Φρένο από ΕΕ στον αθέμιτο ανταγωνισμό ξένων εταιρειών

Οι κινεζικές επενδύσεις στην ΕΕ έφτασαν τα €37,2 δισ. το 2016

 

Τρόπους περιορισμού του αθέμιτου ανταγωνισμού από ξένες επιχειρήσεις που έχουν κρατική ενίσχυση εξετάζει η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ οδεύουν προς έναν πιο προσεκτικό έλεγχο των κινεζικών επενδύσεων στην ήπειρο.

 

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Επίτροπος Ανταγωνισμού, δήλωσε ότι κάποιες ξένες εταιρείες είναι σε θέση να χρησιμοποιούν κυβερνητική υποστήριξη για να έχουν πλεονέκτημα, κατά την απόκτηση ευρωπαϊκών αντιπάλων τους.

 

Η Κομισιόν εξετάζει δυνητικές απαντήσεις, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων για νέες, σαφείς εξουσίες που υπέβαλε η ολλανδική κυβέρνηση.

 

«Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό στην περίπτωση που για παράδειγμα μια εταιρεία με κρατική ενίσχυση αγοράζει μια ευρωπαϊκή επιχείρηση -μπορεί να πληρώσει ό,τι θέλει, επειδή οι άλλοι πιθανοί αγοραστές κάνουν προσφορές έναντι κρατικών ταμείων», δήλωσε η κα Βεστάγκερ στους Financial Times. «Είμαστε σε διαδικασία προσπάθειας να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε γι ‘αυτό».

 

Οι πολιτικοί της ΕΕ απαιτούν κάποια αντίδραση όσον αφορά τις επιθετικές κινήσεις από κινεζικές εταιρείες που έχουν υποστήριξη από το κράτος και αποκτούν ευρωπαϊκά assets.

 

Οι κινεζικές επενδύσεις στην ΕΕ έφτασαν τα 37,2 δισ. ευρώ το 2016.

 

Η κα Βεστάγκερ χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη την ολλανδική πρόταση, που πρώτοι οι FT παρουσίασαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα μπορούσε να προστεθεί ένας πυλώνας στον νόμο που αφορά τον ανταγωνισμό της ΕΕ, επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρεμβαίνει όταν εταιρείες που έχουν κρατική ενίσχυση προκαλούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

 

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ