«Μέτωπο» των βιομηχάνων προς τη Merkel

Περιορίζεται η δύναμή της

 

Λες και είχε λίγα προβλήματα μετά από τις Eυρωεκλογές, κατά τις οποίες περιορίστηκε η «δύναμή» της και η επιρροή της, η Angela Merkel φαίνεται πως έχει τώρα ένα άλλο μέτωπο. Πιο σκληρό, εσωτερικό και μέτωπο που αντιμετωπίζει για πρώτη φορά, φέτος.

 

Ο λόγος για τους Γερμανούς βιομηχάνους, οι οποίοι ασκούν σκληρή κριτική στην καγκελάριο, κατηγορώντας την ότι καταστρέφει τις γερμανικές επιχειρήσεις, των οποίων την εμπιστοσύνη έχει προ πολλού απωλέσει. Στο στόχαστρο των βιομηχάνων έχουν μπει ακόμα ο υπουργός Οικονομικών Olaf Schulz και η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Anegret Krab- Karembower.  

 

Οι Γερμανοί βιομήχανοι διαμαρτύρονται για το κόστος της ενέργειας, για τη βαριά φορολογία και για την κακή κατάσταση των ψηφιακών υποδομών της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι οι γερμανικές εταιρίες έχουν στην διάθεσή τους από τις χαμηλότερες στην ΕΕ ταχύτητες διαδικτύου.

 

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει κατασπαταλήσει ένα μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης του κόσμου», είναι τα λόγια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Ένωσης της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) Dieter Kempf, ενώπιον της καγκελαρίου στην Ημέρα της Βιομηχανίας.

 

Ο Γερμανός βιομήχανος κατηγόρησε την καγκελάριο ότι απέτυχε να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα βοηθούσαν τη βιομηχανία της χώρας να προετοιμαστεί για την επερχόμενη οικονομική κάμψη και εξέφρασε την ανησυχία του κλάδου του για τον κίνδυνο η πολιτική αστάθεια στο Βερολίνο να εκτροχιάσει τις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενόψει και της χαμηλής ανάπτυξης (0,5%) που προβλέπεται για το τρέχον έτος, μετά το 1,4% του 2018.

 

Οι επιχειρήσεις, είπε, περιμένουν από την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της κοινωνίας και όχι «να ασχολείται με την μικροπολιτική», η οποία, όπως είπε, έχει ως μοναδικό στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων των κυβερνώντων κομμάτων στις δημοσκοπήσεις.

 

Έκανε μάλιστα λόγο για «αναδιανομή πλούτου σε ανθυγιεινό βαθμό», αναφερόμενος τις κοινωνικές δαπάνες οι οποίες αυξάνονται, ενώ η επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη θα απορροφήσει μόνο ένα επιπλέον δισεκατομμύριο έως το 2023. Ο Πρόεδρος της BDI ζήτησε επιπλέον μείωση του μέσου φόρου των επιχειρήσεων από το 31% στο 25%, προκειμένου να προσεγγίσει τον κοινοτικό μέσο όρο του 22% και κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει την επέκταση του δικτύου ηλεκτροδότησης.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ