Ημέρα της κρίσης για το Brexit

Σύννεφα πάνω από τη βρετανική Βουλή

 

Ο Μπόρις Τζόνσον καταθέσει σήμερα προς ψήφιση στη βρετανική Βουλή τη συμφωνία για το Brexit, που εξασφάλισε την τελευταία στιγμή με τις Βρυξέλλες.

 

Η σημερινή ημέρα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Περισσότερο από 3 χρόνια μετά το δημοψήφισμα, στο οποίο οι πολίτες τάχθηκαν υπέρ του Brexit, ο Τζόνσον θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου για τη συμφωνία που έκλεισε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

 

Την ώρα που οι βουλευτές θα μετέχουν στην πρώτη συνεδρίαση που γίνεται Σάββατο μετά την εισβολή της Αργεντινής στα νησιά Φόκλαντ το 1982, εκατοντάδες διαδηλωτές αναμένεται να κάνουν πορεία προς το κοινοβούλιο, με αίτημα τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος. Παρότι σύμφωνα με τον νόμο ο Τζόνσον είναι υποχρεωμένος να ζητήσει παράταση του Brexit σε περίπτωση που η συμφωνία δεν εγκριθεί από τη Βουλή, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ξανά ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία.

 

Τι χρειάζεται για να εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit


Το «Σούπερ Σάββατο», όπως έχει χαρακτηριστεί η σημερινή ημέρα, είναι το αποκορύφωμα μιας φρενήρους εβδομάδας, στην οποία ο Τζόνσον σύναψε νέα συμφωνία για το Brexit με την ΕΕ, στην οποία αντιτάχθηκαν οι Βορειοιρλανδοί σύμμαχοί του.

 

Ο Τζόνσον τώρα θα πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη 320 βουλευτών, σε ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο στο οποίο δεν έχει την πλειοψηφία, προκειμένου να περάσει η συμφωνία για το Brexit. Η επίμαχη συνεδρίαση στη Βουλή των Κοινοτήτων ξεκινά στις 11:30 (ώρα Ελλάδας). Ο Μπόρις Τζόνσον θα εκφωνήσει ομιλία προς τους βουλευτές, θα ακολουθήσει συζήτηση, έπειτα θα γίνουν ψηφοφορίες επί τροπολογιών και τελικώς – αν όλα οδεύσουν σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα – οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν επί της συμφωνίας Τζόνσον, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

 

Η Ντάουνινγκ Στριτ παρουσιάζει αυτή τη συμφωνία ως την τελευταία ευκαιρία για την ολοκλήρωση του Brexit και θέτει στους βουλευτές το δίλημμα είτε να την εγκρίνουν, είτε να σπρώξουν τη χώρα στην άτακτη αποχώρηση από την ΕΕ, κάτι που μπορεί να διχάσει τη Δύση, να πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη και να πυροδοτήσει τη βία στη Βόρεια Ιρλανδία.

 

Ψάχνει ψήφους ο Τζόνσον


«Σήμερα, εμείς οι βουλευτές, έχουμε την ευκαιρία να σας ελευθερώσουμε από την αέναη περιπέτεια του Brexit και να πάμε αυτή την χώρα μπροστά», έγραψε ο Τζόνσον σε άρθρο του στη Sun. «Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, στις 31 Οκτωβρίου, θα έχουμε φύγει από την ΕΕ».

 

Για να κερδίσει την ψηφοφορία, ο Βρετανός πρωθυπουργός πρέπει να πείσει αρκετούς αντάρτες βουλευτές που τάσσονται υπέρ του Brexit, και στο δικό του Συντηρητικό κόμμα και στους Εργατικούς, να στηρίξουν τη συμφωνία του. Οι Βορειοιρλανοί σύμμαχοί του και τα τρία βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει αντίθετα στη συμφωνία του.

 

Η κυβέρνηση προσπάθησε να κερδίσει τη στήριξη βουλευτών, υποσχόμενη πως μόλις η συμφωνία αποχώρησης εγκριθεί, το Κοινοβούλιο θα έχει λόγο στις συνομιλίες με την ΕΕ για το εμπόριο και για τα εργασιακά δικαιώματα. Υπενθυμίζεται ότι η Τερέζα Μέι είχε υποστεί τρεις ήττες όταν ισάριθμες φορές επιχείρησε να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου για τη δική της συμφωνία του Brexit.

 

Οι δύο προτάσεις της κυβέρνησης


Η βρετανική κυβέρνηση κατέθεσε δύο προτάσεις προς συζήτηση στην έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου: η πρώτη που ζητά την έγκριση του σώματος για τη νέα συμφωνία του Τζόνσον, και η δεύτερη που ζητά την έγκριση για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Στην δεύτερη, οι βουλευτές του Εργατικού κόμματος, Πίτερ Κάιλ και Φιλ Γουίλσον, προτείνουν τροπολογία που ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι εάν η συμφωνία δεν κερδίσει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, τότε οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν πάνω στην τροπολογία των Κάιλ-Γουίλσον, και η οποία εάν εγκριθεί, θα ζητά από την κυβέρνηση να θέσει στην επιλογή των πολιτών οποιουσδήποτε όρους για το Brexit.

 

Μία ακόμη τροπολογία προτείνει ο πρώην βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, την οποία χαρακτηρίζει ως «ασφαλιστική δικλείδα» στο νόμο Μπεν – που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση στο Brexit, εάν δεν υπάρξει έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης. Η τροπολογία αυτή προβλέπει ότι ακόμη και αν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής. Τη συγκεκριμένη τροπολογία υπογράφουν μεταξύ άλλων, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης που διαγράφηκαν, Φίλιπ Χάμοντ και Ντέιβιντ Γκοκ.

 

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ