Δεν «διορθώνει» τις προσδοκίες της αγοράς για 3 αυξήσεις επιτοκίων

Εξετάζεται η αντοχή τους σε διάφορα σενάρια χρηματοπιστωτικής κρίσης και κατάρρευσης αγορών.

 «Τα τεστ του Ιουνίου έδειξαν ότι επτά τράπεζες έπρεπε να αντλήσουν συνολικά κεφάλαια μόλις 3,5 δισ. ευρώ».

 

Σε νέο τεστ κοπώσεως υποβάλλονται ήδη 88 τράπεζες, που αντιστοιχούν στο 65% του συνολικού ενεργητικού του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορούν να αντέξουν μία ακόμα οξύτερη κρίση.

 

Η European Banking Authority, η νέα εποπτική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τραπεζικό σύστημα, επιχειρεί να διασφαλίσει ότι τα σενάρια των νέων stress tests είναι αυστηρότερα από ό,τι ήταν στην ανάλογη δοκιμασία, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι.

 

Στα stress tests του περασμένου Ιουνίου είχαν αποτύχει μόλις επτά τράπεζες (η ATEbank, πέντε ισπανικές και μία γερμανική) από τις συνολικά 91, που υποβλήθηκαν στη δοκιμασία. Μάλιστα, τα τεστ έδειξαν ότι αυτές οι τράπεζες έπρεπε να αντλήσουν συνολικά κεφάλαια μόλις 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 1/10 των πιο συντηρητικών εκτιμήσεων των αναλυτών.

 

Η πρώτη αντίδραση των αγορών ήταν τότε θετική, αφού η διενέργεια των τεστ κοπώσεως θεωρήθηκε ένα σημαντικό βήμα, για να ξεχωρίσει «η ήρα από το στάρι» και να αρχίσει η διαδικασία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στις τράπεζες. Όμως, δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός, για να τεθεί υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία και η σοβαρότητα της δοκιμασίας.

 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι δύο μεγάλες ιρλανδικές τράπεζες, οι Allied Irish Banks και Bank of Ireland πέρασαν το τεστ κοπώσεως, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Brian Lenihan να δηλώνει τότε ότι τα αποτελέσματα αυτά δικαίωναν την πολιτική, που ακολουθούσαν οι ιρλανδικές εποπτικές αρχές. Μόλις τέσσερις μήνες αργότερα, ο συγκεκριμένος τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης και τα 50 δισ. ευρώ της ενίσχυσης, που αναγκάστηκε η κυβέρνηση να τους δώσει έσπρωξαν τη χώρα στο μηχανισμό διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

 

 

Η EBA ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μετρήσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών στο κεντρικό σενάριο για την οικονομία, καθώς και σε ένα ακραία δυσμενέστερο σενάριο με συγκεκριμένες παραμέτρους αύξησης των επισφαλειών, πτώσης των χρηματιστηρίων κ.λ.π. Επίσης, οι τράπεζες θα δοκιμαστούν και σε μια σειρά ειδικών σεναρίων, που αφορούν συγκεκριμένες χώρες και υποθέτουν σοκ στην αγορά ακινήτων, τα επιτόκια ή το δανεισμό του κράτους.

 

Ανάμεσα στα απαισιόδοξα σενάρια, που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνεται:

 

* Η συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 0,5% το 2011 και η πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κατά 15%.

 

* Η αύξηση των μακροπρόθεσμων αποδόσεων των ομολόγων της Ευρωζώνης κατά 75 μονάδες βάσης και η απότομη πτώση της αγοράς ακινήτων.

 

* Η αύξηση των εντάσεων στη χονδρική αγορά χρηματοδότησης, που θα οδηγήσει σε αύξηση του βραχυπρόθεσμου κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών, μέσω της διατραπεζικής αγοράς, κατά 125 μονάδες βάσης.

 

* Η περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,2% το 2012.

 

* Μία παγκόσμια κρίση στη ζήτηση, που θα προκύψει από τις ΗΠΑ και από τις επιπτώσεις της πτώσης του δολαρίου κατά 4%.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ