H EE «βγάζει το όπλο» στις ΗΠΑ

Στο στόχαστρο των Eυρωπαϊκών αρχών τα… «ψώνια» που έκαναν τεχνολογικοί κολοσσοί

 

Στην Ευρώπη, αυτές τις ημέρες όλοι ασχολούνται με την χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Kορυφής της ΕΕ και την απόκλιση των 230 δισεκατ. ευρώ στον πολυετή προϋπολογισμό. Είναι όμως αυτό το πραγματικά μεγάλο μέτωπο; Στο παρασκήνιο, όπως σχολιάζει ρεπορτάζ του CNBC, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο τους αμερικανικούς κολοσσούς.

 

Κατά κάποιους, πρόκειται για προετοιμασίες (εμπορικού) «πολέμου», εν μέσω επιβολής δασμών και απειλών από τον Donald Trump ότι «το επόμενο (μετά την Κίνα) μέτωπο, θα είναι η Ευρώπη».

 

Η Αντιμονοπωλιακή αρχή της Ευρώπης, θα εξετάσει τις μικρότερες εξαγορές που έκαναν οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί γίγαντες, μετά από μια… έξαρση “shopping”, στην οποία επιδόθηκαν οι αμερικανικές φίρμες του τομέα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι προφανές ότι οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να αυξήσουν την -ήδη υπάρχουσα, όπως έχουμε διαπιστώσει με μια σειρά προστίμων και περιορισμών- πίεση στους μεγάλους «παίκτες» από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Άλλωστε, η Γηραιά Ήπειρος έχει αποδειχθεί “hot spot” για τις μεγαλύτερες αμερικανικές -και, λιγότερο, λόγω των «μπλόκων» που είχε βάλει η ΕΕ, τις κινεζικές- εταιρίες τεχνολογίας, ειδικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

 

Ανάμεσα στις εξαγορές που ξεχώρισαν ήταν αυτή του Skype, το 2011, από τη Microsoft, για 8,5 δισ. δολάρια και της WhatsApp από το Facebook για 19 δισεκατομμύρια, το 2014, ενώ προηγήθηκαν και ακολούθησαν δεκάδες άλλες που δεν έγιναν «τίτλοι πρωτοσέλιδου». Ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι εξαγορά της βρετανικής, ειδικευμένης στην τεχνολογία της φωτογραφίας start-up, Spectral Edge, πέρυσι, από την Apple. Το ποσό της εξαγοράς δεν έγινε γνωστό, όπως δεν έγινε και για την -επίσης βρετανική start-up- εταιρία εξέλιξης τεχνητής νοημοσύνης, Fabula AI, την οποία εξαγόρασε η Twitter. Παρόμοια… «ψώνια» στην Ευρώπη έκαναν και οι άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες της Silicon Valley, όπως η μητρική της Google, Alphabet Inc και η Facebook.

 

H αρμόδια κοινοτική Eπίτροπος, Margrethe Vestager, φρόντισε να ρίξει τις πρώτες… τροχιοδεικτικές βολές. Μιλώντας, την Τρίτη, στο CNBC -και αυτό έχει τη σημασία του, καθώς πρόκειται για αμερικανικό Μέσο με prestige στα θέματα ανάλυσης του επιχειρείν και της οικονομίας- είπε ότι οι Eυρωπαϊκές αρχές θα εξετάσουν εάν δημιουργούνται μονοπωλιακές συνθήκες με αυτές τις εξαγορές. «Εξελίσσουμε μεθόδους για να σιγουρευτούμε ότι στην πραγματικότητα βλέπουμε αυτές τις εξαγορές, να διασφαλίσουμε ότι είναι υπέρ του ανταγωνισμού, ότι είναι υπέρ της καινοτομίας και όχι το αντίθετο».

 

Πάντως, η κ. Vestager είπε ότι βλέπει ως «θετικό» το γεγονός ότι οι μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρίες βγήκαν για… «ψώνια» στην Ευρώπη. Και προφανώς, οι Ευρωπαίοι ήθελαν και θέλουν τις αμερικανικές επενδύσεις. Οπότε, αυτή η «εξέλιξη των μεθόδων» που περιέγραψε η Eπίτροπος, μπορεί να εκληφθεί ως ένα «σφίξιμο» από την ευρωπαϊκή πλευρά, μια… εξευγενισμένη απειλή στον Αμερικανό πρόεδρο για να μην ανοίξει αμερικανο-ευρωπαϊκό μέτωπο;

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ