ύφεση στην αγορά του Λονδίνου έχει ωθήσει ορισμένους απελπισμένους πωλητές να προσφέρουν εκπτώσεις έως και 30%. Με τις τιμές να αρχίζουν να πέφτουν, υπήρξαν μερικές αξιοσημείωτες αγορές φέτος παρά την ύφεση, σε θύλακες του Δυτικού Λονδίνου όπως το Holland Park και το Notting Hill.
«Το κόστος φορολογίας στο Λονδίνο παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τις αντίπαλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Βομβάη, το Βερολίνο και η Μαδρίτη», δήλωσε στο Bloomberg ο Τζορτζ Μπρούκμπανκ, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής Fairway Capital. Αυτό κάνει τα ακίνητα στο Λονδίνο ελκυστική επένδυση, παρά τον συνδυασμό αντίξοων συνθηκών, πρόσθεσε.
Όμως, όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες, οι δισεκατομμυριούχοι και οι επενδυτές πουλάνε στο Λονδίνο και μετακομίζουν σε ηλιόλουστους κόμβους πλούτου όπως το Ντουμπάι, η Γαλλική Ριβιέρα και το Μονακό.