Η Λαγκάρντ προωθεί την ιδέα μιας ευρωπαϊκής λύσης πληρωμών αντί των Visa και Mastercard

«Εχουμε τα μέσα, τις δυνατότητες να το αλλάξουμε»

Η Κριστίν Λαγκάρντ, σε πρόσφατη τηλεοπτική της εμφάνιση, αναφέρθηκε στην έναρξη μιας πορείας που θα οδηγήσει την Ευρώπη στην «ανεξαρτησία».

Ερωτηθείσα να διευκρινίσει την έννοια του όρου, η ίδια εξήγησε: «Εννοώ ότι δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στην παρακολούθηση των εξελίξεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά να στρέψουμε την προσοχή μας στις δικές μας δυνάμεις, σε αυτές που διαθέτουμε εντός των συνόρων μας, και στο πώς μπορούμε να επανακτήσουμε ένα επίπεδο ανεξαρτησίας που μας λείπει. Αυτό αφορά την άμυνα, το εμπόριο, φυσικά τα οικονομικά, και από τη δική μου σκοπιά, επεκτείνεται και στον τρόπο με τον οποίο διακινείται το χρήμα στην Ευρώπη», τόνισε.

«Με αυτό, εννοώ τις κεφαλαιαγορές, οι οποίες είναι εντελώς διασκορπισμένες σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να οργανωθούν καλύτερα, να ενοποιηθούν, να συγκλίνουν και πιθανώς να εποπτεύονται από έναν μόνο φορέα. Αυτό είναι το ένα», σημείωσε.

«Το δεύτερο, που θεωρώ πραγματικά σημαντικό για όλους μας, είναι να έχουμε υπό τον έλεγχό μας τις ψηφιακές πληρωμές. Αν το σκεφτείτε, αυτή τη στιγμή, πολλές από τις ψηφιακές μας πληρωμές —είτε μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, είτε μεταξύ χρηστών (P2P), είτε με κάρτα ή κινητό— βασίζονται σε μη ευρωπαϊκή υποδομή. Είτε χρησιμοποιείτε κάρτα είτε κινητό, συνήθως περνάτε από συστήματα όπως η Visa, η MasterCard, η PayPal ή η Alipay. Από πού προέρχονται όλες αυτές οι εταιρείες; Είτε από τις ΗΠΑ, είτε από την Κίνα. Σίγουρα γίνεται σε συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», συμπλήρωσε εξηγώντας ότι πρέπει να υπάρξουν ευρωπαϊκές υποδομές.

«Εχουμε τα μέσα, τις δυνατότητες να το αλλάξουμε. Σκεφτείτε για μια στιγμή: αν καταργούσαμε τα εσωτερικά εμπόδια που έχουμε θέσει στον εαυτό μας στην Ευρώπη, ο οικονομικός μας πλούτος θα αυξανόταν σημαντικά. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει δημοσιεύσει μελέτες που το επιβεβαιώνουν· είναι ξεκάθαρο ότι τα εσωτερικά μας εμπόδια, π.χ. στον τομέα των υπηρεσιών, ισοδυναμούν αυτή τη στιγμή με δασμούς 110%», κατέληξε.

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ