Κριστίν Λαγκάρντ….Αυτή είναι η διάδοχος του Στρος-Καν

Κριστίν Λαγκάρντ…Αυτή είναι η διάδοχος του Στρος-Καν, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης. Έξυπνη, επιτυχημένη, ετοιμόλογη, Γαλλίδα και γυναίκα. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που η Κριστίν Λαγκάρντ φαντάζει ως το απόλυτο φαβορί για την ηγεσία του ΔΝΤ.

 

Οι ειδικοί στα διεθνή ραδιόφωνα και στις πολιτικές εκπομπές κάνουν λόγο πως η Κριστίν Λαγκάρντ, ξέρει την ευρωπαϊκή οικονομία και πολιτική όσο λίγοι στον κόσμο και υπάρχουν δεσμοί της με τις ΗΠΑ αφού εκεί τελείωσε νομική.

 

Μάλιστα ο διεθνής Τύπος της έχει ήδη δώσει την ταμπέλα του φαβορί για να διαδεχτεί στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικό Ταμείο τον φίλο και συμπατριώτη της, Ντομινίκ Στρος Καν. Η Λαγκάρντ, διακρίνεται για την ευθύτητα του λόγου της (δε… «μασάει τα λόγια της» όπως αναφέρουν αναλυτές) και για την ισχυρή προσωπικότητά της. Αναγνωρίζεται απ’ όλους σε διεθνές επίπεδο (αναλυτές, οικονομολόγους, συνεργάτες, αντιπάλους),

 

Υπάρχει ακόμη ένας λόγος που δίνει προβάδισμα στην 55χρονη Κριστίν Λαγκάρντ. Είναι γυναίκα και πολλοί θεωρούν πως έφτασε ο καιρός να πάρει το πηδάλιο του ΔΝΤ και το «ασθενές φύλο». Αν γίνει αυτό, η Λαγκάρντ δε θα γίνει μόνο η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του ΔΝΤ ή οποιουδήποτε άλλου διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού.

 

Σανίδα σωτηρίας η Κριστίν Λαγκάρντ

 

«Το ό,τι έγινε με τον Στρος Καν υπογραμμίζει πόσο καλό θα ήταν να πάρει μια γυναίκα αυτό το ρόλο», δήλωσε στους Times της Νέας Υόρκης ο Κενεθ Ρογκοφ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και καθηγητής, σήμερα, στο Χάρβαρντ.

 

Υπάρχει και το σενάριο που «λέει» ότι ίσως η Λαγκάρντ, που για την Ευρώπη θεωρείται σανίδα σωτηρίας, θα αναλάβει να ολοκληρώσει τη θητεία του Στρος Καν, που λήγει το 2012 και μετά θα μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για έναν υποψήφιο από τις αναδυόμενες οικονομίες, από τη Νότια Αφρική ή την Ινδία.

 

Ο ανταγωνιστής της

 

Βασικός ανταγωνιστής της, σύμφωνα με αναλυτές, είναι ο Κεμάλ Ντερβίς από την Τουρκία, ο υπουργός Οικονομικών που έσωσε την τουρκική οικονομία από την κρίση του 2001, εν μέρει και λόγω ενός δανείου πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Πριν αναλάβει να σώσει την τουρκική οικονομία, ο Ντερβίς εργάστηκε επί 24 χρόνια στην Παγκόσμια Τράπεζα.

 

Η γερμανική θέση

 

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι ένας Ευρωπαίος πρέπει να είναι ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ και πως το γεγονός ότι ο Στρος-Καν παραιτήθηκε πριν από τη λήξη της θητείας του είναι ένα επιχείρημα προς την κατεύθυνση αυτή.

 

“Είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να προτείνουμε έναν Ευρωπαίο υποψήφιο. Φυσικά, αυτήν τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες γι’ αυτό, δεν θα πω ονόματα, όμως θα το συζητήσουμε στους κόλπους της ΕΕ. Έχει φυσικά μεγάλη σημασία να βρούμε γρήγορα μια λύση” σημείωσε.

 

“Βεβαίως, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν επίσης δικαίωμα να πάρουν μία από τις θέσεις -είτε του επικεφαλής του ΔΝΤ είτε της Παγκόσμιας Τράπεζας- μεσοπρόθεσμα” δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. “Όμως, στην παρούσα κατάσταση, δεδομένων των σημαντικών προβλημάτων μας με το ευρώ, στα οποία εμπλέκεται πολύ το ΔΝΤ, θα πρέπει να καταστεί δυνατό να προταθεί ένας Ευρωπαίος υποψήφιος” πρόσθεσε η Μέρκελ.

 

Σύμφωνα με την καγκελάριο της Γερμανίας, το γεγονός ότι η θητεία του Στρος-Καν τερματίστηκε πρόωρα, αποτελεί ένα επιπλέον επιχείρημα για να διοριστεί ένας Ευρωπαίος για το υπόλοιπο της θητείας του. O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την άλλη, έχει εξαιρετική γνώμη για τη Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, που προωθείται ως η επόμενη επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως δήλωσε μία γερμανική κυβερνητική πηγή.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ