Παροχές προς τους εργαζόμενους εξετάζει το Μαρόκο

Η κυβέρνηση του Μαρόκου ίσως προχωρήσει σε παροχές προς εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, ύψους 43 δισεκατομμύρια ντίρχαμ (5,4 δισ. δολάρια, 3,8 δισ. ευρώ), ανέφερε σήμερα κυβερνητική πηγή, κίνηση που αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση των κοινωνικών εντάσεων που οδήγησαν σε ταραχές κι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο.

 

“Το κόστος όσων ζητούν τα συνδικάτα για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα είναι 43 δισ. ντίρχαμ. Μιλάμε για αυξήσεις μισθών, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, κοινωνικά ωφελήματα όπως παιδικοί σταθμοί και σχολικά επιδόματα και επιστροφές (αχρεωστήτως καταβληθέντων) φόρων”, είπε η πηγή αυτή.

 

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης συναντήθηκαν με συνδικαλιστές ηγέτες τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα την Τρίτη για συνομιλίες εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων.

 

Η κυβέρνηση “δε θα συμφωνήσει απαραιτήτως σε όλα τα αιτήματα και η όποια συμφωνία θα χρειαστεί να εκταθεί σε μια περίοδο τουλάχιστον τριετίας δοθείσης της δημοσιονομικής κατάστασης”, πρόσθεσε η πηγή.

 

Οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν την επόμενη εβδομάδα, κατά την πηγή αυτή.

 

Οι διαπραγματεύσεις σημειώνονται εν μέσω κινητοποιήσεων στη χώρα της βόρειας Αφρικής που χαρακτηρίζονται από τις μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών.

 

Οι ταραχές έχουν αναστατώσει την πολιτική ελίτ που θέλει να αποφύγει την “διάχυση” των λαϊκών εξεγέρσεων από την Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη στη χώρα.

 

Τον περασμένο μήνα ο βασιλιάς Μοχάμεντ είχε στείλει ένα σύμβουλό του, τον Μοχάμεντ Μοατάσιμ, να συναντηθεί με τις ηγεσίες πέντε συνδικάτων σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, ειδικά στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Ένα από τα συνδικάτα, το CDT, απείχε από τις συνομιλίες.

 

Το Μαρόκο — που αντίθετα με άλλες αραβικές μοναρχίες δεν διαθέτει κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου — διπλασίασε σχεδόν τις κοινωνικές παροχές το Φεβρουάριο σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε επίσης θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα για 4.300 αποφοίτους, κίνηση που εκτιμάται ότι θα έχει κόστος 500 εκατ. ντίρχαμ.

 

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Σαλαχεντίν Μεζουάρ δήλωνε τον Μάρτιο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι θα κρατήσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό στο 3,5% του ΑΕΠ, ποσοστό που θα αποτρέψει το ενδεχόμενο να προσφύγει στις ξένες αγορές για δανεισμό. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτύχει το στόχο αυτό περικόπτοντας τα λειτουργικά κόστη της δημόσιας διοίκησης και καθιστώντας αυστηρότερο τον μηχανισμό είσπραξης των φόρων.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ