Ποιο δρόμο πρέπει να διαλέξει η Ευρώπη;

Αντιμέτωπη με γεωπολιτικές αναταράξεις και οικονομικές προκλήσεις, η Γηραιά Ήπειρος καλείται να χαράξει τη στρατηγική της - Τι θα συζητήσουν στους Δελφούς οι κορυφαίοι ηγέτες;

Σε μια περίοδο βαθιών γεωπολιτικών ανακατατάξεων και αστάθειας στη διεθνή οικονομία, η Ευρώπη καλείται να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της πορεία. Το ερώτημα είναι σαφές: Ποιον δρόμο θα ακολουθήσει η γηραιά ήπειρος μπροστά στις πολλαπλές προκλήσεις;

Απαντήσεις επιχειρεί να δώσει το φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, συγκεντρώνοντας μερικές από τις σημαντικότερες πολιτικές, οικονομικές και ακαδημαϊκές προσωπικότητες της Ευρώπης. Στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθούν καίρια ζητήματα, όπως η επόμενη μέρα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, η θέση της Ε.Ε. σε έναν κόσμο που αλλάζει, η αμυντική στρατηγική, η τεχνολογική ανταγωνιστικότητα, η βιώσιμη ανάπτυξη και η συνοχή της Ενωσης σε ένα πολυπολικό περιβάλλον.

Αποτελεί δεδομένο ότι η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο διεθνές προσκήνιο, οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, η στροφή προς την αυτάρκεια και οι προκλήσεις του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού εντείνουν την ανάγκη για σαφείς απαντήσεις και τολμηρές πολιτικές αποφάσεις. Τις πτυχές του μέλλοντος θα φωτίσουν με τις τοποθετήσεις τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ανώτερα στελέχη της Ε.Ε., κορυφαίοι αναλυτές, ακαδημαϊκοί και στελέχη επιχειρήσεων.

Ο συμβολισμός της τοποθεσίας (οι Δελφοί ως τόπος διαλόγου και προφητικής σκέψης στην αρχαιότητα) φυσικά δεν είναι τυχαίος. Σε έναν κόσμο που κινείται με αυξανόμενη ταχύτητα, η Ευρώπη χρειάζεται πυξίδα. Οι συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στο φόρουμ φιλοδοξούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της στρατηγικής αυτονομίας και της δημοκρατικής ενότητας.

Το ερώτημα παραμένει ανοιχτό: Μπορεί η Ευρώπη να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του 21ου αιώνα χωρίς να απεμπολήσει τις θεμελιώδεις αξίες της; Στους Δελφούς θα αναζητηθούν οι απαντήσεις – και ίσως και ο νέος χάρτης πορείας.

Μεταξύ των συμμετεχόντων θα είναι οι Joaquim Miranda Sarmento, υπουργός Επικρατείας και Οικονομικών της Πορτογαλίας, Gilles Roth, υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Benjamin Haddad, αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Thomas Byrne, υπουργός Επικρατείας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και Αμυνα της Ιρλανδίας, καθώς και ο Nathanael Liminski, υπουργός Ομοσπονδιακών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και επικεφαλής της καγκελαρίας του κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Γερμανία.

Ανάμεσα στους ομιλητές συγκαταλέγονται, επίσης, οι Paolo Gentiloni, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας (2016-2018) και πρώην επίτροπος Οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2019-2024), Guy Verhofstadt, πρόεδρος του European Movement International, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Ana Palacio, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Μαργαρίτης Σχοινάς, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και ο Andreas Kindl, πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα. Στη λίστα των ομιλητών συγκαταλέγονται επίσης προσωπικότητες όπως οι Miroslav Lajčák, σύμβουλος του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ivan Krastev, πρόεδρος του Centre for Liberal Strategies, και Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Στη λίστα των ομιλητών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο Antonio H. García del Riego, πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου στο Ευρωπαϊκό Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο, η Nadia Calviño, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο Stefano Mallia, πρόεδρος της Ομάδας των Εργοδοτών στο Ευρωπαϊκό Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο, ο Tony Barber, European Comment Editor στους Financial Times, ο Banafsheh Geretzki, επικεφαλής στην Επιτροπή Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Winand Quaedvlieg, επικεφαλής του γραφείου Βρυξελλών του VNO-NCW/MKB-Nederland, η Angela Heise, Corporate Vice President, Microsoft Worldwide Public Sector, ο Stefan Mair, εκτελεστικός διευθυντής του German Institute for International Security Affairs (SWP), η Alisa Vogt, διευθύντρια του Τμήματος Διεθνών Υποθέσεων του Körber-Stiftung, ο Marco Buti, πρόεδρος στο Tommaso Padoa-Schioppa του European University Institute στην Ιταλία, ο Ivailo Izvorski, επικεφαλής Οικονομολόγος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία στην Παγκόσμια Τράπεζα, και η Charlotte Ruhe, γενική διευθύντρια για την Κεντρική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Ο ρόλος της Κίνας στη νέα παγκόσμια ισορροπία

Τα μεγάλα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της χώρας του δράκου

Σε έναν κόσμο που αναδιαμορφώνεται ραγδαία, η θέση της Κίνας αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη σταθερά αβεβαιότητας στο διεθνές σύστημα. Είναι πράγματι ο 21ος αιώνας ο «αιώνας της Κίνας», όπως υποστηρίζουν πολλοί, ή μήπως η παγκόσμια επιρροή του Πεκίνου υπερεκτιμάται; Πρόκειται για μια νέα υπερδύναμη, που διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο, ή για μια χώρα με δομικούς περιορισμούς, πολιτικούς, δημογραφικούς και οικονομικούς, που περιορίζουν την πραγματική της εμβέλεια;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα επιχειρήσει να δώσει το φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τη συμμετοχή κορυφαίων διεθνών προσωπικοτήτων από τον χώρο της στρατηγικής, της γεωπολιτικής ανάλυσης και της παγκόσμιας οικονομίας. Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, η διαρκής αντιπαράθεση για την τεχνολογία και τις πρώτες ύλες, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα διευρύνει την επιρροή της μέσω επενδύσεων, δανείων και μεγάλων έργων υποδομής, ιδίως στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Belt and Road», θέτουν τη διεθνή κοινότητα μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα.

Ταυτόχρονα, η Ευρώπη καλείται να αναζητήσει μια συνεκτική στρατηγική απέναντι στην Κίνα. Είναι το Πεκίνο ανταγωνιστής, εταίρος ή και τα δύο; Και με ποιον τρόπο μπορεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να διασφαλίσει τις δικές της αξίες και συμφέροντα, χωρίς να αποκοπεί από έναν από τους βασικότερους εμπορικούς της εταίρους;

Σημαντικοί ομιλητές του φόρουμ θα εξετάσουν κατά πόσο η Δύση εξακολουθεί να «διαβάζει» την Κίνα με τα εργαλεία μιας παρωχημένης μεταψυχροπολεμικής θεώρησης. Η μετωπική σύγκρουση Ουάσινγκτον – Πεκίνου δεν θεωρείται πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας, με αναλυτές να τονίζουν ότι το παράθυρο ευκαιρίας για εξεύρεση ισορροπιών στενεύει.

Συγκεκριμένα, στη φετινή διοργάνωση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών κορυφαίοι ειδικοί από την Κίνα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να ρίξουν φως στις προκλήσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της παγκόσμιας τάξης. Ανάμεσά τους, ο Cheng Li, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου για τη Σύγχρονη Κίνα και τον Κόσμο (CCCW) στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ο Henry Huiyao Wang, ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση (CCG), ο Rob de Wijk, ιδρυτής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Χάγης, ο Da Wei, διευθυντής του Κέντρου για τη Διεθνή Συνεργασία και Ασφάλεια του πανεπιστημίου Tsinghua, η Joan Kaufman, Senior Director ακαδημαϊκών προγραμμάτων για το πρόγραμμα «Schwarzman», η Mabel Lu Miao, γενική διευθύντρια του Κέντρου για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση, και ο Ahmed Aboudouh, ερευνητής στο Chatham House και επικεφαλής Σπουδών Κίνας στο Κέντρο Πολιτικής Emirates.

Δείτε ακόμη:

➡︎ Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών 2025 – Κόμβος διαλόγου στην εποχή των μεγάλων ανακατατάξεων
➡︎ Ερχεται το τέλος του ελεύθερου εμπορίου;
➡︎ Η ενεργειακή ασφάλεια σε έναν κόσμο αβεβαιότητας

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 4/4/2025)

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ