Την Τρίτη τα μέτρα για την Ιταλία

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την στήριξη της ανάπτυξης πρόκειται να δημοσιοποιηθούν τελικώς στις 16 Αυγούστου και όχι στις 18, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, αναφέρει ο ιταλικός Τύπος.

 

Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, παίρνοντας τον λόγο ενώπιον των επιτροπών οικονομικών και συνταγματικών υποθέσεων του κοινοβουλίου τόνισε πως «δεν μπορούμε να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα κερδίζουμε, ιδίως όταν αυτό ωθεί στην έκδοση νέων ομολόγων του δημοσίου που δεν αγοράζει κανείς, ή που αγοράζονται με μεγάλη δυσκολία».

 

Ο Τρεμόντι αναφέρθηκε στα κύρια μέτρα που θα σχεδιάζονται: δυνατότητα περικοπής των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων, διευκόλυνση των διαδικασιών για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα (δυο μέτρα την υιοθέτηση των οποίων «συμβουλεύει» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), φορολόγηση μέχρι και 20% των χρηματιστηριακών και χρηματοοικονομικών τίτλων, επιβολή ειδικού φόρου αλληλεγγύης, μείωση των αργιών και συγχώνευσή τους με τις Κυριακές.

 

Η παρέμβαση του ιταλού υπουργού Οικονομικών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στους κόλπους της αντιπολίτευσης, αλλά ακόμα και της κυβέρνησης.

 

Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, τόνισε ότι «φοβάται πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια η οποία έχει στόχο να πέσει η κυβέρνηση». Ο Μπόσι έκανε λόγο περί «ενέδρας η οποία στήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον μελλοντικό της πρόεδρο, τον Μάριο Ντράγκι».

 

Ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τρεμόντι, υπογράμμισε ότι « η Ιταλία είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, η έβδομη οικονομική δύναμη του πλανήτη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτός από τους διάφορους περιορισμούς, δεν πρέπει να καθορίζει και πλήρεις οικονομικές συνταγές».

 

Το Δημοκρατικό Κόμμα πρότεινε να μειωθούν άμεσα, κατά 50% βουλευτές και γερουσιαστές, ώστε να περιορισθούν τα έξοδα του πολιτικού συστήματος. Ο Πιερφερντινάντο Καζίνι, της αντιπολιτευόμενης Ένωσης Κέντρου (Udc) πρόσθεσε: «είμαστε όλοι στην ίδια κατάσταση, η χώρα μας βρίσκεται υπό κηδεμονία και η πολιτικοί έχουν μια μεγάλη ευθύνη: να καταφέρουν να δώσουν άμεσες απαντήσεις».

 

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αρνητικές αντιδράσεις και τις «πολεμικές», σχετικά με τις πιθανές περικοπές, ο νέος γραμματέας του μπερλουσκονικού κόμματος Λαός της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε ότι «δεν θα προχωρήσουμε στην μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, όπως μας προτείνει η Ευρώπη, διότι η κυβέρνηση μας δέχεται μόνο τις προτάσεις που θεωρεί ότι συνάδουν με τις αξίες της».

 

Σήμερα το απόγευμα, ο ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο –ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του– πρόκειται να συναντηθεί με τον ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι και τον υφυπουργό παρά τη προεδρία της κυβέρνησης, Τζάνι Λέτα, οι οποίοι θα του παρουσιάσουν τον κορμό των κύριων οικονομικών μέτρων που θα δημοσιοποιηθούν στις 16 του μηνός.

 

Ο Τρεμόντι έχει καταστήσει σαφές πάντως ότι «θα χρειασθεί ολική αναθεώρηση των μέτρων», συνολικού ύψους 70 δισεκατομμυρίων ευρώ, που το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε πριν από μόλις δυο εβδομάδες.

 

Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το κεντροαριστερό Cgil, άφησε να διαρρεύσει ότι «αν όντως αποφασισθούν οι φημολογούμενες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, πρόκειται να προκηρυχθεί σειρά πανιταλικών απεργιών».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ