Τις παρενέργειες του πετρελαίου βιώνει η αγορά ρωσικής τέχνης

Οι τελευταίες δημοπρασίες των τεσσάρων οίκων του Λονδίνου  συγκέντρωσαν το χαμηλότερο ποσό από το 2007

 

Εκτός από την αγορά των ενεργειακών μετοχών και των junk bonds, η πτώση στις τιμές του πετρελαίου προκαλεί αναταράξεις σε μία ακόμα: Στην αγορά της ρωσικής τέχνης. Οι τελευταίες δημοπρασίες ρωσικής τέχνης των τεσσάρων οίκων του Λονδίνου συγκέντρωσαν 17,2 εκατ. στερλίνες (25,9 εκατ. δολάρια), δηλαδή το χαμηλότερο ποσό από το 2007, όταν και ξεκίνησαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία και 58% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.

 

Οι Christie’s διακόπτουν τις δημοπρασίες που είναι αποκλειστικά αφιερωμένες στη ρωσική τέχνη στη Νέα Υόρκη και ο επικεφαλής του τμήματος ρωσικής τέχνης, Mark Moehrke, αποχωρεί.

 

«Φοβάμαι ότι η αγορά έχει συρρικνωθεί. Οι Ρώσοι συλλέκτες δεν αγοράζουν τόσο όσο πριν από ένα ή δύο χρόνια», λέει ο William MacDougall, που ειδικεύεται στη ρωσική τέχνη.

 

Η ρωσική οικονομία δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά 60% τα τελευταία δύο χρόνια και από τις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας. Το ρωσικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 4,1% το τρίτο τρίμηνο, οι τιμές του πετρελαίου έχουν χάσει τα δύο τρίτα της αξίας τους από τα υψηλά του περασμένου έτους και το ρούβλι σημειώνει πτώση άνω του 50% έναντι του δολαρίου. Αυτό    επηρεάζει τα πορτοφόλια των εκατομμυριούχων και των δισεκατομμυριούχων της χώρας, που αποτελούν και τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικής τέχνης.

 

Η οπισθοχώρηση των Ρώσων συλλεκτών μπορεί επίσης να επηρεάσει τις πωλήσεις ιμπρεσιονιστών, μοντέρνας, μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης και να οδηγήσει στη συνολική εξασθένιση της αγοράς.

 

«Τα σπουδαία κομμάτια ακόμα βρίσκουν αγοραστές, αλλά η κατάσταση στη Ρωσία έχει παγώσει. Ο κόσμος ανησυχεί για τις επιχειρήσεις του και για την οικονομία», λέει η Sonya Bekkerman, πρώην επικεφαλής του ρωσικού τμήματος του Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

 

«Ένας αρκετά πλούσιος Ρώσος πελάτης μου μου είπε πρόσφατα: ‘Εξαιτίας των κυρώσεων νιώθω φτωχός’», σημειώνει ο Peter Schaffer, συνιδιοκτήτης του A La Vieille Russie, ενός καταστήματος με αντίκες στη Fifth Avenue. «Ένα μεγάλο μέρος είναι στο μυαλό, όχι στην πραγματικότητα. Αυτός ο συγκεκριμένος κύριος θα μπορούσε να αγοράσει σχεδόν ολόκληρο το Μανχάταν».

 

Πλέον, πολλοί από τους Ρώσους αγοραστές που ήταν ενεργοί από το 2003 έως το 2007, γίνονται πωλητές και παρότι οι συλλέκτες εξακολουθούν να βάζουν το χέρι στην τσέπη για τα top κομμάτια, δεν είναι τόσο δεκτικοί απέναντι στα επιθετικά τιμολογημένα έργα και τη χαμηλότερη ποιότητα.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ