Η οικονομία της Κίνας παρουσίασε το 2024 ανάπτυξη 5%, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών δεκαετιών, εκτός της περιόδου της πανδημίας. Παρά την επιτυχή επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη, η Κίνα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.
Οικονομική κατάσταση και στόχοι ανάπτυξης
Η κινεζική κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο ανάπτυξης το 2024 τον ρυθμό του 5%, έπειτα από ανάπτυξη 5,2% το 2023. Η οικονομία αντιμετώπισε σημαντικά εμπόδια όπως η κρίση στον τομέα των ακινήτων, η αδύναμη εσωτερική κατανάλωση και οι εντάσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που συνεχώς επηρεάζουν το εμπορικό της περιβάλλον.
Το ΑΕΠ της Κίνας το 2024 ανήλθε σε 134,9 τρισεκατομμύρια γιούαν (περίπου 17,8 τρισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας. Παρά τις “μεγεθυνόμενες εξωτερικές πιέσεις” και τις “εσωτερικές δυσκολίες”, η χώρα κατόρθωσε να επιτύχει τον στόχο της ανάπτυξης, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Εξαγωγές και κατανάλωση
Οι κινεζικές εξαγωγές κατέγραψαν ένα εντυπωσιακό ρεκόρ το 2024, πλησιάζοντας τα 3,4 τρισεκατομμύρια ευρώ, με αύξηση 7,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η λιανική πώληση συνέχισε να αναπτύσσεται με πιο αργό ρυθμό, αυξανόμενη κατά 3,5%, σε σχέση με την αύξηση 7,2% το 2023. Η χαμηλή αυτή αύξηση δείχνει ότι οι καταναλωτές στην Κίνα εξακολουθούν να είναι υπό πίεση, με περιορισμένη αγοραστική δύναμη.
Προβλέψεις για το μέλλον
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης περίπου 4,4% το 2025 και κάτω από 4% το 2026. Η αβεβαιότητα γύρω από το εξωτερικό εμπόριο, λόγω των αυξημένων δασμών που ενδέχεται να επιβάλει η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτει στην οικονομική αβεβαιότητα της χώρας.
Πολιτικές στήριξης και προοπτικές για το 2025
Η Κίνα σχεδιάζει να συνεχίσει τη στήριξη της οικονομίας της το 2025, με ελαστικότερη δημοσιονομική πολιτική και πιθανές μειώσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Παρά τις προσπάθειες για τόνωση της κατανάλωσης και την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των εμπορικών σχέσεων και τη διεθνή οικονομική συγκυρία.
Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ