Κάποιοι αναλυτές κάνουν λόγο για «θαύμα». Aλλοι μιλούν για αναμενόμενη εξέλιξη βάσει των διεθνών συσχετισμών τις τελευταίες δεκαετίες. Σε κάθε περίπτωση η Σαγκάη παρουσιάζει μια ραγδαία ανάπτυξη, με την οικονομία της να ξεπερνά, πλέον, τα 658 δισ. ευρώ (περίπου 5 τρισ. γουάν), επιβεβαιώνοντας τη διαρκή «γιγάντωση» της Κίνας και τον κομβικό της ρόλο στην παγκόσμια αγορά.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Σαγκάης εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά περίπου 5% σε ετήσια βάση το 2024, ενώ αντίστοιχος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται και φέτος. Ο άθλος του προηγούμενου έτους έρχεται μόλις τρία χρόνια αφότου το ΑΕΠ της Σαγκάης ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 4 τρισ. κινεζικά γουάν (περίπου τα 526 δισ. ευρώ).
Η αρχή του θαύματος, όμως, άρχισε αρκετά χρόνια πριν. Το 2006 η Σαγκάη έγινε η πρώτη πόλη της ηπειρωτικής Κίνας που είχε ΑΕΠ άνω του 1 τρισ. κινεζικών γουάν (131 δισ. ευρώ). Τα χρόνια που ακολούθησαν το ΑΕΠ της συνέχισε τη ραγδαία ανοδική του πορεία.
Αν και πέρυσι η επίτευξη ενός σημαντικού ποσοστού ανάπτυξης ήταν δύσκολο, δεδομένης της ζοφερής και περίπλοκης οικονομικής κατάστασης και των αυξανόμενων κινδύνων και προκλήσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, το επίτευγμα επιτεύχθηκε αφού η Σαγκάη έλαβε μια σειρά μέτρων για τη βελτιστοποίηση της οικονομικής της δομής και την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής και της καινοτομίας.
Συγκεκριμένα, το 2024 η Σαγκάη επιτάχυνε την οικοδόμησή της σε διεθνές οικονομικό, χρηματοπιστωτικό, εμπορικό, ναυτιλιακό και κέντρο καινοτομίας επιστημονικής τεχνολογίας. Η μεγαλούπολη επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη νέων ποιοτικών παραγωγικών δυνάμεων, εισάγοντας πολιτικές για την υποστήριξη βιομηχανιών όπως η blockchain, η οικονομία χαμηλής έντασης, τα μεγάλα αεροσκάφη, η αποθήκευση νέας ενέργειας, τα νέα υλικά, οι οθόνες υπερ-υψηλής ευκρίνειας και η πυρηνική ενέργεια. Παράλληλα, δημιούργησε 28 δοκιμαστικούς χώρους για μελλοντικές βιομηχανίες (!) πέρυσι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σαγκάη.
Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο το λιμάνι της
Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού το 2024 ξεπέρασε τα 50 εκατ. ισοδύναμες μονάδες 20 ποδιών (TEU), καθιστώντας τη μεγαλούπολη το πρώτο λιμάνι στον κόσμο που πέτυχε αυτό το ρεκόρ! «Αναμένεται, επίσης, να εξασφαλίσει και τη θέση του λιμανιού της Σαγκάης ως του πιο πολυσύχναστου λιμανιού του κόσμου για 15η συνεχή χρονιά», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Διεθνής Ομιλος Λιμένων της.
Ομως τα δείγματα της ραγδαίας ανόδου του λιμανιού της Σαγκάη είχαν υπάρξει πριν από… 46 χρόνια! Συγκεκριμένα, από το 1978, που άρχισε η μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού της Σαγκάης επιταχύνθηκε ραγδαία, ξεπερνώντας τα 20 εκατ. TEUs το 2006, τα 30 εκατ. το 2011 και τα 40 εκατ. το 2017.
Η Σαγκάη έχει διατηρήσει τη θέση της μεταξύ των τριών κορυφαίων ναυτιλιακών κόμβων στον κόσμο για πέντε συνεχή έτη. Με σχεδόν 350 διεθνή δρομολόγια, το λιμάνι της συνδέει πάνω από 700 λιμάνια σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές, κατέχοντας την παγκόσμια πρωτιά στη συνδεσιμότητα των λιμανιών για 13 χρόνια.
Φυσικά, πίσω από την ταχεία ανάπτυξη του λιμανιού της Σαγκάης βρίσκεται το ταχέως αναπτυσσόμενο εξωτερικό εμπόριο της Κίνας. Φέτος οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της Κίνας συνέχισαν να αυξάνονται γρήγορα, ξεπερνώντας σαφώς τον παγκόσμιο μέσο όρο, δήλωσε στους «Global» Times ο Xi Junyang, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Χρηματοοικονομικών και Οικονομικών της Σαγκάης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 31/1/2025)