Γκουτιέρες για Κυπριακό: Δεν θέλουμε μπαλώματα, μην περιμένουμε θαύματα άμεσων λύσεων

Στη Γενεύη «χτυπάει η καρδιά» του Κυπριακού όπου μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της σημερινής διάσκεψης ακολούθησαν οι δηλώσεις του γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες ο οποίος δείχνοντας το κλίμα στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις, χαριτολογώντας, σημείωσε ότι το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου θα πρέπει να απονεμηθεί στους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί αποδίδοντάς τους με αυτόν τον τρόπο τα εύσημα.

 

Ο κ. Γκουτιέρες σημείωσε ότι στόχος είναι να βρεθεί βιώσιμη λύση που θα ικανοποιεί και την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

 

Μεταξύ άλλων είπε:


«Να επισημάνω το θάρρος των δύο ηγετών. Ιστορικά και για πρώτη φορά πρέπει να πω ότι είδαμε στο ίδιο τραπέζι, όχι μόνο τους πρωταγωνιστές, αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις.

 

Είχαμε επικοιδομητικό διάλογο. Μια ανταλλαγή απόψεων, ώστε να ταυτοποιήσουμε όχι μόνο την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και να ταυτοποιήσουμε τα σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα σαφές συμπέρασμα, που θέλουμε να φτάσουμε, να υπάρχουν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις που θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες των δύο πλευρών. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα σήμερα. Δεν μπορούμε να περιμένουν θαύματα άμεσων λύσεων. Δεν θέλουμε λύση που να μπαλώνει τα πράγματα, αλλά μια βιώσιμη λύση.

 

Εμείς δεν έχουμε καμία ατζέντα, αλλά επιδιώκουμε τη συμφιλίωση των δύο μερών. Θέλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία ώστε το συμβούλιο Ασφαλείας να σημάνει συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτού του συνεδρίου. Δεν είμαστε εδώ για μπαλώματα, αλλά για μια λύση, βιώσιμη για την Κύπρο. Μια λύση που θα είναι σύμβολο ελπίδας για έναν κόσμο που είναι γεμάτος θολά σημεία».

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο ΓΓ του ΟΗΕ σημείωσε ότι αναζητούνται απαντήσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Ετέθησαν, είπε, πολλές προτάσεις επί τάπητος. Πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία, πρέπει να εργαστούμε να ορίσουμε αυτά τα εργαλεία, που πρέπει να ικανοποιούν τις δικλείδες ασφαλείας των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Ας μη λησμονούμε το εξής: Δεν θα πρόκειται για συμφωνία ηγετών, αλλά για συμφωνία που θα ορισθεί από τους λαούς, μέσω δημοψηφίσματος. Είτε θα έχουμε μια συμπαγή λύση που θα γίνει αποδεκτή και από τους λαούς, ή δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε επιτυχία. Θα εργαστούμε σκληρά και εντός του απαραίτητου χρονικού πλαισίου, ώστε και οι δύο κοινότητες να αποδεκτούν τη λύση.

 

-Είμαστε σε αφετηρία. Τα μέρη συζήτησαν για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Είμαστε στην αφετηρία. Αντιμετωπίζουμε τόσες δύσκολες καταστάσεις που χρειαζόμαστε έναν φάρο ελπίδας. Η Κύπρος μπορεί να γίνει αυτός ο φάρος ελπίδας για τον κόσμο.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ