Μέχρι τέλος Απρίλη η επιδημία του κορωνοϊού

Η επιδημία του κοροναϊού αναμένεται να φθάσει στο αποκορύφωμά της στην Κίνα αυτό τον μήνα και ίσως έχει τελειώσει έως τον Απρίλιο, δήλωσε σήμερα ο πλέον υψηλόβαθμος σύμβουλος της κυβέρνησης για θέματα υγείας, στην τελευταία αξιολόγηση για την επιδημία που έχει προκαλέσει τριγμούς σε όλο τον κόσμο.

 

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο Τζονγκ Νάνσαν, 83χρονος επιδημιολόγος που έγινε γνωστός για τις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει την επιδημία του SARS το 2003, δάκρυσε όταν αναφέρθηκε στον γιατρό Λι Ουενλιάνγκ που πέθανε την περασμένη εβδομάδα αφού επιπλήχθηκε επειδή σήμανε συναγερμό για τον νέο ιό.

 

Αλλά ο Τζονγκ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η νέα επιδημία σύντομα θα επιβραδυνθεί, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων ήδη να επιβραδύνεται σε κάποιες περιοχές. Η επιδημία μπορεί να κορυφωθεί στα μέσα ή τα τέλη Φεβρουαρίου, ακολουθούμενη από σταθεροποίηση και μείωση, δήλωσε ο Τζονγκ, βασίζοντας την πρόβλεψη σε μαθηματική μοντέλα, πρόσφατα στοιχεία και στις ενέργειες της κυβέρνησης.

 

“Ελπίζω ότι αυτή η επιδημία, ή ακόμα και συνολικά το ζήτημα, ίσως να έχει τελειώσει κάπου τον Απρίλιο”, δήλωσε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γκουανγκτζόου, όπου νοσηλεύονται 11 ασθενείς του ιού.

 

Ενώ τα σχόλιά του ίσως περιορίσουν την παγκόσμια ανησυχία για τον νέο ιό –που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.000 ανθρώπους και έχει προσβάλει πάνω από 40.000 ανθρώπους, σχεδόν όλους στην Κίνα— η προηγούμενη πρόβλεψη του Τζονγκ ότι η επιδημία θα κορυφωνόταν νωρίτερα αποδείχθηκε πρώιμη.

 

“Δεν γνωρίζουμε γιατί είναι τόσο μολυσματικός, άρα αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα”, πρόσθεσε ο Τζονγκ, που βοήθησε να εντοπιστούν οι ελλείψεις και οι αστοχίες στο σύστημα αντιμετώπισης εκτάκτων περιπτώσεων της Κίνας κατά την κρίση του SARS το 2002-03. Δήλωσε ότι υπάρχει μια σταδιακή μείωση των νέων κρουσμάτων στην νότια επαρχία της Γκουανγκντόγνκ όπου βρίσκεται εκείνος, καθώς και στη Τζετζιάνγκ και αλλού. “Άρα αυτή είναι καλή είδηση για εμάς”.

 

Με την Κίνα να λαμβάνει άνευ προηγουμένου μέτρα για να σφραγίσει τις μολυσμένες περιοχές και να περιορίσει τις διαδρομές διάδοσης, ο Τζονγκ επαίνεσε την κυβέρνηση που απέκλεισε την Ουχάν, την πόλη στο επίκεντρο που σύμφωνα με τον ίδιο έχασε τον έλεγχο του ιού σε αρχική φάση.

 

“Η τοπική κυβέρνηση, οι τοπικές υγειονομικές αρχές θα έπρεπε να έχουν κάποια ευθύνη για αυτό”, δήλωσε. “Δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους”. Ο ιός θεωρείται ότι ξεκίνησε από αγορά θαλασσινών στην Ουχάν στις αρχές Δεκεμβρίου.

 

Οι αρχές έχουν επίσης δεχθεί πυρά για τον τρόπο που μεταχειρίστηκαν τον γιατρό Λι που τέθηκε υπό κράτηση επειδή γνωστοποίησε την επιδημία πριν γίνει το πιο γνωστό θύμα του την περασμένη Παρασκευή. “Η πλειονότητα των ανθρώπων πιστεύουν ότι είναι ο ήρωας της Κίνας”, δήλωσε ο Τζονγκ, σκουπίζοντας τα δάκρυά του. “Είμαι τόσο περήφανος γι’ αυτόν, είπε την αλήθεια στον κόσμο στα τέλη Δεκεμβρίου και μετά πέθανε”. Πίσω του υπήρχαν εκατοντάδες άλλοι γιατροί που όλοι θέλουν να πουν την αλήθεια και τώρα ενθαρρύνονται από την κυβέρνηση να το κάνουν, δήλωσε. “Πραγματικά χρειάζεται να ακούσουμε”, δήλωσε.

 

Παγκόσμιο Σύστημα Παρακολούθησης

 

Ο ιός έχει τώρα επιμολύνει πάνω από 40.000 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 24 χώρες.

 

Ο Τζονγκ, που δήλωσε ότι η απροθυμία της κυβέρνησης να μοιραστεί πληροφορίες παρέτεινε την κρίση του SARS, δήλωσε ότι το Πεκίνο τα πήγε πολύ καλύτερα αυτή τη φορά σε θέματα όπως η διαφάνεια και η συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

 

Αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλα, δήλωσε, όπως το να δοθεί τέλος στο εμπόριο άγριων ζώων, να υπάρξει καλύτερη διεθνής συνεργασία για την τεχνολογία υγιεινής, να βελτιωθεί η λειτουργία των κέντρων ελέγχου νοσημάτων και να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης που να προειδοποιεί για πιθανές επιδημίες.

 

“Εάν έχουμε καλύτερη συνεργασία και συντονισμό, μπορούμε να το εντοπίσουμε νωρίτερα και να κατανοήσουμε νωρίτερα τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η επιδημία δεν θα ήταν τόσο σοβαρή εάν υπήρχε ήδη ένα τέτοιο σύστημα.

 

Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία της Κίνας δείχνουν ότι το ποσοστό ανάρρωσης είναι αρκετά χαμηλό, με λιγότερο από το 10% των επιβεβαιωμένων ασθενών να παίρνουν εξιτήριο, αλλά ο Τζονγκ δήλωσε ότι οι αρχές δεν αφήσουν τίποτα στην τύχη του, με πολλούς ασθενείς που βρίσκονται ακόμα σε καραντίνα σε ειδικούς θαλάμους νοσοκομείων να είναι τώρα σχετικά υγιείς.

 

Η χρήση προστατευτικών μασκών έξω από τις ζώνες μόλυνσης δεν είναι πάντα απαραίτητη, δήλωσε, και η απαγόρευση από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της εισόδου Κινέζων ήταν υπερβολική αντίδραση. Επιπλέον, φαίνεται ότι τα παιδιά είναι λιγότερο ευπαθή, πρόσθεσε.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παγκόσμια, μη πολιτικοποιημένη συνεργασία είναι κρίσιμης σημασίας. “Νομίζω ότι ίσως πρέπει να έχουμε μια προσέγγιση, εννοώ ειδικά οι συνάδελφοί μας και οι επιστήμονες, και να έχουμε περισσότερη συνεργασία”, δήλωσε. “Έχουμε απλά να κάνουμε με μια ασθένεια – καμία σχέση με την πολιτική, καμία”.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ