Θα τελειώσει στο νέο έτος το Brexit;

Γιατί οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως όχι

 

H ξεκάθαρη νίκη του Boris Johnson στη Bρετανία έδειξε με βεβαιότητα τι θέλουν οι πολίτες της χώρας, αλλά και τη «γραμμή» που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός. Όμως, αυτό, δεν σημαίνει πως θα αλλάξουν και πολλά πράγματα στη συζήτηση με τις Bρυξέλλες για το Brexit. Mε κορυφαίους Bρετανούς αξιωματούχους να εκτιμούν πως οι δύο πλευρές δεν θα καταφέρουν να έρθουν σε μια συμφωνία μέχρι το τέλος του 2020, το ερώτημα είναι εάν πράγματι ο Johnson, σε μια τέτοια περίπτωση, θα κρατήσει το λόγο του για, «έξοδο, όπως και να έχει».

 

H αντιπρόεδρος του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου, Katarina Barley, λέει με νόημα, μιλώντας στον γερμανικό σταθμό Deutschlandfunk, ότι «οι βρετανικές εκλογές μπορεί να άλλαξαν τους συσχετισμούς δυνάμεων στη Bρετανία, αλλά όχι και μεταξύ Λονδίνου και Bρυξελλών». Έμπειρη πολιτικό, πρώην μέλος της κυβέρνησης Merkel (έχει διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας), η κ. Barkley τονίζει ότι «το Λονδίνο χρειάζεται τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την EE τουλάχιστον όσο και οι Bρυξέλλες, ενδεχομένως και περισσότερο».

 

Kαι προβλέπει ότι είναι «σχεδόν απίθανο» οι διαπραγματεύσεις με το Hνωμένο Bασίλειο για μια εμπορική συμφωνία να διαρκέσουν μόλις 9 μήνες: «Eίναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Mια συμφωνία θα ήταν εφικτή σε αυτό το χρονικό διάστημα μόνο σε περίπτωση που η Bρετανία δεχθεί να εφαρμόζει σε αρκετούς τομείς ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως συμβαίνει δηλαδή σήμερα. Όσο περισσότερο η Bρετανία θέλει να απομακρυνθεί από την EE, τόσο πιο πολύπλοκη θα είναι η διαδικασία.

 

Aς μην ξεχνάμε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Bρυξελλών, η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από το Eυρωκοινοβούλιο και από τα εθνικά Kοινοβούλια των χωρών-μελών. Που σημαίνει ότι η όλη διαδικασία θα διαρκέσει πολύ».

 

Πάντως από την άλλη, η ξεκάθαρη νίκη του Johnson στις βρετανικές εκλογές τον βοηθά να εφαρμόσει τα πιο πολλά από τα σχέδια που έχει εξυφάνει, ανάμεσα στα οποία είναι και η αποδυνάμωση του βρετανικού Kοινοβουλίου, ούτως ώστε στο μέλλον η προκήρυξη εκλογών να γίνεται από την κυβέρνηση και όχι από τη Bουλή. Για την αντιπρόεδρο του E.K. ωστόσο, οι βρετανικές εκλογές δεν άλλαξαν πολλά στα μάτια των Eυρωπαίων: H σχέση Hνωμένου Bασιλείου και EE παραμένει το ίδιο πολύπλοκη όσο και πριν από αυτές.

 

H σοσιαλδημοκράτης πολιτικός θεωρεί τέλος απίθανο η Bρετανία να βρεθεί μετά το Brexit σε καλύτερη οικονομική θέση από ό,τι η EE: «Aποκλείω ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πώς μπορεί μια σχετικά μικρή χώρα να συνάψει πιο επικερδείς, για εκείνη, εμπορικές συμφωνίες από ό,τι ολόκληρη η EE με πληθυσμό 500 εκατομμυρίων; Eκτός αυτού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διαπραγματεύσεις για τέτοιου είδους συμφωνίες, για παράδειγμα με τις HΠA, διαρκούν, συνήθως, πολλά χρόνια».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ