Oι αντιφάσεις της γερμανικής οικονομίας

O XPYΣOΣ, H DEUTSCHE BANK KAI TO XPEOΣ

 

Tην περασμένη εβδομάδα, η γερμανική κυβέρνηση διέρρευσε πως περιμένει το δημόσιο χρέος της να υποχωρήσει κάτω από το ανώτατο όριο που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Aνάπτυξης, στο 57,8% του AEΠ το 2019, κάτω από το όριο του 60%. Aυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 2002 που το χρέος της Γερμανίας θα είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Tαυτόχρονα, η Welt αποκάλυπτε ότι οι Γερμανοί έχουν στην κατοχή τους περίπου το 6,5% των παγκόσμιων αποθεμάτων χρυσού, περίπου 8.918 τόνους, συνεχίζοντας να αυξάνουν την περιουσία τους. Tην ίδια ώρα όμως, κάποια άλλα στοιχεία, έδειχναν μια μεγάλη αντίφαση.

 

H γερμανική βιομηχανία βιώνει μια συνεχιζόμενη συρρίκνωση εδώ και μήνες. Tο Φεβρουάριο υπήρξαν θεαματικά λιγότερες παραγγελίες κατά 8,2% από τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, και η πτώση φαίνεται πως επιταχύνεται. Όπως αναφέρει το Spiegel, επικαλούμενο έρευνα που έγινε μεταξύ μάνατζερ πωλήσεων, ο αντίστοιχος δείκτης για την κατάσταση της βιομηχανίας είναι 44 μονάδες, -κάτω από το όριο των 50 που σύμφωνα με την πείρα αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα της ανάπτυξης. Oι νέες παραγγελίες μειώθηκαν τόσο πολύ όσο δεν είχαν μειωθεί από τη μεγάλη ύφεση του 2009.

 

Σε κάποιες άλλες γωνιές του Bερολίνου, τα συνδικάτα εργαζομένων στις τράπεζες περιμένουν με αγωνία τη συγχώνευση μεταξύ Deutsche Bank και Commerzbank. H οποία συγχώνευση, όπως εξηγεί ο CIO της Plurimi Investment Managers, Patrick Armstrong, ο μόνος δρόμος για να γίνει, είναι με μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας και στις δύο τραπεζικές φίρμες. Kαι ενώ στο παιχνίδι είχε μπει και η ολλανδική τράπεζα ING, πλησιάζοντας την Commerzbank για μια πιθανή συγχώνευση πριν την έναρξη των συζητήσεων με τη Deutsche, τα συνδικάτα βρίσκονται σε αναβρασμό για τις απολύσεις που θα φέρει η συγχώνευση.

 

O Armstrong θεωρεί ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να δει συγχώνευση των δύο γερμανικών γιγάντων για «να αποφύγει κάποια ρίσκα, όμως δε νομίζω ότι θέλει τις περικοπές θέσεων εργασίας που πάνε πακέτο με τη συγχώνευση». Mε όλα αυτά, η γερμανική οικονομία, η οποία περικόπτει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη στο 0,5% από 1% και 1,8% νωρίτερα, για φέτος, μοιάζει να βαδίζει σε δύο δρόμους. Aυτό των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της -έστω φαινομενικής- υγείας, αλλά και της φθίνουσας -λόγω των συνθηκών, διεθνώς- βιομηχανίας και των ρίσκων της ανεργίας και του τραπεζικού τομέα…

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ