Ασθμαίνουσα ανάπτυξη στη Γαλλία μέσα στο 2025

Η BANQUE DE FRANCE ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΕΠΙΔΕΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΕΤΟΣ - Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΗΣ

Η εξίσωση για τη γαλλική οικονομία φαίνεται να γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, καθώς αφενός το υπουργείο Οικονομικών της χώρας διατηρεί σταθερό τον στόχο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5,4% του ΑΕΠ για το 2025, αφετέρου όμως είναι πιθανή η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, με τα προβλεπόμενα έσοδα να ενδέχεται, παράλληλα, να επηρεαστούν από το δυσοίωνο οικονομικό κλίμα που διαμορφώνεται σε διεθνές επίπεδο λόγω του επερχόμενου, για πολλούς αναλυτές, «παγκόσμιου εμπορικού πολέμου».

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, με βάση νεότερη ανάλυση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, η Τράπεζα της Γαλλίας (Banque de France) παρουσίασε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2025. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,7% φέτος, ποσοστό ελαφρά μειωμένο σε σύγκριση με την εκτίμηση του περασμένου Δεκεμβρίου, για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9%. Η πρόβλεψη αυτή διαφέρει από εκείνη της κυβέρνησης, η οποία στον προϋπολογισμό για το 2025 είχε υπολογίσει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 0,9%.

Στο ίδιο μήκος αναμένεται ότι θα κυμαίνονται και οι προβλέψεις του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών της Γαλλίας (Institut national de la statistique et des études économiques – INSEE), το οποίο είχε ανακοινώσει την απότομη πτώση της παραγωγής στον κλάδο της μεταποίησης κατά 0,7% για τον περασμένο Ιανουάριο. Σύμφωνα με τον Olivier Garnier, γενικό διευθυντή Στατιστικής και έρευνας της Τράπεζας της Γαλλίας, τόσο η γαλλική οικονομία όσο και η παγκόσμια χαρακτηρίζονται από έντονη αβεβαιότητα σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο κ. Garnier θεωρεί ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2024 το κλίμα αβεβαιότητας στη Γαλλία οφειλόταν σε σημαντικό βαθμό στη μη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025. Εκτοτε η αβεβαιότητα μεταφέρθηκε στη διεθνή σκηνή, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ανακοινώνει την επιβολή δασμών για τα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα.

ΜΑΧΗ

Η εμπορική μάχη, η οποία μόλις άρχισε και της οποίας τα περιγράμματα παραμένουν ακόμη ασαφή, σε συνδυασμό με τη βραδύτερη από την αναμενόμενη παγκόσμια ζήτηση, εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει περαιτέρω τις γαλλικές εξαγωγές για το 2025, αν και η έκθεση των γαλλικών εξαγωγών αγαθών στην αμερικανική αγορά (1,7% του ΑΕΠ της Γαλλίας) είναι περίπου 40% πιο χαμηλή απ’ ό,τι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Γαλλίας, ελλείψει εξωτερικού εμπορίου, η ανάπτυξη το 2025 θα συνεχίσει να καθοδηγείται από την ιδιωτική κατανάλωση. Επωφελούμενη από τη σαφή υποχώρηση του πληθωρισμού (που περιορίζεται στο 1,3% κατά μέσο όρο φέτος), η γαλλική κατανάλωση αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση, της τάξεως του 1%, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις. Ωστόσο, ούτε αυτή η βελτίωση θεωρείται ότι θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την απώλεια της κινητήριας δύναμης του εξωτερικού εμπορίου.

Σπεύδει… βραδέως και η Μεγάλη Βρετανία

Με αργούς ρυθμούς αναπτύχθηκε και η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS), σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2024, παρά τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για συρρίκνωση κατά 0,1%.

Η ανάπτυξη είχε επιβραδυνθεί το τρίτο τρίμηνο, ενώ η τελευταία μηνιαία μέτρηση του ΑΕΠ έδειξε ότι η οικονομία επεκτάθηκε μόλις κατά 0,1% τον Νοέμβριο, έπειτα από συρρίκνωση 0,1% τον Οκτώβριο. Οι τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών συνέβαλαν στην καλύτερη του αναμενόμενου επίδοση της οικονομίας, σημειώνοντας αύξηση 0,2% και 0,5%, αντίστοιχα, ενώ η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,8%.

Πάντως, για όλο το 2024 η οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη της τάξεως του 0,8%, ελαφρώς αυξημένη σε σύγκριση με το 2023 (0,4%). Τα στοιχεία της ανάπτυξης φαίνεται να προσφέρουν μια προσωρινή ικανοποίηση στην κυβέρνηση των Εργατικών και την υπουργό Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, έπειτα από μια σειρά απογοητευτικών οικονομικών δεικτών το τελευταίο διάστημα.

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2024 ο πληθωρισμός της Βρετανίας μειώθηκε σε χαμηλότερο του αναμενόμενου ποσοστό 2,5%, με την αύξηση των βασικών τιμών να επιβραδύνεται περαιτέρω. Για τον σκοπό αυτό η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να παραμένει περιοριστική για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου περιοριστούν οι κίνδυνοι για τη βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Ανησυχία στην Ισπανία για αλουμίνιο και χάλυβα

Δεδομένου ότι στα μέσα της περασμένης εβδομάδας (στις 12 Μαρτίου 2025) τέθηκαν σε ισχύ από την αμερικανική κυβέρνηση οι δασμοί ύψους 25% στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα στις ΗΠΑ, οικονομικοί κύκλοι της Ισπανίας εκτιμούν ότι το εν λόγω προστατευτικό μέτρο θα επηρεάσει δυνητικά με αρνητικό τρόπο τη βιομηχανία της χώρας και ολόκληρης της Ευρώπης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, ισπανικές κλαδικές πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται πως «η προστατευτική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ είναι πιθανόν να οδηγήσει σε μείωση των εξαγωγών της Ισπανίας, ιδιαίτερα χάλυβα, προς τις ΗΠΑ, καθώς η Ισπανία είναι ο δέκατος μεγαλύτερος διεθνής προμηθευτής χάλυβα των ΗΠΑ». Συγκεκριμένα, οι Ισπανοί παραγωγοί αλουμινίου και χάλυβα ανησυχούν ότι η εφαρμογή των ως άνω δασμών θα καταστήσει τα προϊόντα τους λιγότερο ανταγωνιστικά, με αποτέλεσμα να απολέσουν μερίδιο αγοράς προς όφελος των αμερικανικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ισπανικός κλαδικός σύνδεσμος της χαλυβουργίας Unesid δήλωσε ότι οι αμερικανικοί δασμοί είναι «κακοί για τις επιχειρήσεις και χειρότεροι για τους καταναλωτές». Επίσης, οι εκπρόσωποι του Unesid υποστηρίζουν ότι είναι «αδικαιολόγητοι οι δασμοί αυτοί και αναμένεται να οδηγήσουν σε ισχυρά και αναλογικά αντίμετρα και περαιτέρω κλιμάκωση».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025)

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ