Απροσδόκητη μείωση των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την ανάκαμψη της κατανάλωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι λιανικές πωλήσεις στις 20 χώρες του ευρώ μειώθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για μικρή άνοδο 0,1%. Η μείωση αυτή οφείλεται στην παράλληλη μείωση των πωλήσεων μη εδώδιμων προϊόντων και καυσίμων, και αποτελεί τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης ή μηδενικής ανάπτυξης των λιανικών πωλήσεων.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις για αύξηση της κατανάλωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, καθώς οι πραγματικοί μισθοί είχαν επανέλθει στα προ-πληθωριστικά επίπεδα. Ωστόσο, τα νοικοκυριά φαίνεται να προτιμούν την αποταμίευση, εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας που προκαλούν οι γεωπολιτικές εντάσεις και η οικονομική επιβράδυνση.
Αναλυτικότερα, στη Γερμανία καταγράφηκε μικρή άνοδος των λιανικών πωλήσεων, ενώ στη Γαλλία και την Ιταλία σημειώθηκαν πτώσεις. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 1,5%, επιβραδύνοντας από το +2,2% του προηγούμενου μήνα και υπολειπόμενες των εκτιμήσεων.
Η αδύναμη κατανάλωση αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια, διατηρώντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.