Απορρίφθηκαν τα μέτρα λιτότητας-παραιτήθηκε ο Σόκρατες

Την παραίτησή του υπέβαλε αργά χθες το βράδυ ο Σοσιαλιστής Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, στον πρόεδρο της χώρας, Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, δύο ώρες μετά την ομόφωνη απόρριψη από το κοινοβούλιο της χώρας του σχεδίου λιτότητας που παρουσίασε η κυβέρνησή του.

 

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός, μετά την υποβολή της παραίτησής του, μία ημέρα πριν την κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο για το ευρώ, προειδοποίησε ότι η πολιτική κρίση θα έχει “σοβαρότατες συνέπειες” για τη χώρα.

 

“Αυτή η πολιτική κρίση , αυτή τη στιγμή, θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για την εμιστοσύνη που έχει ανάγκη η Πορτογαλία έναντι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και αγορών”, δήλωσε ο κ. Σόκρατες.

 

“Σήμερα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα που στόχευαν στο να αποφευχθεί η προσφυγή της Πορτογαλίας σε ένα πρόγραμμα εξωτερικής οικονομικής βοήθειας” ανέφερε ο κ. Σόκρατες σε ανακοίνωσή του προς το εθνος.

 

“Η αντιπολίτευση αφαίρεσε από την κυβέρνηση όλες τις προϋποθέσεις να κυβερνά. Ως εκ τούτου, επέδωσα την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας”, κατέληξε.

 

Πιθανά σενάρια

 

Η παραίτηση του Ζοζέ Σόκρατες ανοίγει τον δρόμο για πολλά πολιτικά σενάρια, το πιθανότερο των οποίων είναι η ταχεία διάλυση του κοινοβουλίου και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα.

 

Λιγότερο από δύο εβδομάδες από την έναρξη της δεύτερης προεδρικής του θητείας, μετά την επανεκλογή του στις 23 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας έχει τη δυνατότητα να επιχειρήσει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με βάση το παρόν κοινοβουλευτικό πλαίσιο ή να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

 

Στην πρώτη περίπτωση, θα ζητήσει από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, πρώτο κόμμα του κοινοβουλίου, να ορίσει νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό, λύση που θα είχε ως αποτέλεσμα την παράταση της παρούσας πολιτικής αστάθειας, ή να κινηθεί προς τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

 

Το πιθανότερο να υλοποιηθεί σενάριο, που ευνοείται τόσο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, όσο και από την αντιπολίτευση, είναι η διάλυση του κοινοβουλίου και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

 

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν “σε ένα μίνιμουμ διάστημα 55 ημερών”, δηλαδή στα μέσα Μαΐου ή αρχές Ιουνίου.

 

Όποια και να είναι η λύση που θα επιλεγεί από τον πρόεδρο της χώρας και τοποτηρητή , σύμφωνα με το Σύνταγμα, “της εύρυθμης λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών”, θα πρέπει προηγουμένως να συμβουλευθεί το Συμβούλιο του Κράτους και τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο.

 

Το Συμβούλιο του Κράτους, ένα 18 μελές συμβουλευτικό όργανο ανάμεσα στα οποία πρώην πρόεδροι της πορτογαλικής δημοκρατίας, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι πρόεδροι των αυτόνομων περιοχών και προσωπικότητες που έχει ορισθεί από το κοινοβούλιο και τον πρόεδρο της χώρας.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο, πριν από την έναρξη της πολιτικής κρίσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) θα κέρδιζε τις εκλογές χωρίς να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.

 

Ο πρόεδρος του PSD Πάντρο Πάσος Κοέλιο, 46 ετών, φαβορί για τη διαδοχή του Ζοζέ Σόκρατες, έχει ήδη ταχθεί υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης διευρυμένης πλειοψηφίας.

 

Ο Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος αναμένεται να επανεκλεγεί στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο τέλος του μήνα, επιβεβαίωσε χθες ότι θα είναι υποψήφιος.

 

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011, 22:14

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ