Η πολιτική κυρώσεων της ΕΕ, αλλά και η χαμηλή παραγωγή λιπασμάτων τα οποία δεν καλύπτουν τη ζήτηση εντός των χωρών της Ένωσης φέρνει σε μεγάλο μειονέκτημα τον πρωτογενή τομέα τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρώπης συνολικά.
Όπως τονίζουν και οι αγροτικές οργανώσεις COPA και COGECA η μη εύρεση εναλλακτικής λύσεις θα φέρει τους παραγωγούς σε τρομερά δύσκολη θέση, καθώς η αύξηση που αναμένεται να γίνει θα εκτινάξει την τιμή έως και 45€ τον κάθε τόνο λιπάσματος για την καλλιεργητική περίοδο 2025-26.
Οι υποστηρικτές των κυρώσεων υποστηρίζουν ότι το έλλειμμα θα αντισταθμιστεί από την αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής λιπασμάτων σε ανταγωνιστική τιμή, κάτι που όπως τονίζουν οι δυο οργανώσεις δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Συνοριακής Προσαρµογής Άνθρακα (CBAM) από την ΕΕ θα αυξήσει περαιτέρω το κόστος τόσο για την εγχώρια παραγωγή όσο και για τους προμηθευτές τρίτων χωρών που εισέρχονται στην αγορά της ΕΕ.
Ως αντιστάθμισμα COPA και COGECA προτείνουν:
Κατάργηση των δασμών αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές μειγμάτων ουρίας, νιτρικού αμμωνίου από ΗΠΑ και Τρινιντάντ και Τομπάγκο.
Αναστολή των συμβατικών δασμών στις εισαγωγές ουρίας, UAN, DAP, MAP και NPK (κωδικοί 3102 10, 3102 80, 3105 30, 3105 40 και 3105 20 από τη δασμολογική ονοματολογία).
Χορήγηση παρεκκλίσεων βάσει της οδηγίας για τα νιτρικά άλατα για να επιτρέπεται η χρήση επεξεργασμένων κτηνοτροφικών λυμάτων (RENURE – ανακτημένο άζωτο από κοπριά) πέραν του τρέχοντος ορίου των 170 κιλών N/εκτάριο.
Ωστόσο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της ΕΕ δεν προβλέπει καθόλου τέτοια μέτρα. Οι δυο οργανώσεις σημειώνουν ότι αντιλαμβάνονται τους γεωπολιτικούς λόγους που οδηγούν στις κυρώσεις, ωστόσο όπως λένε από εδώ και μπρος κρίνεται το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας και η επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ.
Τέλος COPA και COGECA καλούν την ΕΕ να λύσει άμεσα αυτό το ζήτημα υπογραμμίζοντας: «Βασιζόμαστε επίσης στον νέο Επίτροπο Γεωργίας, Christophe Hansen, για να βρούμε λύσεις για το πρόβλημα της αύξησης τιμών στα λιπάσματα, που μπορεί να διαμορφώσει μια νέα γεωργική κρίση».
Πηγή: ellinasagrotis.gr