Η Ιταλία ζητά 1 δισ. ευρώ από Meta, X και LinkedIn για φοροδιαφυγή

Οι ιταλικές φορολογικές αρχές ζητούν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τις Meta, X και LinkedIn, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρίες θα έπρεπε να καταβάλουν ΦΠΑ για την παροχή των υπηρεσιών τους.

Η Ιταλία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που διεκδικεί μαζικές φορολογικές απαιτήσεις από μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρίες. Οι ιταλικές φορολογικές αρχές ζητούν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τις Meta, X και LinkedIn, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρίες θα έπρεπε να καταβάλουν ΦΠΑ για την παροχή των υπηρεσιών τους.

Τα ποσά που διεκδικεί η Ιταλία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι ιταλικές αρχές αξιώνουν:

887,6 εκατομμύρια ευρώ από τη Meta (Facebook, Instagram),

12,5 εκατομμύρια ευρώ από την X (Twitter),

140 εκατομμύρια ευρώ από τη LinkedIn (Microsoft).

Οι αξιώσεις καλύπτουν φορολογικές χρήσεις από το 2015 έως το 2022, με τις τρέχουσες επίσημες ειδοποιήσεις να αφορούν συγκεκριμένα τα έτη 2015-2016, τα οποία οδεύουν προς παραγραφή.

Ο νέος τρόπος ερμηνείας του ΦΠΑ

Η υπόθεση στηρίζεται στην πρωτότυπη προσέγγιση ότι η εγγραφή των χρηστών στις πλατφόρμες ισοδυναμεί με εμπορική συναλλαγή. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, οι χρήστες ανταλλάσσουν προσωπικά δεδομένα με τις εταιρίες, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες. Αυτή η «ανταλλαγή» θεωρείται φορολογητέα και συνεπώς υπόκειται σε ΦΠΑ.

Η Meta εξέφρασε τη διαφωνία της με αυτή την ερμηνεία, επισημαίνοντας ότι συνεργάζεται με τις αρχές, ενώ η LinkedIn δεν προχώρησε σε επίσημο σχόλιο. Η X, από την πλευρά της, δεν απάντησε στα ερωτήματα των δημοσιογράφων.

Πιθανές εξελίξεις και αντίκτυπος στην ΕΕ

Οι εμπλεκόμενες εταιρίες έχουν 60 ημέρες για να προχωρήσουν σε έφεση ή να διαπραγματευτούν ενδεχόμενο συμβιβασμό. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η υπόθεση μπορεί να οδηγηθεί στα ιταλικά δικαστήρια, με μέσο χρόνο επίλυσης τα 10 έτη.

Η πρωτοβουλία της Ιταλίας θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο ΦΠΑ εφαρμόζεται ενιαία στην ΕΕ. Αν το ιταλικό σκεπτικό υιοθετηθεί, οι φορολογικές υποχρεώσεις των εταιριών που προσφέρουν «δωρεάν» υπηρεσίες μέσω συλλογής δεδομένων ενδέχεται να αυξηθούν σημαντικά.

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο έντασης μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ σχετικά με τη φορολογία των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών. Παράλληλα, οι σχέσεις του Έλον Μασκ με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι προσθέτουν πολιτική διάσταση στην υπόθεση.

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ