“Φλερτάρει” με τα κινεζικά κεφάλαια η Βουλγαρία

Η προσέλκυση κινεζικών κεφαλαίων για επενδύσεις σε υποδομή, ενέργεια και εξαγωγές είναι ο επόμενος στόχος της Βουλγαρίας προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία της, που εξέρχεται από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δέκα ετών.

 

Η κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι σχέδια για να κερδίσει τις κινεζικές επενδύσεις και σκοπεύει να επικεντρωθεί στην προσπάθεια αυτή τους προσεχείς μήνες.

 

«Η Κίνα είναι η οικονομία του 21ου αιώνα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Simeon Djankov, στο πλαίσιο του Bloomberg Businessweek European Leadership Forum. «Παρατηρείται ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από Κινέζους επενδυτές για την περιοχή και ειδικά για τη Βουλγαρία».

 

Η Great Wall Motor Co., η μεγαλύτερη κατασκευάστρια αγωνιστικών οχημάτων στην Κίνα, δημιουργεί μία μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων, έναντι 80 εκατ. ευρώ στην βαλκανική χώρα, σύμφωνα με την βουλγαρική κυβέρνηση. Παράλληλα, η Κίνα είναι μία από τις χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επένδυση σε μια νέα μονάδα πυρηνικής ενέργειας, λέει ο Djankov.

 

Η Βουλγαρία έχει διατηρήσει το φορολογικό συντελεστή επί των εταιρικών και ατομικών εισοδημάτων στο 10%, που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επενδυτές, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών. Στη μάχη για τους επενδυτές, η χώρα βάζει επίσης στο «οπλοστάσιό» της την οικονομική της σταθερότητα, την ώρα που η κρίση χρέους σε Ελλάδα και Ρουμανία ρίχνει τη σκιά της σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων.

 

Η βουλγαρική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% την περίοδο Ιουλίου Σεπτεμβρίου, έπειτα από έξι διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης. Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το επόμενο έτος, κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 3,7% με οδηγό τις εξαγωγές. Το 2009 η οικονομία είχε συρρικνωθεί 5,1% καθώς είχε λήξει η τριετής περίοδος άνθισης του δανεισμού και ενώ έλειπαν οι ξένες επενδύσεις.

 

Αν η Βουλγαρία αποφασίσει να αναζητήσει ένα διεθνές δάνειο το 2011, θα είναι «για συγκεκριμένα projects, είτε για την υποδομή, είτε για το σύστημα υγείας», δήλωσε ο Djankov.

 

πηγή: Ελίζαμπεθ Κονσταντίνοβα, Bloomberg

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ