Αυστρία: 25 χρόνια από την ένταξη στην ΕΕ

Εικοσιπέντε χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την ένταξη της Αυστρίας ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Ιανουαρίου του 1995 και η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, όπως και αναλύσεις στα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, κάνουν ένα θετικό απολογισμό αυτής της συμμετοχής στην Ένωση, εδώ και ένα τέταρτο αιώνα.

 

Η ένταξη της Αυστρίας στην ΕΕ είχε το “ελληνικό χρώμα” της, καθώς η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα τότε του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 1994, είχε διεκπεραιώσει τον Μάρτιο του 1994 την τελευταία, εξαιρετικά δύσκολη, φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αυστρίας.

 

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είχε γίνει τρεις μήνες πριν από το καθοριστικό δημοψήφισμα στη χώρα, στις 12 Ιουνίου 1994, κατά το οποίο ο αυστριακός λαός, με πλειοψηφία 66,6%, είχε ταχθεί υπέρ της ένταξης, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε δημοψήφισμα ως προς την ένταξη μίας χώρας στην ΕΕ.

 

Στους απολογισμούς για τα 25 χρόνια από την ένταξη τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως εάν η Αυστρία δεν ήταν μέλος της ΕΕ, τότε η οικονομική και δημοσιονομική κρίση των τελευταίων χρόνων θα είχε επηρεάσει πολύ περισσότερο τη χώρα, η οποία, όπως επισημαίνεται, έχει ωφεληθεί σημαντικά από τη συμμετοχή της στην Ένωση και έχει εξελιχθεί σε “χώρα των εξαγωγέων”, με το δομικό έλλειμμα του εξαγωγικού εμπορίου να έχει μειωθεί κατά το ήμισυ.

 

Η ένταξη της Αυστρίας στην ΕΕ συντελέστηκε ταυτόχρονα και από κοινού με εκείνες των δύο σκανδιναβικών χωρών Σουηδίας και Φινλανδίας, αυξάνοντας τότε τον αριθμό των χωρών-μελών από 12 σε 15, ενώ είχαν προηγηθεί σχεδόν διετείς δύσκολες ενταξιακές διαπραγματεύσεις και κατόπιν δημοψηφίσματα.

 

Στην περίπτωση της Αυστρίας στο δημοψήφισμα της 12ης Ιουνίου 1994, η ένταξη υπερψηφίστηκε από 66,6% των ψηφοφόρων- που ήταν το υψηλότερο ποσοστό υπέρ της ένταξης στις τότε τέσσερις υποψήφιες χώρες -με τον πληθυσμό στη Νορβηγία να καταψηφίζει την ένταξη της χώρας του, η οποία τελικά δεν προσχώρησε στην ΕΕ.

 

Στα 25 χρόνια από την ένταξη της Αυστρίας ο αριθμός των χωρών-μελών της Ένωσης σχεδόν διπλασιάστηκε από τις 15 τότε, σε 28 σήμερα (σ.σ. συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας).

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ