«Πόλεμος» Μέρκελ-Μακρόν για την προεδρία σε Κομισιόν και ΕΚΤ

«Μάχη» για το ποιος θα βάλει δικό του πρόεδρο

 

Τα μανίκια της για μια αναμέτρηση με την Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν για τη στελέχωση των κορυφαίων πόστων της ΕΕ σηκώνει η Άνγκελα Μέρκελ προσβλέποντας να προωθήσει συμπατριώτη της στην προεδρία της Κομισιόν ή της ΕΚΤ.

 

Η επιθυμία της Μέρκελ -που επιβεβαίωσαν Γερμανοί αξιωματούχοι στο Bloomberg τηρώντας την ανωνυμία τους- να εξασφαλίσει μεγαλύτερη επιρροή για την Γερμανία, την πολυπληθέστερη και ισχυρότερη οικονομικά χώρα της Ένωσης, εξασφαλίζοντας την εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ ή ενδεχομένως του Γιενς Βάιντμαν στην ΕΚΤ, μπορεί να μετατρέψει την κούρσα διαδοχής του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Μάριο Ντράγκι σε μια μάχη με τον Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει και της κρίσιμης συνόδου της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα. Αναλυτές επισημαίνουν ότι αν αυτή τη φορά δεν περάσει της Μέρκελ, τότε θα εμφανιστεί ως η μεγάλη χαμένη της αναμέτρησης και «πολιτικά νεκρή».

 

Η επιθυμία της Μέρκελ, καθώς πλησιάζει το τέλος της θητείας της στην καγκελαρία, δεν είναι αδικαιολόγητη, αφού η Γερμανία, που συνεισφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό στον κοινοτικό προϋπολογισμό, έχει αφήσει κατ’ επανάληψη άλλες χώρες να προωθήσουν δικά τους άτομα στα κορυφαία πόστα της ΕΕ. Τελευταία φορά που βρισκόταν Γερμανός στο τιμόνι της Κομισιόν ήταν πριν από μισό αιώνα, ενώ ουδέποτε είχε Γερμανός τα ηνία της ΕΚΤ. Το Παρίσι αντίθετα, είχε εκπροσωπηθεί με δύο Γάλλους στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Φρανσουά-Ξαβιέ Ορτολί τη δεκαετία του 1970 και Ζακ Ντελόρ τη δεκαετία 1985-1995) και τον Ζαν Κλωντ Τρισέ επί οκτώ χρόνια μέχρι το 2011 στην προεδρία της ΕΚΤ.

 

Ψύχρανση στις σχέσεις Μέρκελ-Μακρόν


Η στάση της Μέρκελ δεν έχει τύχει ευνοϊκής υποδοχής από τον Εμανουέλ Μακρόν, που ασκεί κριτική στην απαίτηση του ευρωκοινοβουλίου να δίνει το χρίσμα του προέδρου της Κομισιόν στον επικεφαλής της παράταξης που επικράτησε στις ευρωεκλογές, αμφισβητώντας έτσι την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ.

 

Ενώ και ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ έχει ασκήσει κεκαλυμμένη κριτική στον πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ, Γιενς Βάιντμαν που έχει αντιταχθεί συχνά στην οικονομική πολιτική της Ιταλίας, ζητώντας ο διάδοχος του Ντράγκι να έχει παρόμοιο «θάρρος».

 

Τα μηνύματα από το Παρίσι ίσως σηματοδοτούν μια ψύχρανση στις σχέσεις Μέρκελ-Μακρόν που δυσκολεύονται να τα βρουν σε σημαντικά ζητήματα από το εμπόριο και το Brexit μέχρι την εμβάθυνση της ΕΕ. Η Μέρκελ είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι Παρίσι και Βερολίνο έχουν διαφορές, αλλά συνήθως βρίσκουν έδαφος συνεννόησης.

 

Το πρόβλημα για την καγκελάριο είναι ότι οι δύο Γερμανοί υποψήφιοι που προωθεί για το τιμόνι της Κομισιόν και της ΕΚΤ δεν είναι κοινής αποδοχής. Ο Βέμπερ θεωρείται άνευρος και άχρωμος, χωρίς το ειδικό βάρος που απαιτεί αυτό το πόστο. Ο Βάιντμαν από την άλλη το διαθέτει, αλλά με τη σκληρή γραμμή του προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

 

Η πιθανότητα να μοιραστούν Γερμανία και Γαλλία τα δύο πόστα είναι σχετικά μικρή, μετά και την πρόσφατη επισήμανση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι θα πρέπει στη στελέχωση των κορυφαίων αξιωμάτων της ΕΕ να ληφθούν υπόψη η γεωγραφική και η δημογραφική ισορροπία.

 

Η Μέρκελ, πάντως, εμφανίζεται αποφασισμένη να εξασφαλίσει τη μία από τις δύο θέσεις για συμπατριώτη της. Όπως επεσήμανε σε πρόσφατη συνέντευξή της ως μέλος της CDU στηρίζει την υποψηφιότητα του Βέμπερ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Γερμανία δεν διαθέτει άλλους κατάλληλους υποψηφίους για τα κορυφαία πόστα της ΕΕ, υπονοώντας ίσως τον Βάιντμαν, που εδώ και καιρό τρέφει σχετικές φιλοδοξίες, ή τον επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ. Αξιωματούχοι χωρών της ευρωζώνης θεωρούν πάντως ότι αν το Βερολίνο ξασφαλίσει το τιμόνι της ΕΚΤ, ίσως αναγκαστεί να εγκαταλείψει άλλα κορυφαία πόστα που κατέχουν Γερμανοί π.χ. στον ΕΜΣ ή στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ