«Πάγος» από τη Λευκωσία στον μεσολαβητή και τη διαπραγμάτευση

Τον πόλεμο κατά του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Αϊντα που άνοιξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κλιμακώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την ώρα που οι διαπραγματεύσεις κινδυνεύουν να τιναχθούν και πάλι στον αέρα.

 

Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του κατά του Nορβηγού διπλωμάτη ο Αναστασιάδης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και αφού επανέλαβε τις αιτιάσεις Κοτζιά περί υιοθέτησης των τουρκικών θέσεων στον διάλογο που είναι σε εξέλιξη προχώρησε ένα βήμα παραπέρα κατηγορώντας τον ειδικό διαμεσολαβητή ότι επιβάλλει τους δικούς του ρυθμούς λόγω και προσωπικής ατζέντας.

 

Ουσιαστικά, η πλευρά Αναστασιάδη βάλλει εναντίον του Αϊντα -ο οποίος τάσσεται με δηλώσεις του υπέρ μιας άμεσης λύσης-, με το επιχείρημα ότι αποσκοπεί σε ίδιον πολιτικό όφελος.

 

Σύμφωνα με τη Λευκωσία, ο ειδικός διαμεσολαβητής θέλει να εκμεταλλευτεί τον ρόλο του στο Κυπριακό ενόψει τον εκλογών στην Νορβηγία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στις οποίες κατά πληροφορίες θα κατεβεί υποψήφιος με το Εργατικό Κόμμα.

 

«Όσο λιγότερα λέγονται από πλευράς του τόσο το καλύτερο» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες για τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος στο παρελθόν είχε ασκήσει έντονη κριτική και στον προκάτοχο του Αϊντα, τον Αυστραλό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

 

Η ενόχληση που διατυπώνουν δημόσια πλέον Αθήνα και Λευκωσία κατά του Αϊντα δεν σημαίνει πάντως ότι είναι ικανή για να ανοίξει θέμα απομάκρυνσης του Νορβηγού διπλωμάτη από το κρίσιμο πόστο του. Παρότι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αϊντα, ο οποίος ανέλαβε ειδικός διαμεσολαβητής για το Κυπριακό επί ηγεσίας Μπαν Κι Μουν στα Ηνωμένα Έθνη, δεν τυγχάνει μεγάλης αποδοχής από τον νυν επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μια ενδεχόμενη απομάκρυνσή του μάλλον θα μπορούσε να συνδεθεί αποκλειστικά και μόνο με μια διαφαινόμενη διάθεση του διαμεσολαβητή – έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας -, να επιστρέψει και πάλι ενεργά στην πολιτική σκηνή της χώρας του.

 

Ανεξάρτητα από τον παράγοντα Αϊντα πάντως, στους διαδρόμους του νεοκλασικού της Βασιλίσσης Σοφίας είναι κοινό μυστικό ότι δεν θα υπάρξουν εξελίξεις πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο τον Φεβρουάριο του 2018.

 

Για τον λόγο αυτό, η απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη να συγκρουστεί ανοιχτά με τον Nορβηγό διπλωμάτη, σύμφωνα με πηγές από την κυπριακή αντιπολίτευση, δεν έχει να κάνει με τα έργα και τις ημέρες του Αϊντα στο νησί, περισσότερο εντάσσεται στην άτυπη προεκλογική εκστρατεία που έχει ήδη ξεκινήσει.

 

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσουν και τη διαφαινόμενη πρωτοβουλία Αναστασιάδη να στείλει μέσα στις επόμενες ημέρες επιστολή διαμαρτυρίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ με αφορμή τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ λίγο προτού ξεκινήσουν οι προγραμματισμένες έρευνες για υδρογονάνθρακες.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται πως έχει στο πλευρό του τον Νίκο Κοτζιά. Ο υπουργός Εξωτερικών που πρώτος άνοιξε θέμα Αϊντα έσπευσε να επαναλάβει χθες την ενόχλησή του για τους χειρισμούς του ειδικού διαμεσολαβητή, τον οποίο με κάθε ευκαιρία αποκαλεί «λομπίστα» της Τουρκίας.

 

Με αυτά τα δεδομένα, οι συνομιλίες για το Κυπριακό φαίνεται πως έχουν χάσει τη δυναμική τους και διπλωματικές πηγές παραδέχονται ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες αλλά είναι πλέον αμφίβολη και η παραμονή Αναστασιάδη – Ακιντζί στο ίδιο τραπέζι.

 

Κομβική για τις εξελίξεις θα είναι η στάση της Άγκυρας το καλοκαίρι που θα ξεκινήσουν οι έρευνες στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ήδη προϊδεάσει για το τι μέλλει γενέσθαι, με τον Μουσταφά Ακιντζί να μην αποκλείει θερμό επεισόδιο στην περιοχή σε περίπτωση μη υπαναχώρησης της Λευκωσίας.

 

Πάντως και το διάστημα μέχρι τον Ιούλιο που είναι προγραμματισμένο να πιάσουν δουλειά τα γεωτρύπανα δεν αναμένεται ανέφελο, όπως ήδη προεξοφλούν οι καθημερινές προκλήσεις τις Άγκυρας και η επιμονή της να δεσμεύει μέσω NAVTEXT μεγάλες περιοχές εντός κυπριακής ΑΟΖ με πρόσχημα ασκήσεις και σεισμογραφικές έρευνες.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ