O Trump αλλάζει την παγκόσμια οικονομία

Οι εμπορικές εντάσεις «βυθίζουν» την Κίνα- οι νέες συμμαχίες και το ευρω- μπλοκ

 

«Η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο», γράφει ο Σουν Τζου, «είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη». Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, φαίνεται σαν να χρησιμοποιεί αυτή, αλλά και κάποιες άλλες «οδηγίες» του Κινέζου θεωρητικού της στρατηγικής, για να υποτάξει την Κίνα, αλλά και τις άλλες μεγάλες οικονομικές και εμπορικές δυνάμεις του πλανήτη, με σκοπό να ιδρύσει μια παντοκρατορία.

 

Προς το παρόν, ο Trump έχει καταφέρει να εξασθενήσει οικονομικά την Κίνα, στην οποία έχει στρέψει την προσοχή του, να «πλήξει» τον φιλορωσικό άξονα, επιβάλλοντας εξοντωτικές κυρώσεις σε Βενεζουέλα, Ιράν, Τουρκία κ.α., αλλά και να διαφοροποιήσει τις ισορροπίες, όπως κάνει με το ευρωπαϊκό μπλοκ και τη Μεγάλη Βρετανία.

 

Ενόψει της συνόδου των G20, οπότε και ενδεχομένως να δούμε μια επίσημη συνάντηση μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, Trump και Xi, η Κίνα φαίνεται να πιέζεται από τις αμερικανικές κινήσεις, αλλά και να αντέχει. Ο ρυθμός ανάπτυξής της επιβραδύνει και οι αξιωματούχοι της χώρας «τρέχουν» μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση της χρηματοδότησης των ιδιωτικών επιχειρήσεων -στις οποίες στηρίζονται οι θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη- και μειώσεις φόρων για να ωθήσουν την κατανάλωση.

 

Το ΔΝΤ χαμήλωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου το 2019, στο 6,2% από 6,3%, με το συμπέρασμα ότι οι ανανεωμένες εμπορικές εντάσεις αποτελούν «σημαντική πηγή αβεβαιότητας» και ενέχουν το ρίσκο νέας υποβάθμισης της πρόβλεψης για την ανάπτυξη. Το Ταμείο αναμένει η ανάπτυξη της Κίνας να επιβραδύνει στο 6% το επόμενο έτος και στο 5,5% ως το 2024. Εν τω μεταξύ, η διοίκηση Trump έχει επιβάλλει δασμούς ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικά αγαθά που εξάγονται στις ΗΠΑ και ban σε αμερικανικές εταιρίες που συνεργάζονται με τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Huawei.

 

Επόμενος «σταθμός» -όσο συνεχίζονται οι εντάσεις με το Ιράν- είναι η ΕΕ. Ο Donald Trump έκανε επίσκεψη με νόημα στο Λονδίνο, το οποίο του επιφύλαξε τη μέγιστη τιμή για προσκεκλημένο της χώρας, ένα δείπνο με τη βασίλισσα Ελισάβετ και τη βασιλική οικογένεια. Και ο Αμερικανός πρόεδρος, είπε χωρίς περιστροφές αυτό που ήθελε να πει.

 

Για το Brexit, ότι «πρέπει να συμβεί και θα συμβεί», πλέκοντας το εγκώμιο της Μ. Βρετανίας και μιλώντας για ανεξαρτησία, αλλά και δείχνοντας το μέλλον: «Καθώς η Βρετανία προετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ δεσμεύονται σε μια εκπληκτική εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες σε μια τέτοια εμπορική συμφωνία, θα έλεγα οι διπλάσιες κι ακόμα κι οι τριπλάσιες σε σύγκριση με όσα κάνουμε αυτή τη στιγμή».

 

Ο Trump λοιπόν αλλάζει τις ισορροπίες και στην ΕΕ, καθώς επιχειρεί -πριν προχωρήσει στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με αυτή- να τη θέσει σε αδύναμη θέση απέναντι στον διάδοχο της Theresa May, ο οποίος θα διαπραγματευτεί και θα φέρει σε πέρας τη διαδικασία του Brexit, όπως η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν κατάφερε…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ