Fitch-S&P: Υποβάθμισαν σε «επιλεκτική χρεοκοπία» την Αργεντινή

Μετά την αναβολή πληρωμής εντόκων γραμματίων

 

Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και S&P υποβάθμισαν το κρατικό χρέος της Αργεντινής στο επίπεδο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» μετά την αναβολή πληρωμής εντόκων γραμματίων του δημοσίου αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Οι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch και Standard and Poor’s (S&P) προχώρησαν στην υποβάθμιση του κρατικού χρέους της Αργεντινής χθες Παρασκευή, κρίνοντας πως η χώρα βρίσκεται πλέον σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας», μετά την αναβολή της πληρωμής εντόκων γραμματίων του δημοσίου αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

«Δεν τήρησε τις υποχρεώσεις»


«Η Αργεντινή δεν τήρησε τις δανειακές υποχρεώσεις της», επιχειρηματολόγησε ο Fitch ανακοινώνοντας την υποβάθμιση του αξιόχρεου του δημοσίου της χώρας, ως προς τα ομόλογα και τα άλλα αξιόγραφα που έχουν εκδοθεί στο νόμισμά της, κατά δύο επίπεδα, σε «RD» (επιλεκτική χρεοκοπία) από «CC».

 

Ο S&P, επίσης, υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής για τα ομόλογα και τα άλλα αξιόγραφα εκπεφρασμένα σε πέσος σε «SD» (επιλεκτική χρεοκοπία) από «CCC».

 

Στη φρασεολογία των οίκων αξιολόγησης, ως «επιλεκτική χρεοκοπία» ορίζεται η κατάσταση στην οποία το κράτος-οφειλέτης δεν τιμά τις υποχρεώσεις του για μέρος του δανεισμού του, αλλά συνεχίζει να καλύπτει τις υποχρεώσεις του για άλλα είδη χορηγήσεων. Πρόκειται για το προτελευταίο στάδιο στην κλίμακα πριν τη χρεοκοπία («D»).

 

Ζοφερή κατάσταση


Οι αποφάσεις των Fitch και S&P ακολουθούν την απόφαση της κυβέρνησης του κεντροαριστερού περονιστή Αλμπέρτο Φερνάντες να αναβάλει ως τον Αύγουστο την πληρωμή βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων του δημοσίου αξίας 9 δισ. δολαρίων, αξιογράφων γνωστών με την ονομασία «Letes» στην Αργεντινή.

 

Η οικονομική κατάσταση στην τρίτη μεγαλύτερη δύναμη της Λατινικής Αμερικής χαρακτηρίζεται ζοφερή.

 

Πέραν της συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 3,1% το 2019 που προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η χρονιά αναμένεται να τερματιστεί με τον πληθωρισμό περί το 55%, το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας γύρω στο 40% και την ανεργία στο 10,4%.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ