Σχεδόν 706 εκατ. τόνοι εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο αποδίδονται στον ναυτιλιακό τομέα. Τα περισσότερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, δεξαμενόπλοια και φορτηγά, χρησιμοποιούν μαζούτ ή ναυτιλιακό ντίζελ, εκπέμποντας σημαντικές ποσότητες CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος, αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις και μία εξ αυτών, όπως αναφέρει το gCaptain, είναι η παραγωγή καθαρής μεθανόλης από λύματα, με τη γερμανική πόλη Μανχάιμ να έχει αρχίσει πρόσφατα τη λειτουργία της πρώτης μονάδας.
Η μονάδα αυτή μετατρέπει το βιοαέριο από την τοπική εγκατάσταση επεξεργασίας νερού με τη χρήση πράσινου υδρογόνου σε μεθανόλη, ενώ η γερμανική κυβέρνηση επιδοτεί την εγκατάσταση, με μια μικρή επιχορήγηση ύψους 2,2 εκατ. δολ. Η κοινοπραξία που λειτουργεί τη μονάδα αποτελείται από την ICODOS GmbH, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης (ΚΙΤ), ένα δημόσιο ερευνητικό πανεπιστήμιο και την εταιρία διαχείρισης λυμάτων της πόλης. «Είμαστε υπερήφανοι που παρουσιάζουμε την πρώτη παγκοσμίως μονάδα που μετατρέπει τα λύματα σε βιώσιμο καύσιμο, με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας» εξηγεί ο Dr. Vidal Vazquez, τεχνικός διευθύνων σύμβουλος της ICODOS.
Σε πρώτη φάση, η εγκατάσταση με την ονομασία «Mannheim 001» στοχεύει στην παραγωγή 50 λίτρων μεθανόλης την ημέρα. Αλλά ήδη το επόμενο έργο μέσα στο 2026 θα παράγει 15 φορές μεγαλύτερη ποσότητα. Για την τροφοδοσία πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα χρειαστεί περαιτέρω αναβάθμιση του έργου. Τα σύγχρονα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων καταναλώνουν έως και 250 τόνους ή 250.000 λίτρα καυσίμου ημερησίως.
«Το έργο αυτό αποδεικνύει πανηγυρικά πως η έρευνα και το επιχειρηματικό πνεύμα μπορούν να παράγουν πρακτικές λύσεις για τον βιώσιμο μετασχηματισμό της οικονομίας μας» λέει ο καθηγητής Thomas Hirth, αντιπρόεδρος Μεταφορών και Διεθνών Υποθέσεων του KIT.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025)