Ώρα να (ξανα)μιλήσουν οι Βρετανοί

Προβάδισμα του Johnson και τέλος (;) στο σήριαλ του Brexit

 

Ο βρετανικός λαός μίλησε, στο δημοψήφισμα. Αυτό το, έστω και οριακό αποτέλεσμα του «ναι» στο Brexit υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται ο Boris Johnson με όλες του τις δυνάμεις, από την ώρα που ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας. Και, στις δημοσκοπήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών, φαίνεται πως αυτή του η στάση, επιβραβεύεται από τους Βρετανούς.

 

Με τις κάλπες να κλείνουν χθες, στις 10 το βράδυ και τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται σήμερα τα ξημερώματα, ο Johnson περιμένει από τον βρετανικό λαό να ξανακάνει το ίδιο. Να ξαναμιλήσει, μέσω τις κάλπης, ως προς την πορεία της χώρας εκτός ΕΕ.

 

Τουλάχιστον οι δημοσκοπήσεις, έδειχναν πως ο Johnson είναι δικαιωμένος. Η τελευταία, αυτή της Opinium, που διενεργήθηκε και δημοσιεύθηκε προχθές, έδειχνε ότι έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει έτσι. Με τη χώρα να βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές, ο Βρετανός πρωθυπουργός έβλεπε προβάδισμα έναντι του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

 

Και, μπορεί οι δημοσκόποι να έβλεπαν κλείσιμο της ψαλίδας, όμως η διαφορά παρέμενε μεγάλη. Όχι 15, όπως ήταν νωρίτερα, αλλά 12 ποσοστιαίες μονάδες, με το ποσοστό στήριξης για το Συντηρητικό Κόμμα του οποίου ηγείται ο Boris Johnson να έχει μειωθεί στο 45% από το 46%. Το ποσοστό για το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα διαμορφώθηκε στο 33%, αυξημένο κατά δύο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η στήριξη για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες μειώθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, στο 12%.

 

Η ώρα της κρίσης, ωστόσο, έχει έρθει και, δεν αφορά μόνο τον Johnson, αλλά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο θα πορευθεί η Μεγάλη Βρετανία στο «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η καταμέτρηση των ψήφων στις 650 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 10, ώρα Βρετανίας χθες, την ίδια ώρα που θα δημοσιεύονταν και τα exit poll του BBC, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο εάν θα υπάρξει στο Kοινοβούλιο απόλυτη πλειοψηφία ενός κόμματος ή όχι.

 

Οι περιφέρειες που θα κρίνουν τα αποτελέσματα είναι αυτές που ανήκουν στο λεγόμενο «κόκκινο τείχος», των Εργατικών, – Μίντλαντς και βόρειες περιοχές – αλλά ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016. Κι αυτό γιατί, εάν αλλάξουν χέρια οι συγκεκριμένες περιφέρειες θα καθορίσουν σε μεγάλο ποσοστό εάν οι Τόρις θα καταφέρουν τον στόχο τους για πλειοψηφία στο Kοινοβούλιο.

 

Τέτοιες περιφέρειες είναι το Γουόρκινγκτον και το Ντάρλινγκτον (που κατέχουν οι Εργατικοί από το 1918 και το 1964, αντίστοιχα), το Σέτζφιλντ, το Μπρόμγουιτς. Ένα ερώτημα είναι επίσης, το αν η Σκοτία και η Ουαλία, θα διατηρήσουν τις 13 έδρες των Εργατικών, η πρώτη και την παρουσία των Εργατικών η δεύτερη.

 

Όλα δείχνουν πάντως, ότι οι Torries οδεύουν προς νίκη μεν, όχι προς θρίαμβο, όπως αναμενόταν, δε. Σε αυτό συμφωνεί και η τελευταία έρευνα του YouGov, η οποία εκτιμά ότι η πλειοψηφία 68 εδρών είναι… όνειρο απατηλό για τον Johnson. Αναμένει οι Συντηρητικοί οδεύουν να κερδίσουν 339 έδρες από τις 650 της Βουλής των Κοινοτήτων, ενισχυμένο ποσοστό από τις 317 που είχαν στις εκλογές του 2017, αλλά αρκετά λιγότερες από τις 359 που προβλεπόταν την 27η Νοεμβρίου.

 

Οι Εργατικοί θα καταλάβουν 231 έδρες, λιγότερες από τις 262 που είχαν πάρει το 2017, αλλά αρκετές περισσότερες από τις 211 της προηγούμενης πρόβλεψης. Η YouGov μάλιστα, προειδοποιεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μην εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κανένα κόμμα!

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ