Περίπου 200 οι ένοπλοι ισλαμιστές στη Σουηδία

Η εθνική Αστυνομία Ασφαλείας της Σουηδίας εκτιμά ότι στη Σουηδία βρίσκονται περίπου 200 ένοπλοι ισλαμιστές, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Aftonbladet.

 

Ο αριθμός αυτός αναφέρεται σε έρευνα που διενεργήθηκε από την Αστυνομία Ασφαλείας, κατ΄εντολήν της κυβέρνησης, στις αρχές του χρόνου, με θέμα την έκταση της ακραίας ισλαμιστικής δράσης στη χώρα.

 

Μέχρι και το 80% των ενόπλων εκτιμάται ότι ανήκουν σε διάφορα δίκτυα, οι υπόλοιποι είτε έχουν διασυνδέσεις με το εξωτερικό είτε όχι, έγραψε η Aftonbladet επικαλούμενη ανώνυμη πηγή.

 

Η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί επισήμως αύριο Τετάρτη.

 

Στο μεταξύ, η Αστυνομία Ασφαλείας συνεχίζει την έρευνα για την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε το Σάββατο στο κέντρο της Στοκχόλμης.

 

Ο βομβιστής καμικάζι, ένας ιρακινός μετανάστης στη Σουηδία, ήταν το μοναδικό θύμα από την επίθεση κατά την οποία τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι.

 

Χθες Δευτέρα, η Αστυνομία Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι στις έρευνές της θα συνδράμει το FBI.

 

Ο επικεφαλής του Σώματος, Άντερς Ντάνιελσον, δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές επιδιώκουν να πληροφορηθούν που εκπαιδεύτηκε ο καμικάζι πριν από την επίθεση.

 

“Η Αστυνομία Ασφαλείας ερευνά στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν και στη Σομαλία”, είπε στη σουηδική τηλεόραση ο Ντάνιελσον.

 

Η Σουηδία συνεργάζεται επίσης με τις βρετανικές αρχές καθώς ο δράστης είχε ζήσει και σπουδάσει εκεί. Η αστυνομία ερεύνησε το σπίτι του στο Λούτον, στο βόρειο Λονδίνο.

 

Ο Γιάν Χάρπε, σουηδός ειδικός στο Ισλάμ- αφού ανέλυσε το ηχητικό υλικό που απέστειλε λίγο πριν από την επίθεση ο δράστης μαζί με ένα απειλητικό email- δήλωσε ότι θεωρεί πως η επίθεση ήταν αποτέλεσμα του σχεδιασμού ενός μόνο ατόμου και ότι ο δράστης δεν ανήκε σε κάποια οργάνωση.

 

Η επίθεση ήταν το αποτέλεσμα μίας “προσωπικής τραγωδίας”, που θα μπορούσε να έχει τραγική κατάληξη”, γράφει σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Svenska Dagbladet ο πρώην καθηγητής Ισλαμικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Lund.

 

“Η απόλυτη πλειοψηφία της μουσουλμανικής κοινότητας στον κόσμο, και στη Σουηδία, δεν επιθυμούν ένα καθεστώς υπό την αλ Κάιντα, αλλά προτιμούν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα”, είπε ο Χάρπε υπενθυμίζοντας ότι “τα περισσότερα θύματα επιθέσεων ενόπλων και βομβιστών καμικάζι στο Ιράκ, στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν και στη Σομαλία είναι μουσουλμάνοι”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ