Ενεργειακή αυτάρκεια με φόντο το 2053 σχεδιάζει η Τουρκία

Η Τουρκία επιδιώκει να καλύψει το 90% των ενεργειακών της αναγκών από εγχώριες πηγές μέχρι το 2053, μέσω ανανεώσιμων και πυρηνικών τεχνολογιών.

Η Τουρκία προχωρά σε φιλόδοξες προσπάθειες για την επίτευξη ενεργειακής αυτάρκειας και ασφάλειας, θέτοντας τον στόχο να καλύψει το 90% των ενεργειακών της αναγκών από εγχώριες πηγές έως το 2053.

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Κέντρου Ενέργειας και Κλίματος του Πανεπιστημίου Sabanci, η χώρα μπορεί να επιτύχει σημαντική μείωση των εκπομπών ρύπων και να διπλασιάσει τα οικονομικά της οφέλη μέσω της ενίσχυσης της ενεργειακής αποδοτικότητας και της διεύρυνσης των «πράσινων» πηγών ενέργειας.

Δύο σενάρια ανάπτυξης

Η έκθεση, που προτείνει δύο πιθανά σενάρια για το μέλλον της τουρκικής ενεργειακής πολιτικής, προβλέπει ότι η χώρα μπορεί να καλύψει το 66% των ενεργειακών της αναγκών από εγχώριες πηγές αν ακολουθήσει τη βασική πολιτική, ενώ με τη «σενάριο αποδοτικής ανάπτυξης», το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να φτάσει το 90%. Στην περίπτωση αυτή, η Τουρκία θα μπορούσε να εξοικονομήσει 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια και να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 50%.

Η στρατηγική και οι τεχνολογίες

Κεντρικός στόχος είναι η ανάπτυξη «πράσινων» πηγών ενέργειας, με τις ανανεώσιμες πηγές να αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η πυρηνική ενέργεια αναμένεται να καλύψει το 20% του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας έως το 2053, ενώ ο εξηλεκτρισμός της οικονομίας θα αυξήσει τη συμμετοχή του ηλεκτρισμού στην τελική κατανάλωση ενέργειας από το 20% το 2023 στο 48% το 2053. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, όπως οι αντλίες θερμότητας, τα ηλεκτρικά οχήματα και η ηλεκτρική βιομηχανία, θα είναι καθοριστική για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Επενδύσεις και δράσεις

Η επιτυχία αυτών των στόχων προϋποθέτει τη διαρκή αύξηση των επενδύσεων, με την ετήσια χρηματοδότηση να ανέρχεται σε 13 δισεκατομμύρια δολάρια για το πιο φιλόδοξο σενάριο. Επιπλέον, απαιτείται ο στρατηγικός σχεδιασμός και η συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, βιομηχανίας και ακαδημαϊκής κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία επιδιώκει τη μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων και την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.

Συνεχιζόμενη ανάπτυξη υδρογονανθράκων

Παρά τις «πράσινες» φιλοδοξίες της Τουρκίας, η χώρα συνεχίζει να ενισχύει την εξόρυξη υδρογονανθράκων, με την παραγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα Sakarya να έχει φτάσει τα 9,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως. Επιπλέον, η Τουρκία αναπτύσσει νέες έρευνες σε υπεράκτια κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα και άλλες περιοχές, με στόχο την αύξηση της παραγωγής και τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές.

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ