Την ώρα που εκπρόσωποι των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών συνεχίζουν τις σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οίκοι αξιολόγησης φαίνονται αποφασισμένοι να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ ακόμα και αν επέλθει συμφωνία για το χρέος.
Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του τη Δευτέρα το πρακτορείο Reuters, ο οίκος Standard & Poor’s (S&Ρ) θα είναι ο πρώτος που θα ρίξει την αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας για πρώτη φορά κάτω από το (ανώτερο) επίπεδο ΑΑΑ.
Μια τέτοια απόφαση θα συμπαρέσυρε και τους άλλους δύο οίκους, ο οποίοι άλλωστε έχουν προειδοποιήσει ότι εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο.
Γιατί όμως να υποβαθμιστεί η αξιολόγηση των ΗΠΑ αν τελικά, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ καταλήξουν σε συμφωνία έστω και την ύστατη στιγμή;
Οι τρεις οίκοι αξιολόγησης έχουν ανακοινώσει το προηγούμενο διάστημα ότι η αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, όχι μόνο λόγω χρέους, αλλά και λόγω του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος.
Σημειώνεται ότι το έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κυμαίνεται στο 9,1% του ΑΕΠ και υπολογίζεται ότι απαιτούνται αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα διάρκειας 10 ετών για να μειωθεί δραστικά.
Σύμφωνα με τις τρεις εταιρείες αξιολόγησης (S&P, Moody’s, Fitch) η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον θα έπρεπε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα περικοπών ύψους 4 τρισ. δολαρίων για «γλιτώσει» την αμερικανική οικονομία από την υποβάθμιση.
Επειδή όμως οι επόμενες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου είναι κοντά θεωρείται απίθανο να εφαρμόσει ο Αμερικανός ηγέτης μια τόσο σκληρή οικονομική πολιτική που θα υποθήκευε το πολιτικό του μέλλον.
Συνεπώς το φάσμα μιας υποβάθμισης είναι κοντά περισσότερο από κάθε άλλη φορά για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Και προφανώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα επιβάρυνε μόνο το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ, αλλά θα προκαλούσε ισχυρές αναταράξεις στις διεθνείς χρηματαγορές σε μια περίοδο έντονης ανησυχίας και για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Άλλωστε και ο μεγαλοεπενδυτής της αγορά ομολόγων Μοχάμεντ Ελ Εριάν εκτιμά σε άρθροτου στη Huffington Post ότι η αξιολόγηση των ΗΠΑ «θα παραμείνει εξαιρετικά ευάλωτη» το προσεχές διάστημα ακόμα και με μια συμφωνία για το χρέος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της PIMCO φαίνεται να συμφωνεί με τους οίκους αξιολόγησης ότι χωρίς σημαντικές αποφάσεις και μέτρα για τη μείωση της μαύρης τρύπας του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού η αμερικανική οικονομία δεν αξίζει να βρίσκεται στην ανώτερη βαθμίδα της αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.
Διαβάστε επίσης: Τρέχουν και δεν φτάνουν στις ΗΠΑ
Στα «μαχαίρια» Ομπάμα-Κογκρέσο