Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως αναμένει την επίτευξη μιας «δίκαιης» εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, χωρίς ωστόσο να έχει αρχίσει κάποια επίσημη διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο, απέφυγε να απαντήσει άμεσα στο εάν σκοπεύει να μειώσει τους υφιστάμενους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, επισημαίνοντας πως η πρόθεση είναι να υπάρξει μια συμφωνία που θα θεωρείται ισορροπημένη.
Η στάση των ΗΠΑ και οι κινήσεις της Κίνας
Ο Ντ. Τραμπ υπογράμμισε πως η πρόοδος στο θέμα των δασμών εξαρτάται από τη στάση του Πεκίνου, ενώ πρόσθεσε ότι διατηρεί τακτική επικοινωνία με την κινεζική πλευρά. Παράλληλα, τόνισε τις καλές σχέσεις του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, εκφράζοντας την ελπίδα για συμφωνία στο άμεσο μέλλον. Από την πλευρά του, ο Κινέζος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί, διατηρώντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου, αλλά και επισημαίνοντας την ετοιμότητά του να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του εφόσον χρειαστεί.
Επιπτώσεις στις αγορές και αντιδράσεις ειδικών
Η προοπτική μείωσης των επιπλέον δασμών προκάλεσε θετική αντίδραση στις διεθνείς αγορές, καθώς αυξήθηκαν οι προσδοκίες για αποκλιμάκωση της εμπορικής έντασης. Οικονομικοί αναλυτές, όπως ο καθηγητής Τζόζεφ Γκριέκο, εκτιμούν ότι η αμερικανική πλευρά ενδέχεται να προχωρήσει σε συμφωνία για να αποφύγει περαιτέρω αναταράξεις στην αγορά, με τον κίνδυνο ωστόσο να υποχωρήσει σε βασικά της αιτήματα.
Οι υφιστάμενοι δασμοί και το επόμενο βήμα
Επί του παρόντος, οι επιπλέον δασμοί που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην Κίνα αγγίζουν το 145%, ενώ το Πεκίνο έχει απαντήσει με δασμούς 125% στα αμερικανικά προϊόντα. Παραμένουν επίσης σε ισχύ οι επιβαρύνσεις για χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα, με τον Τραμπ να δηλώνει πως δεν σκοπεύει να άρει τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων, και ότι εξετάζει ακόμη και αυξήσεις για τα οχήματα από τον Καναδά.
Στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, η Κίνα καταγγέλλει την αμερικανική εμπορική πολιτική, την οποία χαρακτηρίζει ως επιθετική και αποσταθεροποιητική. Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, θεωρεί πως το κινεζικό οικονομικό μοντέλο πλήττει το παγκόσμιο εμπόριο και ζητά ουσιαστικές αλλαγές πριν ξεκινήσει διάλογος.