Όλα ανοιχτά για το Brexit!

Οι βουλευτές παίρνουν στα χέρια τους την τύχη της Αγγλίας- το ενδεχόμενο παραίτησης May

 

Ήταν μάλλον αναμενόμενο, όσο πέρναγε ο καιρός και λύση, μέσω συμβιβαστικής συμφωνίας μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα «βελούδινο» Brexit δεν βρισκόταν: Στο «και πέντε», το βρετανικό Κοινοβούλιο επιχειρεί να πάρει στα χέρια του τον έλεγχο της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ενώ ήδη εξετάζονται εναλλακτικές επιλογές. Ποιες είναι αυτές;

 

Στο «τραπέζι», έχουν πέσει πλέον δεκάδες σενάρια. Κάποια από αυτά, είναι η παραίτηση της Theresa May, η οποία πλέον δεν έχει -καθώς φαίνεται- τη δύναμη να κινήσει τις διαδικασίες, η πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν (ξανά) οι Βρετανοί εάν θέλουν, έστω και άτακτο, Brexit, ή Bremain, ή ψήφιση παραμονής σε τελειωνειακή ένωση με την ΕΕ, η πλήρης αναδιαμόρφωση του Άρθρου 50 (η διαδικασία που κινεί την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ), ή ακόμα και ένα no deal exit.

 

Ο λόγος για τον οποίο η May δεν μπορεί να… περάσει τίποτα από το βρετανικό Κοινοβούλιο, είναι απλός: Ο λαός της χώρας ψήφισε με ένα 52% υπέρ της εξόδου από την ΕΕ. Από την ημέρα της επιλογής του βρετανικού λαού, ως σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει, ενώ η πλειοψηφία της πολιτικής σκηνής φαίνεται πως ήταν και παραμένει αρνητικά διακείμενη με την έξοδο. Με τη May να επιμένει στην εφαρμογή της λαϊκής βούλησης, θυμίζουμε ότι στο προηγούμενο Κοινοβούλιο, η αντιστοιχία των θετικά διακείμενων στο Remain και των αρνητικά (Brexit) ήταν 479 έναντι 158. Η διαφορά ήταν χαώδης. Και μάλλον τέτοια παραμένει.

 

Είναι λοιπόν το ιρλανδικό backstop η μόνη διαφορά τους; Η επικεφαλής του think tank Institute for Government, Bronwen Maddox, λέει πως όχι. Λέει πως οι βουλευτές οι οποίοι είναι υπερ του Remain και ελπίζουν σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα τα… κινούν όλα, ενθαρρυνόμενοι από τους Ευρωπαίους. Και εκτιμά ότι, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του Brexit, ο διχασμός ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, καταδεικνύει ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι στρεβλό. «Τόσο οι Συντηρητικοί, όσο και οι Εργατικοί», εξηγεί, «έχουν μεγάλο (εσωκομματικό) διχασμό ανάμεσά τους και αυτός, δεν αφορά μόνο το Brexit. Αφορά τις εντελώς διαφορετικές απόψεις ως προς το πώς θα πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα και πώς θα (πρέπει να) είναι η Βρετανία στο μέλλον. Και αυτές οι τεράστιες διαφωνίες, θα παραμείνουν εκεί, ακόμα και αν κάποιος μπορέσει και πάρει με έναν μαγικό τρόπο, μακριά, το θέμα του Brexit».

 

Αυτή η προοπτική των βουλευτών να αναλαμβάνουν την τύχη της χώρας, έχει δώσει ώθηση στις εικασίες ότι η Theresa May μπορεί να ετοιμάζει την… ηρωική της έξοδο από την κυβέρνηση, για να συσπειρώσει, μετά από τη διπλή ήττα της, τη διπλή αποτυχία να περάσει το deal που είχε κάνει με τους Ευρωπαίους…

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ