ΝΥΤ: Ο Τραμπ έδωσε εντολή για επιθέσεις στο Ιράν αλλά την ακύρωσε

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε σήμερα Παρασκευή την έναρξη στρατιωτικών επιθέσεων κατά στόχων στο Ιράν, ως αντίποινα για την κατάρριψη του drone, ωστόσο τελικά έκανε πίσω και δεν εξαπολύθηκαν οι επιθέσεις, σύμφωνα με τους New York Times.

 

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε αρχικά εγκρίνει επιθέσεις σε λίγους στόχους, όπως ραντάρ και συστοιχίες πυραύλων, σύμφωνα με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους που είτε συμμετείχαν είτε ενημερώθηκαν για τις σχετικές διαβουλεύσεις, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα.

 

Οι επιθέσεις θα πραγματοποιούνταν λίγο πριν τα ξημερώματα σήμερα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τον Ιρανικό στρατό και τους πολίτες, σύμφωνα με τους NY Times.

 

Τα αεροπλάνα ήταν ήδη στον αέρα και τα πλοία είχαν πάρει θέση, όμως δεν είχα εκτοξευθεί πύραυλοι, και ήρθε η εντολή να αποσυρθούν, σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο.

 

Δεν είναι πάντως σαφές εάν οι επιθέσεις κατά του Ιράν θα πραγματοποιηθούν τελικά ή όχι, σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας πως δεν είναι γνωστό αν η ακύρωση των επιθέσεων οφείλεται στο ότι ο Τραμπ άλλαξε γνώμη ή σε ζητήματα που αφορούσαν τα logistics ή τη στρατηγική.

 

Απαγόρευση πτήσεων πάνω από τα Στενά του Ορμούζ και τον Κόλπο του Ομάν

 

Εν τω μεταξύ, η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) εξέδωσε χθες Πέμπτη κατεπείγουσα ειδοποίηση με την οποία απαγορεύει σε όλες τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν πτήσεις που περνούν από τμήματα μιας περιοχής πάνω από τη θάλασσα στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν, που ελέγχεται από τις ιρανικές αρχές, εν μέσω της ανόδου της έντασης μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και αυτής του Ιράν.

 

Σε χωριστή ενημέρωσή της προς τις αμερικανικές εταιρείες αερομεταφορών, η FAA ανέφερε ότι το κοντινότερο πολιτικό αεροσκάφος απείχε 45 ναυτικά μίλια από το σημείο όπου καταρρίφθηκε αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος από ιρανικό πύραυλο επιφανείας-αέρος χθες Πέμπτη.

 

«Υπήρχαν πολυάριθμα πολιτικά αεροσκάφη που πετούσαν στην περιοχή τη στιγμή της αναχαίτισης» και της κατάρριψης, υπογράμμισε η FAA.

 

Η αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας τόνισε ότι την ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο η κλιμάκωση της έντασης και της στρατιωτικής δραστηριότητας σε μια περιοχή κοντά σε εναέριες οδούς μεγάλης κυκλοφορίας, όσο και ότι φάνηκε πως το Ιράν είναι διατεθειμένο να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε «διεθνή εναέριο χώρο» απροειδοποίητα.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ