FT: Ο Μπόρις Τζόνσον αλλάζει ρότα

Eτοιμάζει… έφοδο 10 ημερών για Brexit με συμφωνία

 

Φαίνεται πως τα συνεχόμενα χαστούκια, τόσο εντός, όσο και εκτός βουλής στοίχησαν στον Μπόρις Τζόνσον και τον έβαλαν σε σκέψεις όσον αφορά στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου, μια ημερομηνία στην οποία ο ίδιο δείχνει να επιμένει για Brexit.

 

Ωστόσο, αυτό που έχει αλλάξει είναι πως πλέον δείχνει αποφασισμένος να πετύχει αναθεωρημένη συμφωνία για τους όρους του Brexit στην Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Οκτωβρίου και στην συνέχεια να την περάσει ταχύτατα από το κοινοβούλιο, σε διάστημα περίπου δέκα ημερών.

 

Σύμφωνα με τους «Financial Times», τα χρονικά περιθώρια είναι στενά όμως στελέχη της κυβέρνησης φαντάζουν πεπεισμένα πως δέκα ημέρες αρκούν, ειδικά αν η Βουλή συνεδριάσει νύχτες και Σαββατοκύριακα. Ήδη έχουν κινητοποιηθεί στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που είναι υπεύθυνα για κομματική πειθαρχία, ώστε να διασφαλιστεί πως ακραίοι ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί δεν θα τορπιλίσουν την ψήφιση.

 

Το δημοσίευμα καταδεικνύει πως μετά τις αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές ήττες που υπέστη ο κ. Τζόνσον έχει απομακρυνθεί από τις απειλές για άτακτη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου, και προσανατολίζεται σε λύση που θα βασίζεται εν πολλοίς στην συμφωνία που είχε πετύχει πέρυσι η προκάτοχός του, Τερέζα Μέι.

 

Τι επιχειρεί η Ντάουνινγκ Στριτ

 

Η κύρια τροποποίηση που επιδιώκει το Λονδίνο αφορά την περίφημη δικλίδα ασφαλείας που σήμερα ορίζει ότι προκειμένου να αποφευχθεί η επαναφορά «σκληρού» συνόρου μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ έως ότου να οριστικοποιηθεί η μετά-Brexit εμπορική σχέση.

 

Στις τεχνικές διαπραγματεύσεις που έγιναν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες σημειώθηκε πρόοδος, σύμφωνα με πληροφορίες των FT, όμως ακόμα δεν έχει βρεθεί συνολική λύση ούτε έχουν κατατεθεί απτές προτάσεις από την βρετανική πλευρά.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πολλοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η μοναδική λύση είναι η αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης ώστε να καλύπτει μόνον το νησί της Ιρλανδίας κι όχι ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί κάποιας μορφής τελωνειακό «σύνορο» στην Ιρλανδική Θάλασσα.

 

Οι βορειοιρλανδοί εταίροι των Συντηρητικών, το κόμμα DUP, είχε απορρίψει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο – που είχε προταθεί από την ΕΕ – στο παρελθόν. Όμως καθότι η κυβέρνηση Τζόνσον έχει ούτως ή άλλως χάσει την πλειοψηφία της στην Βουλή τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

 

Την Δευτέρα ο κ. Τζόνσον θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών αφότου ο Συντηρητικός ηγέτης ανέλαβε την πρωθυπουργία, τον Ιούλιο.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ