Τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό

Την τρίτη συνάντηση τους, από τον περασμένο Νοέμβριο, θα έχουν αύριο στη Γενεύη με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι- μουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, σε μια προσπάθεια να δοθεί ουσιαστική ώθηση και δυναμική στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

 

Από την τριμερή συνάντηση του περασμένου Φεβρουαρίου, και παρά τα όσα συμφωνήθηκαν, στις διμερείς διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία συζητήθηκαν μόνο τα θέματα της εσωτερικής ασφάλειας και των διεθνών συμφωνιών, χωρίς όμως να επέλθει συμφωνία. Τα ζωτικά θέματα του περιουσιακού, του εδαφικού, της ασφάλειας, των εποίκων, των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων δεν έχουν συζητηθεί, λόγω της αρνητικής στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς. Σε άλλα κεφάλαια, όπως διακυβέρνηση- κατανομή εξουσιών στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής διζωνικής λύσης, οικονομία, θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν υπάρξει κάποιες συγκλίσεις, αλλά δεν έχει επέλθει ακόμη πλήρης συμφωνία.

 

Η γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και σε μεγάλο βαθμό η Ευρωπαϊκή Ένωση σπρώχνουν τα πράγματα για μια συμφωνία μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου ή το αργότερο μέχρι την άνοιξη του 2012, ώστε το Κυπριακό να έχει λυθεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο, όταν η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία της Ένωσης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες στον κυπριακό Tύπο, στην αυριανή συνάντηση δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε ανακοίνωση ούτε για οδικό χάρτη, ούτε και για χρονοδιαγράμματα. Είναι σαφές, προσθέτουν οι πληροφορίες, ότι όλα αυτά που περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς του ΟΗΕ θα περάσουν και θα κλειδωθούν κατά την συνάντηση. Όλα, όμως, θα ανακοινωθούν στη νέα τριμερή του Σεπτεμβρίου (ή Οκτωβρίου) στη Νέα Υόρκη.

 

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου βρίσκονται από χθες το βράδυ στη Γενεύη και σήμερα θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, με τον οποίο θα συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το αυριανό ραντεβού με τον Μπαν Κι Μουν.

 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει εκφράσει την ελπίδα η αυριανή συνάντηση να δημιουργήσει καλύτερες προοπτικές για την τρέχουσα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Προσερχόμαστε στη συνάντηση, είπε, με την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν όπως αναμέναμε και γι αυτό έχουμε απόψεις και εισηγήσεις, για το πώς θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί.

 

Στην αυριανή συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας θα επαναφέρει το θέμα της “διαγώνιας” συζήτησης για περιουσιακό και εδαφικό και θα ζητήσει να συζητηθούν στο επόμενο διάστημα και τα άλλα κεφάλαια (ασφάλεια – έποικοι, εγγυήσεις, αποχώρηση στρατευμάτων) των διαπραγματεύσεων.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε ότι στόχος παραμένει η επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης το συντομότερο δυνατό, επισημαίνοντας ότι ο παράγοντας χρόνος εργάζεται σε βάρος του κυπριακού λαού και των συμφερόντων του.

 

Ωστόσο, ο κ. Χριστόφιας έχει κάνει σαφές ότι δεν θα δεχθεί: α) ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα β) επιδιαιτησία και γ) σύγκληση διεθνούς διάσκεψης πριν υπάρξει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Επίσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιμένει ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η “κυπριακή ιδιοκτησία” της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

 

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου “φλερτάρει” με τα χρονοδιαγράμματα, την επιδιαιτησία και την πρόωρη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης.

 

Ο Ντερβίς Έρογλου είχε την Δευτέρα και την Τρίτη συνομιλίες στην Άγκυρα, η οποία σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο εκπόνησε ένα “περιεκτικό σχέδιο” ενόψει της συνάντησης στη Γενεύη.

 

Ο κ. Έρογλου, ο οποίος σήμερα αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον επίτροπο διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, σε δηλώσεις του παραδέχθηκε ότι αυτό που τον ενοχλεί περισσότερο είναι η σύνδεση από ελληνοκυπριακής πλευράς του περιουσιακού με το εδαφικό.

 

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανάφερε ότι πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα σε 3-4 κεφάλαια, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη κανένα και ισχυρίστηκε ότι αν οι Ελληνοκύπριοι εργαστούν το ίδιο σκληρά με τους Τουρκοκύπριους, τότε μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός έως το τέλος του 2011 ή το αργότερο έως το πέρας του πρώτου τριμήνου του 2012.

 

Ο κ. Έρογλου αναφέρθηκε και στο θέμα των ερευνών για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου, λέγοντας πως «είναι και δικό μας δικαίωμα να ωφεληθούμε ισότιμα από τον υποθαλάσσιο πλούτο γύρω από το νησί». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν το δικαίωμα και την αρμοδιότητα να προβαίνουν σε “μονόπλευρες” ενέργειες αναφορικά με το θέμα αυτό και να υπογράφουν συμφωνίες.

 

«Τέτοιου είδους δραστηριότητες βεβαίως και χαλούν την ατμόσφαιρα, δημιουργούν ένταση. Αυτό αν και δεν το συζητήσαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι αναπόφευκτο να έρθει στην ημερήσια διάταξη την προσεχή περίοδο», κατέληξε ο κ. Έρογλου.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ