Γιατί η «θυσία» του Sewing τρομάζει

Ο CEO της Deutsche Bank επενδύει στη μετοχή από τον μισθό του. Οι εργαζόμενοι;

 

Μόλις λίγο καιρό πριν, ο CEO της Deutsche Bank, Christian Sewing, το είχε πει ότι ήρθε ο καιρός «να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις». Και το έκανε πράξη, περικόπτοντας -κυριολεκτικά εν μία νυκτί- 18.000 θέσεις εργασίας από τον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό, κλείνοντας ολόκληρα τμήματα από το trading floor. Τώρα, δαπανά το 15% του μισθού του, κάθε μήνα για την αγορά μετοχών της τράπεζας. Γιατί αυτή η «θυσία» που κάνει ο Sewing έχει προκαλέσει… τρόμο στις τάξεις των εργαζομένων της Deutsche Bank;

 

Κατά πολλούς, η απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, δεν είναι δική του, αλλά της ευρύτερης διοίκησης της τράπεζας. Και το βασίζουν αυτό στο ότι από τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Deutsche Bank, Paul Achlaitner, ξόδεψε περίπου 1 εκατ. ευρώ για να αγοράσει μετοχές της τράπεζας. Όμως, κάποιοι άλλοι, διαφωνούν. Θεωρούν πως είναι ιδέα του «σκληρού» Sewing η στήριξη της μετοχής που καταρρέει από τους ίδιους τους επιτελείς της τράπεζας και πρώτα πρώτα από αυτόν. Γι’ αυτό το λόγο και από το Σεπτέμβριο, κάθε 22η μέρα του μήνα, θα ξοδεύει 21.250 ευρώ από τις καθαρές μηνιαίες απολαβές του, για να αγοράζει μετοχές της τράπεζας, σε μια συνολική επένδυση ύψους περίπου 850.000 ευρώ ως το τέλος του 2022.

 

Το να επενδύει το boss στη μετοχή της εταιρίας που διευθύνει, η οποία διαρκώς υποτιμάται, είναι «κάτι». Όμως, το να βάζει τον μισθό του εθελοντικά. Και ο «κίνδυνος» που συζητάται στη Deutsche Bank είναι, εάν ο επικεφαλής κάνει κάτι τέτοιο, άλλοι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της τράπεζας θα αναμένεται να ακολουθήσουν αυτή την πρακτική.

 

Ούτως ή άλλως, οι βασικοί μισθοί για τους material risk takers στη Deutsche είναι πολύ υψηλοί για τα εργοστασιακά στάνταρ. Το 2018, στην τράπεζα υπήρχαν 27 υπάλληλοι οι οποίοι έβγαζαν περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ το χρόνο, καθένας εκ των οποίων θεωρείται ότι θα μπορούσε να επωμισθεί το οικονομικό βάρος μιας τέτοιας χειρονομίας, με την οποία θα ακολουθήσει τον chief executive. Εκτός αυτών, υπάρχουν αρκετοί managing directors που ίσως θα ήθελαν να δείξουν με αυτό τον τρόπο την «αφοσίωση» στο σχέδιο του Sewing- ιδιαίτερα τώρα που ο 49χρονος CEO ετοιμάζει νέο γύρο περικοπών θέσεων εργασίας.

 

Οι Financial Times λένε ότι αυτό είναι το τέλος της εποχής των… ρολογιών στην τράπεζα. Εννοώντας ότι σημαίνει και οριστικά το τέλος της τάσης που ήθελε τα στελέχη της εταιρίας να ξοδεύουν το ετήσιο bonus τους στην αγορά ενός prestigious ρολογιού χειρός, ώστε να δώσουν boost στο κύρος τους. Οι FT υπολογίζουν ότι μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ο Sewing ξόδεψε 44 χιλιάδες ευρώ και ότι μέχρι το 2022, θα ξοδέψει συνολικά ακόμα 850.000, στην αγορά μετοχών. Κάθε χρόνο, θα μπορούσε, με αυτά τα χρήματα που επενδύει στη μετοχή, να αγοράζει ένα μικρό σαλέ και, σε μια τριετία ένα yacht, το μικρότερο της Sunseeker. Και αυτό, εάν θεωρήσουμε δεδομένο ότι η μετοχή της Deutsche Bank θα κρατήσει την αξία της, παρότι ήδη έχασε το ένα τρίτο της αξίας της πέρυσι.

 

Ο Sewing λοιπόν, επαναφέρει μια τακτική που είχε εγκαταλειφθεί από την εποχή της κρίσης της Lehman Brothers και μετά: Την ιδέα της επένδυσης ενός μεγάλου μέρους των αποταμιεύσεων, ή της αποζημίωσής σου στις μετοχές του εργοδότη σου. Κι αυτό γιατί όλοι στον τομέα της οικονομίας καταλαβαίνουν ότι δεν είναι σώφρον το να διπλασιάζεις το ρίσκο παρουσίας σου σε μια βιομηχανία με έντονη μεταβλητότητα. Ο Sewing δε δείχνει να συμφωνεί. Και, ίσως, αυτό, να αλλάξει τα πάντα στη Deutsche…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ