Η Γερμανία αναζητά εξειδικευμένο προσωπικό από τρίτες χώρες

Η γνώση της γερμανικής γλώσσας μια από τις βασικές προϋποθέσεις

 

Σε πολλούς τομείς της γερμανικής οικονομίας λείπουν ειδικευμένοι εργαζόμενοι. Στα νοσοκομεία, για παράδειγμα, λείπει νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και προγραμματιστές σε εταιρείες τεχνολογίας, πληροφοριών και επικοινωνίας. Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει εργαζόμενους από το εξωτερικό, και μάλιστα από τρίτες χώρες.

 

Πριν από μερικούς μήνες ψήφισε στη βουλή τον λεγόμενο Νόμο για την μετανάστευση εξειδικευμένου προσωπικού, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2020, ενώ και χθες βράδυ η καγκελάριος προσκάλεσε στην καγκελαρία εκπροσώπους επιχειρήσεων, ενώσεων και συνδικάτων.

 

Τα γερμανικά βασική προϋπόθεση


Αλλά γιατί η Γερμανία δεν είναι μέχρι σήμερα ελκυστική σε αυτού του είδους τις θέσεις εργασίας; Απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου της Γερμανικής Ραδιοφωνίας DLF η Κέρστιν Τακ, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, διευκρινίζει ότι το ειδικευμένο προσωπικό καλύπτεται εν μέρει από την ΕΕ στη βάση της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων και ότι τώρα έχει φτάσει η στιγμή να έλθουν εργατικά χέρια και από τρίτες χώρες.

 

Για τη γερμανίδα βουλευτή μια από τις βασικές προϋποθέσεις είναι η γνώση της γερμανικής γλώσσας. Αλλά σε τι χρειάζεται τα γερμανικά ένας προγραμματιστής από την Ινδία, που βρίσκει δουλειά σε έναν γερμανικό κολοσσό ανάπτυξης λογισμικού;

 

«Διότι, ακόμη κι αν τα αγγλικά, ιδιαίτερα σε αυτόν τον τομέα, θεωρούνται βασική γλώσσα, νομίζω ότι είναι σωστό και σημαντικό, να ζητήσουμε από εκείνους που έρχονται για στη χώρα μας να κάνουν περισσότερες προσπάθειες για να επιτύχουν καλύτερη ενσωμάτωση και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις, ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις ζωής στη Γερμανία.

 

Αναφέρομαι σε βασικές γνώσεις γερμανικών. Εξ άλλου, δεν πρόκειται μόνο για θέσεις προγραμματιστών, αλλά κυρίως για θέσεις εργασίας στον τομέα υγείας, όπου είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να επικοινωνεί στα βασικά».

 

Και πρόσφυγες;


Μια άλλη «δεξαμενή» πιθανών εργαζομένων σε αυτούς τους τομείς εργασίας θα μπορούσαν να ήταν οι πρόσφυγες, που βρίσκονται από το 2015 στη Γερμανία και θα μπορούσαν, εφόσον διαθέτουν ορισμένα προσόντα, να καλύψουν αντίστοιχες θέσεις εργασίας. Η Κέρστιν Τακ διατηρεί ενδοιασμούς.

 

«Οι πρόσφυγες δεν έρχονται για να εργαστούν, αλλά είτε για να ζητήσουν άσυλο, είτε βρίσκονται εδώ για προστασία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Άρα, δεν κρίνουμε τη μόρφωσή τους, αλλά τα αίτια που έφυγαν από τη χώρα τους. Αλλά φυσικά εξετάσαμε στο πλαίσιο συζητήσεων μέσα στο μεγάλο συνασπισμό – κι αυτό δεν ήταν εύκολο – και τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτόν τον τομέα.

 

Δηλαδή, πώς να επιταχύνουμε τη διαδικασία ένταξής τους σε εργασία με μαθήματα γερμανικών, να τους δώσουμε όλες τις δυνατότητες στήριξης μέσω του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας παράλληλα με την εξέταση της αίτησης χορήγησης ασύλου, για να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε στην αγορά εργασίας όσο πιο πολλούς μπορούμε, όταν μείνουν στη χώρα μας».

 

Πηγή: Deutsche Welle

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ