Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την 2α Απριλίου ως την ημέρα που η Αμερική θα γίνει ξανά πλούσια και η αμερικανική βιομηχανία θα αναγεννηθεί, ξεκινώντας έτσι την ομιλία του για την ανακοίνωση των παγκόσμιων-σαρωτικών δασμών.
“Σε λίγα λεπτά θα υπογράψω ένα ιστορικό εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή αμοιβαίων τελωνειακών δασμών σε (εισαγωγές από) χώρες από όλον τον κόσμο”, δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. “Αμοιβαίοι σημαίνει πως ό,τι κάνουν σε εμάς, κάνουμε σε αυτούς. Είναι πολύ απλό, δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό”, συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως είναι “μια από τις πιο σημαντικές ημέρες στην αμερικανική ιστορία”.
Σε ό,τι αφορά στην αυτοκινητοβιομηχανία, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά.
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε ότι επί δεκαετίες οι Ηνωμένες Πολιτείες μείωναν τους εμπορικούς δασμούς προς άλλες χώρες, την ώρα που τα ίδια τα κράτη επέβαλαν τεράστιους φόρους στα αμερικανικά προϊόντα.
“Οι Αμερικανοί πληρώνουν τεράστιο τίμημα, μας έχουν πάρει τεράστιο πλούτο. Τώρα βάζουμε μυαλό… δεν θα πληρώνουμε τα ελλείμματα άλλων χωρών, όπως του Καναδά, θα φροντίσουμε τον δικό μας λαό, τον Αμερικανό εργαζόμενο, βάζουμε πρώτα την Αμερική”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Τραμπ επέκρινε επίσης το γεγονός ότι οι ΗΠΑ “επιδοτούν πολλές χώρες”, κατονομάζοντας τον Καναδά και το Μεξικό ως παραδείγματα. “Κάποια στιγμή πρέπει να πεις: ήρθε η ώρα να δουλέψετε και λίγο για τους εαυτούς σας”, είπε, απευθυνόμενος προς τα κράτη που –κατά την άποψή του– στηρίζονται υπερβολικά στην αμερικανική στήριξη.
Στη συνέχεια, ανακοίνωσε τους δασμούς που θα πλήξουν αρκετές χώρες.
“Αμοιβαίοι δασμοί, από αύριο […] Θα τους χρεώσουμε σχεδόν το μισό από αυτά που μας χρέωναν”.
Αναλυτικά οι δασμοί
Κρατώντας έναν πίνακα με τους νέους συντελεστές, από 10% έως 49%, ο Τραμπ προχώρησε στις ανακοινώσεις.
Με λίγες εξαιρέσεις, με βάση τα διαγράμματα που διάβασε ο Τραμπ, ο δασμολογικός συντελεστής που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις περισσότερες χώρες είναι περίπου στο μισό αυτού που χρεώνουν οι χώρες αυτές. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στις οποίες οι ΗΠΑ θα χρεώνουν ακριβώς τα ποσοστά που χρέωναν αυτές οι χώρες, σύμφωνα με το διάγραμμα.
Αναλυτικά:
Κίνα: 34%
ΕΕ: 20%
Βιετνάμ: 46%
Ταΐβάν: 32%
Ιαπωνία: 24%
Ινδία: 26%
Νότια Κορέα: 25%
Βρετανία: 10%
Καμπότζη: 49%
Ελβετία: 31%
Νότια Αφρική: 30%
Ινδονησία: 32%
Βραζιλία: 10%
Σιγκαπούρη: 10%
Αλγερία 30%
Ομάν 10%
Ουρουγουάη 10%
Μπαχάμες 10%
Λεσότο 50%
Ουκρανία 10%
Μπαχρέιν 10%
Κατάρ 10%
Μαυρίκιος 40%
Φίτζι 32%
Ισλανδία 10%
Κένυα 10%
Λιχτενστάιν 37%
Γουιάνα 38%
Αϊτή 10%
Βοσνία-Ερζεγοβίνη 35%
Νιγηρία 14%
Ναμίμπια 21%
Μπρουνέι 24%
Βολιβία 10%
Παναμάς 10%
Βενεζουέλα 15%
Βόρεια Μακεδονία 33%
Αιθιοπία 10%
Τραμπ: Σφοδρή επίθεση σε Αυστραλία, Καναδά και Μεξικό για το εμπόριο
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην Αυστραλία, τον Καναδά και το Μεξικό για τις εμπορικές τους πρακτικές, κατά τη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας του.
Αναφερόμενος στην Αυστραλία, ο Τραμπ δήλωσε χαρακτηριστικά: “Είναι υπέροχοι άνθρωποι, αλλά απαγορεύουν το αμερικανικό βόειο κρέας”. Ο ίδιος υπογράμμισε την αντίφαση, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ εισήγαγαν αυστραλιανό βόειο κρέας αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο χρόνο, ενώ η Αυστραλία δεν δέχεται το αμερικανικό προϊόν. Ο Τραμπ δικαιολόγησε την αυστραλιανή στάση, λέγοντας ότι δεν θέλουν να επηρεαστούν οι αγρότες τους, και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν παρόμοια πολιτική, ξεκινώντας άμεσα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, ο Τραμπ διευκρίνισε ότι οι δασμοί που επιβάλλονται στον Καναδά και το Μεξικό δεν θα αυξηθούν κατά 10%, αλλά θα διατηρηθούν οι ήδη υπάρχοντες δασμοί που σχετίζονται με τη φαιντανύλη και την εμπορική συμφωνία USMCA. Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Λευκού Οίκου, ο δασμολογικός συντελεστής για προϊόντα από το Μεξικό και τον Καναδά που δεν συμμορφώνονται με την USMCA παραμένει στο 25%. Ωστόσο, υπάρχει πρόβλεψη για μείωση στο 12% εάν αρθούν οι διαταγές του IEEPA σχετικά με τη φαιντανύλη.
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι δασμοί αυτοί θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη, τονίζοντας ότι αυτό έχει ήδη αρχίσει, με μεγάλες εταιρείες να δεσμεύονται να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ. “Οι ξένες χώρες επιτέλους θα πληρώσουν για το προνόμιο να έχουν πρόσβαση στις σπουδαίες αγορές μας. Αν παραπονιούνται και θέλουν να έχουν μηδενικούς δασμούς, τους λέω: κατασκευάστε τα προϊόντα σας εδώ, στην Αμερική”, τόνισε εμφατικά.
Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι οι εταιρείες που επιλέγουν να κατασκευάζουν τα προϊόντα τους εντός των ΗΠΑ δεν θα επιβαρύνονται με κανέναν δασμό. “Δεν υπάρχει δασμός αν κατασκευάζεις το προϊόν σου εδώ στην Αμερική”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Τραμπ προέβλεψε μια “Χρυσή Εποχή της Αμερικής”, στην οποία οραματίζεται περισσότερες θέσεις εργασίας και αύξηση της εγχώριας παραγωγής, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή ευημερίας. “Περισσότερη παραγωγή στο εσωτερικό θα σημαίνει ισχυρότερο ανταγωνισμό και χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές… Θα επιστρέψουμε πολύ δυναμικά”, κατέληξε.
Οι δηλώσεις του Τραμπ αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις και να εντείνουν την αβεβαιότητα στο διεθνές εμπορικό περιβάλλον.