Η κινεζική τεχνολογική εταιρεία ByteDance, γνωστή παγκοσμίως για την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok, επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια στην τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, η εταιρεία έχει προϋπολογίσει πάνω από 150 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 20,64 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κεφαλαιουχικές δαπάνες για το τρέχον έτος, με ένα σημαντικό μέρος αυτών των πόρων να κατευθύνεται στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Η ByteDance φαίνεται αποφασισμένη να ενισχύσει την παρουσία της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, επενδύοντας σημαντικά ποσά σε υποδομές όπως κέντρα δεδομένων και εξοπλισμό δικτύωσης. Το εντυπωσιακό είναι ότι περίπου το ήμισυ αυτών των επενδύσεων θα πραγματοποιηθεί εκτός Κίνας, υποδηλώνοντας τις φιλοδοξίες της εταιρείας για παγκόσμια επέκταση.
Οι κύριοι δικαιούχοι των δαπανών θα είναι οι κατασκευαστές τσιπ Huawei Technologies και Cambricon Technologies καθώς και ο αμερικανικός προμηθευτής Nvidia, δήλωσαν. Οι δαπάνες θα βοηθήσουν την ByteDance να ενισχύσει το προβάδισμά της στην τεχνητή νοημοσύνη Κίνα. Έχοντας ξεκινήσει το 2024 ως ουραγός, διαθέτει πλέον πάνω από 15 αυτόνομες εφαρμογές AI – περισσότερες από τους ανταγωνιστές της, όπως η Baidu και η Tencent Holdings, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου chatbot Doubao.
Τα χρήματα θα ενισχύσουν επίσης τις προσφορές AI στο εξωτερικό, σε μια εποχή που η ByteDance παλεύει με το μέλλον του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τη Δευτέρα εκτελεστικό διάταγμα για 75 ημέρες καθυστέρηση στην επιβολή της απαγόρευσης της εφαρμογής βίντεο μικρής διάρκειας.
Την Τρίτη, οι Financial Times ανέφεραν ότι η ByteDance σχεδίαζε 12 δισεκατομμύρια δολάρια για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης. Τον Δεκέμβριο, το The Information ανέφερε ένα σχέδιο για έως και 7 δισ. δολάρια για την πρόσβαση σε τσιπ της Nvidia εκτός Κίνας, στην οποία οι ΗΠΑ περιορίζουν τις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας.
Η ByteDance είναι ήδη ο μεγαλύτερος αγοραστής των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης H20 της Nvidia, τα οποία ο αμερικανικός κατασκευαστής τσιπ προσάρμοσε για την Κίνα σε απάντηση στους περιορισμούς, ανέφερε το Reuters τον Σεπτέμβριο. Ο ιδιοκτήτης του TikTok είναι επίσης ο μεγαλύτερος πελάτης της Microsoft στην Ασία για τα τσιπ της Nvidia που είναι προσβάσιμα μέσω cloud computing, δήλωσαν πηγές στο Reuters.
Οι εφαρμογές AI της στην Κίνα περιλαμβάνουν το Doubao, με 75 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες, όπως έδειξαν τα στοιχεία της QuestMobile.
Λειτουργεί επίσης τη γεννήτρια μετατροπής κειμένου σε βίντεο Jimeng και τη γεννήτρια εικόνων Xinghui, καθώς και το Kouzi, μια πλατφόρμα για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων chatbot, και το Maoxiang, το οποίο προσφέρει παιχνίδι ρόλων και συναισθηματική υποστήριξη.
Σε αντίθεση με τους εγχώριους ομολόγους της, η ByteDance δημιούργησε αντίστοιχες εφαρμογές στο εξωτερικό για τις μεγαλύτερες εφαρμογές της – διεθνώς, η Doubao ονομάζεται Cici και η Jimeng Dreamina.
Την Τετάρτη, η ByteDance ενημέρωσε το κορυφαίο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της – που ονομάζεται επίσης Doubao – με στόχο να αμφισβητήσει τα προϊόντα του μοντέλου συλλογισμού της OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft.
Παρόλα αυτά, οι δαπάνες της είναι μέτριες σε σύγκριση με τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες. Η μητρική Alphabet της Google έχει προγραμματίσει δαπάνες 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τσιπ, κέντρα δεδομένων και άλλες δαπάνες πέρυσι, ενώ η Microsoft δαπάνησε 55,7 δισεκατομμύρια δολάρια στο οικονομικό της έτος μέχρι τις 30 Ιουνίου με σημαντικό μέρος σε υποδομές AI.