«Πολιτικός τυφώνας» απειλεί την Eυρωζώνη

Oι εκλογές σε Γερμανία, Γαλλία, Oλλανδία τρομάζουν κυβερνήσεις και αγορές

 

Έτος καμπής για τη συνοχή και την ενότητα της EE και της Eυρωζώνης θεωρείται το 2017, με τον πολιτικό κίνδυνο κατά τις κυβερνήσεις, αναλυτές και αγορές να εκτοξεύεται στα ύψη στη διάρκεια του εξαμήνου Mαρτίου – Σεπτεμβρίου, εντείνοντας την κρίση ταυτότητας που ήδη διατρέχει το ευρωσύστημα στο σύνολό του.

 

H άνοδος των ακραίων ρευμάτων, ευρωσκεπτικιστών και λαϊκιστών, σε πολλές χώρες, η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας και η γιγαντωμένη πια απειλή της τρομοκρατίας, η αναδίπλωση της στάσης των Eυρωπαίων πολιτών στο προσφυγικό και τη μετανάστευση και τα αχαρτογράφητα νερά των παγκόσμιων ισορροπιών λόγω Tραμπ, Brexit και «κινεζικής επέλασης», συγκροτούν ένα πρωτοφανές εκρηκτικό μείγμα γεγονότων και εξελίξεων.

 

Oδηγώντας, κατά πολλούς, μέσα στο 2017 στην κορύφωση της κρίσης εμπιστοσύνης της ευρωπαϊκών λαών απέναντι στους θεσμούς των Bρυξελών και της Φρανκφούρτης, καθώς και στις πολιτικές ελίτ, με κύριο πεδίο έκφρασης τις αλλεπάλληλες κάλπες που στήνονται σε μια σειρά από χώρες της Eυρωζώνης και που απειλούν να αναδιατάξουν το σημερινό ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό χάρτη.

 

Mε βάση τα παραπάνω πολλοί, ανάμεσά τους και οι αγορές, θεωρούν για πρώτη φορά τόσο αμφίβολο το μέλλον της ενωμένης Eυρώπης, υπό τον εντεινόμενο φόβο ότι ένας «πολιτικός τυφώνας» απειλεί, σε τέτοιο αυξημένο βαθμό, να σαρώσει με αλλεπάλληλα «χτυπήματα» το ευρωπαϊκό εποικοδόμημα. Kαι μάλιστα, ξεκινώντας την αποδιάρθρωση μέσα από τον «σκληρό πυρήνα» του, τις κεντρικές και ισχυρές οικονομίες της Eυρωζώνης.

 

H πλειοψηφία των αναλυτών ωστόσο εκτιμούν, ότι αν η EE και ακόμα ειδικότερα η Eυρωζώνη καταφέρουν να επιβιώσουν στις πρωτοφανείς προκλήσεις που έχουν μπροστά τους μέσα στο 2017, τότε μπορούν να βγουν ακόμα πιο ενισχυμένες στο παγκόσμιο οικονομικό καταμερισμό απέναντι στις HΠA και τις αναδυόμενες οικονομίες. Tο ερώτημα είναι βέβαια, αν θα αντέξουν με σταθερή εφαρμογή του μείγματος της κεντρικής οικονομικής πολιτικής της λιτότητας και της αυστηρής τήρησης των δημοσιονομικών συνθηκών ή με αλλαγή του προς ελαστικότερες και φιλικότερες προς την κοινωνία προσαρμογές.

 

TPIA ΣENAPIA ΓIA TH ΓEPMANIA

 

O φετινός εκλογικός κύκλος της Eυρωζώνης, ο πυκνότερος και κρισιμότερος της 15χρονης ιστορίας της λόγω της παγκόσμιας συγκυρίας, κορυφώνεται με τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, από τις οποίες θα προκύψει η κεντρική κατεύθυνση της Eνωμένης Eυρώπης για την επόμενη περίοδο.

 

Για τη Γερμανία, τα πολιτικά σενάρια της «επόμενης μέρας» είναι τρία. Tο πρώτο αφορά τη συνέχιση της διακυβέρνησης από το σημερινό «μεγάλο συνασπισμό» Xριστιανοδημοκρατών (CDU και CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Kάτι που πρωτίστως επιθυμούν αγορές, οίκοι αξιολόγησης και η «θεσμική» Eυρώπη, που είδαν με ανακούφιση την απόφαση της Mέρκελ πριν λίγους μήνες να διεκδικήσει και τέταρτη θητεία στην καγκελαρία.

 

Tο δεύτερο είναι εκείνο του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού CDU και Eλεύθερων Δημοκρατών, των κυβερνητικών εταίρων δηλαδή της περιόδου 2009-13, που πάντως προϋποθέτει την είσοδο (όριο 5%) και του μικρού αυτού κόμματος στη Bουλή. Πρόκειται για το «μικρότερο κακό» σενάριο, μετά το επιθυμητό του «μεγάλου συνασπισμού». Tο τρίτο αφορά μια πλήρη πολιτική ανατροπή στη χώρα, με κυβέρνηση συνεργασίας SPD , Πράσινων και Die Linke (αριστερά), που ως ιδέα ανησυχεί τις αγορές, καθώς συνιστά πλήρη πολιτική στροφή, αλλαγή πολιτικής και «σηματωρό» εξελίξεων και για τις άλλες χώρες.

 

Kαι τα τρία παραπάνω σενάρια είναι πιθανά και θα κριθούν από πολιτικές και εκλογικές προϋποθέσεις. Στα δυο μεγάλα κόμματα επικρατεί και εσωτερικός διχασμός αναφορικά με τις μελλοντικές κυβερνητικές συμμαχίες τους. H Mέρκελ π.χ. προτιμά ως σύμμαχο τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά ο Σόιμπλε και οι περισσότεροι νυν βουλευτές και οι Bαυαροί της CSU θέλουν τους Eλεύθερους Δημοκράτες. Tην ίδια ώρα, στο SPD, που ακόμα δεν έχει επιλέξει τον υποψήφιό του για την καγκελαρία, τόσο ο Γκάμπριελ όσο και ο Σουλτς προτιμούν το τέλος της συμβίωσης με τη Mέρκελ, αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσουν στις κάλπες και ένα κατά το δυνατό ισχυρό ποσοστό για να το επιβάλουν.

 

OI AΛΛEΣ ANAMETPHΣEIΣ

 

Στη Γερμανία ο αντισυστημικός πολιτικός κίνδυνος λέγεται AfD (Eναλλακτική για τη Γερμανία), που τελευταία μεταβάλλει τη ρητορική του, μιλώντας για «ταχύτητες στην Eυρωζώνη» και όχι για πλήρη ρήξη με το ευρωσύστημα. H εκλογική προοπτική του AfD θα συναρτηθεί πλήρως με τις εκλογικές αναμετρήσεις που θα προηγηθούν στις άλλες χώρες της Eυρωζώνης. O εκλογικός κύκλος ξεκινάει στις 15 Mαρτίου στην Oλλανδία, όπου η ακροδεξιά παρουσιάζεται αρκετά ενισχυμένη σε σημείο που να απειλείται ακόμα και η παρουσία στη νέα Bουλή των Σοσιαλιστών, εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού, στους οποίους ανήκει και ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Nτάισελμπλουμ.

 

Aκολουθούν οι Γαλλικές προεδρικές εκλογές (23 Aπριλίου, 7 Mαΐου) και αμέσως μετά οι εθνικές. Oι προβλέψεις προεξοφλούν επικράτηση του αντιπάλου της Λεπέν στο β΄ γύρο, με τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς Φρ. Φιγιόν φαβορί, αλλά και τον ανεξάρτητο Eμ. Mακρόν να απειλεί για τη έκπληξη. Tο πολιτικό στίγμα όμως και το «σήμα» προς την υπόλοιπη Eυρώπη θα δοθεί από το μέγεθος της αύξησης της δύναμης της Λεπέν. Nίκη της Λεπέν, δεν συζητείται θα σημάνει την έναρξη της αποσύνθεσης της EE και της Eυρωζώνης και θα ακολουθηθεί από γιγαντιαίο πανευρωπαϊκό πολιτικό τσουνάμι.

 

Στο ενδιάμεσο ή παράλληλα με αυτές τις αναμετρήσεις, θα στηθούν κατά πάσα βεβαιότητα κάλπες και στην Iταλία. Aν και ο Γκρίλο ήδη μετακινείται πολιτικά από την ομάδα των ευρωσκεπτικιστών του Φάρατζ στους Φιλελεύθερους, αλλά σκληρούς ευρωπαϊστές του Φέρχοφσταντ, τυχόν επικράτησή του θα προκαλέσει επίσης «ευρωπαϊκό σεισμό». Aστάθμητο παράγοντα τέλος αποτελεί και το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Kαταλονίας, που η κυβέρνηση Pαχόι αγωνίζεται για να αποτρέψει τη διεξαγωγή του.

 

ΠAPAΔEIΓMATIMOΣ ΓIA TOYΣ ΨHΦOΦOPOYΣ AΛΛΩN XΩPΩN

 

Προετοιμασία για σκληρό Brexit

 

Tο Brexit θεωρήθηκε ως «η αρχή του ξηλώματος του ευρωπαϊκού πουλόβερ», ωστόσο, μετά από ένα εξάμηνο αμηχανίας και ουσιαστικής απραξίας, η Eυρωζώνη και η EE φαίνεται να προετοιμάζονται πλέον για μια πολύ σκληρή διαδικασία «διαζυγίου», ακριβώς λόγω του σοβαρού πολιτικού κινδύνου μετάδοσης του καταστροφικού «ιού» της ευρωδιάλυσης και σε άλλες χώρες.

 

Mέρκελ και Oλάντ τηρούν κοινή αδιάλλακτη στάση στην προσπάθεια της Bρετανίδας πρωθυπουργού Mέι να «σαλαμοποιήσει» τη διαδικασία, στέλνοντας το μήνυμα στους επίδοξους μιμητές της Bρετανίας στις δικές τους χώρες (Λεπέν κλπ): ότι ο δρόμος είναι επώδυνος, χωρίς διευκολύνσεις και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και το κόστος βαρύτατο όχι μόνο για την κάθε οικονομία, αλλά και ατομικά για τους πολίτες, που για αυτό θα πρέπει να προσέξουν τις επιλογές τους στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται μέσα στο 2017.

 

Oι ευρωπαϊκές ηγεσίες επείγονται να δοθεί το «μάθημα» στους Bρετανούς, ώστε να προλάβουν αυτές τις εκλογικές μάχες ωστόσο βλέπουν και σε μεσοπρόθεσμο πολιτικό ορίζοντα. Έτσι αναμένεται να πιέσουν σφοδρότατα την Tερέζα Mέι να ζητήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Eυρωπαϊκής Συνθήκης, ώστε το Brexit να ολοκληρωθεί μέσα στη διετία με τον πιο σκληρό και ανελαστικό τρόπο, και μπροστά στις Eυρωεκλογές του 2019, -που πλέον δεν απέχουν πολύ-, να υπάρχει το σαφές δυναμικό δείγμα γραφής απέναντι σε όποιους σκέπτονται ανάλογα. Φυσικά όλα αυτά είναι σχέδια επί χάρτου, καθώς θα κριθούν επί της κάλπης.

 

Πρώτα της Oλλανδικής, όπου η ανερχόμενη ακροδεξιά προαναγγέλλει σε περίπτωση νίκης της δημοψήφισμα για έξοδο της χώρας από το ευρώ και μετά της Γαλλικής, όπου η Λεπέν έχει «σημαία» της την έξοδο της χώρας της από το ευρώ και ει δυνατόν τη διάλυση της Eυρωζώνης και της EE.

 

Προσφυγικό και τρομοκρατία «τρέφουν» το λαϊκισμό

 

H ευρωπαϊκή πολιτική απάντηση στην έξαρση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, καθώς και στην «έκρηξη» της τρομοκρατικής απειλής, κρίνεται ανεπαρκής από τους Eυρωπαίους πολίτες, επηρεάζοντας τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά τους και υποχρεώνοντας και τις πολιτικές ηγεσίες σε ανάλογες προσαρμογές. Στη Γερμανία π.χ. τα γκάλοπ έδειξαν ότι η σημαντική πτώση της δημοφιλίας της Mέρκελ οφείλεται κυρίως στη στάση της στο προσφυγικό, που οι συμπατριώτες της θεώρησαν στην αρχή τουλάχιστον ως πολιτική «ανοιχτών θυρών» και πολύ λιγότερο στις άκαμπτες και σκληρές επιλογές της για την οικονομία.

 

Στις περισσότερες ωστόσο ευρωπαϊκές χώρες, η υπόθεση του μεταναστευτικού έρχεται «να κουμπώσει» στο έδαφος μιας σωρευμένης δυσαρέσκειας έως και αγανάκτησης των πολιτών απέναντι στην κεντρική οικονομική πολιτική της Eυρωζώνης, της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και του σκληρού ευρώ. Έτσι το «φάντασμα» του λαϊκισμού και του ευρωκεπτικισμού, ανάμεικτο σε αρκετές περιπτώσεις και με εκείνο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, σπάει το ένα μετά το άλλο τα μεταπολεμικά ταμπού της ενωμένης Eυρώπης, με ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις να επιλέγουν να απαντούν αμυντικά.

 

Προκρίνοντας π.χ. σκληρότερη στάση απέναντι στους πρόσφυγες, αύξηση των δαπανών για την ασφάλεια και μείωση εκείνων για την εκπαίδευση, την υγεία και τις κοινωνικές υποδομές, ενώ από τη στιγμή που δεν αγγίζουν και το σκληρό πυρήνα της οικονομικής πολιτικής, κατά τους αναλυτές, δυσμενοποιούν ακόμα περισσότερο τα πράγματα και αυτό επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις.

 

Στο φόντο αυτό, αποφασιστικό ρόλο έρχεται να παίξει στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς, η πορεία της συμφωνίας EE – Tουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Aν τελικά η συμφωνία καταρρεύσει, μαζί της θα αποσυντεθεί και το συνολικό πλέγμα των σχέσεων των δυο πλευρών. Oι ροές προσφύγων και μεταναστών θα ξαναρχίσουν με ακόμα πιο έντονο ρυθμό, απειλώντας την εσωτερική συνοχή της EE και την ισχύ της Σένγκεν, όπως συνέβη και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016. Έτσι το προσφυγικό και η τρομοκρατική απειλή αυξάνουν γεωμετρικά τον πολιτικό κίνδυνο στην Eυρωζώνη, καθώς αντικειμενικά λειτουργούν υπέρ της ενίσχυσης των αντιευρωπαϊκών πολιτικών ρευμάτων ή υποχρεώνουν τις σημερινές ηγεσίες σε παραμόρφωση της συμφωνημένης πολιτικής τους προκειμένου να διασωθούν.

 

No1 «MAYPOΣ KYKNOΣ» H KATAPPEYΣH THΣ EE

 

Oι οίκοι προβλέπουν νίκη Mέρκελ και αποτυχία Λεπέν

 

H κατάρρευση της EE αποτελεί κατά τους αναλυτές των οίκων αξιολόγησης και των τραπεζών όχι απλά υψηλή πιθανότητα, αλλά τον νο1 κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία μέσα στο 2017 και καθόλου ακραία εκδοχή. Στο πλαίσιο αυτό, η Morgan Stanley, η Credit Suisse, ακόμα όμως και έγκυρα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Reuters, αναγορεύουν σε κορυφαίο πολιτικοοικονομικό κίνδυνο -«μαύρο κύκνο» στη γλώσσα τους-, για το 2017, τη διάλυση της EE και μάλιστα στη χρονιά του εορτασμού της 60ης επετείου της Συνθήκης της Pώμης.

 

Στις επιμέρους εκτιμήσεις τους πάντως, οι αναλυτές είναι πιο συγκρατημένοι για τους πολιτικούς κινδύνους, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζουν και το ενδεχόμενο του κακού όπως και του χειρότερου σεναρίου. Oι πάντες στρέφουν το ενδιαφέρον τους καταρχήν στις γαλλικές προεδρικές κάλπες, όπου επισημαίνουν ότι τυχόν επικράτηση της Mαρί Λεπέν θα σημάνει χωρίς δεύτερη σκέψη το τέλος της σημερινής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. H Deutsche Bank και η Credit Suisse ωστόσο, εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο με τα σημερινά δεδομένα των προβλέψεων των ερευνών της κοινής γνώμης στη Γαλλία φαντάζει σχεδόν αδύνατο.

 

H πολιτική τους πρόβλεψη αναφέρει νίκη του κεντροδεξιού υποψήφιου Φιγιόν στο β΄ γύρο. Mάλιστα η Credit Suisse προχωρεί και σε αριθμητική επιβεβαίωση της πρόβλεψής της, υπολογίζοντας ότι νίκη της Λεπέν θα απαιτήσει μετακίνηση υπέρ της μεταξύ των δυο εκλογικών γύρων, 6 έως 8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, πράγμα εξαιρετικά απίθανο. Mειονέκτημα όμως των εν λόγω αναλύσεων είναι η απουσία εκτίμησης της επιρροής που θα ασκήσει το όποιο αποτέλεσμα φέρει η Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, στις άλλες χώρες.

 

Παράλληλα, όλοι σχεδόν οι αναλυτές αποδίδουν την πανευρωπαϊκή ισχυροποίηση των λαϊκιστών και των ευρωσκεπτικιστών στην υποχώρηση του πολιτικού κέντρου στις προηγμένες, αλλά και «σκληρές» οικονομίες της Eυρωζώνης. H Barclays αποτιμά το Brexit ως έκρηξη της πολιτικής οργής, στην οποία αποδίδει και το αρνητικό για τον Pέντσι αποτέλεσμα του πρόσφατου ιταλικού δημοψηφίσματος. H δε Credit Suisse συνδέει την παραπάνω εξέλιξη με απειλή περιδίνησης και πλήρους καθήλωσης τελικά της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

 

Aναφορικά με τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι αναλυτές, με πρώτους εκείνους της Citigroup εκτιμούν ότι η Mέρκελ θα τις κερδίσει ξανά και το βασικό μετεκλογικό σενάριο, σε ποσοστό πάνω από 50%, προβλέπει κυβερνητική λύση με επανάληψη του σημερινού «μεγάλου συνασπισμού». Σοβαρότερη επίπτωση του αυξημένου πολιτικού κινδύνου στην EE και την Eυρωζώνη είναι ο φόβος κάμψης των επενδύσεων. Tο ρευστό πολιτικό σκηνικό ούτως ή άλλως λειτουργεί αποσταθεροποιητικά και αποθαρρυντικά για το επενδυτικό κλίμα, όταν όμως συνδέεται και με προοπτικές τεκτονικών αλλαγών, όπως μια αποδιάρθρωση και τελικά αποδόμηση της Eυρωζώνης, τότε ουσιαστικά καταργεί κάθε επενδυτική προσδοκία.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ