Το Λονδίνο ψάχνει μια «συμφωνία ίσων»

Στον απόηχο του Brexit, το μεγάλο ζήτημα που προβάλλει μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ είναι το… Brexit. Οι δύο πλευρές μπορεί να πήραν διαζύγιο, όμως δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο αληθινά φλέγον θέμα: Τη συμφωνία για το εμπόριο. Ο Βρετανός διαπραγματευτής με τις Βρυξέλλες, David Frost, λέει ότι οι Βρετανοί δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω. Ότι θα διαπραγματευτούν μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου «μεταξύ ίσων» και δεν θα αποδεχθούν η Ευρωπαϊκή Ενωση να τεθεί εμπόδιο στην ελευθερία του Λονδίνου να θέσει τους δικούς του κανόνες.

 

«Είναι σημαντικό για μας να έχουμε τη δυνατότητα να θεσπίσουμε τους νόμους που μας βολεύουν, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα που έχει κάθε άλλη χώρα μη μέλος της ΕΕ στον κόσμο», εξήγησε, μιλώντας στο Universite Libre de Bruxelles. «Δεν πρόκειται για μία απλή θέση διαπραγμάτευσης που μπορεί να αλλάξει υπό πίεση. Είναι ο ίδιος ο στόχος της διαπραγμάτευσης», επέμεινε ο Βρετανός διαπραγματευτής. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Michel Barnier, ο αρμόδιος από την ΕΕ διαπραγματευτής για το Brexit, περίμενε τις δικές του κατευθυντήριες γραμμές. Μέχρι τώρα ξέρουμε ότι το μπλοκ των κρατών- μελών, απαιτεί να δοθούν εγγυήσεις που θεωρεί αναγκαίες, δεδομένης της γεωγραφικής και της οικονομικής εγγύτητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Ζητούν το Ηνωμένο Βασίλειο να δεσμευθεί, στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης, ότι θα τηρήσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουν, με λίγα λόγια, να προσαρμοσθεί «σταδιακά» σε πολλούς τομείς (περιβάλλον, ανταγωνισμός, φορολογία, εργατικό δίκαιο), ώστε να αποφευχθούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, με αντάλλαγμα μία προνομιακή πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Σημαντικό είναι και το μέτωπο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

 

Οι Ευρωπαίοι θέλουν αυτό να συνεχίσει να έχει τον τελευταίο λόγο στην ερμηνεία του Δικαίου της Ένωσης, σε περίπτωση διαφορών μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου, όμως για τους Βρετανούς, κάτι τέτοιο σημαίνει παραχώρηση κυριαρχίας: «Το να σκέφτεται κανείς ότι θα μπορούσαμε να δεχθούμε μία εποπτεία της ΕΕ σε θέματα ισοτιμίας όρων ανταγωνισμού (level playing field) είναι σαν να μην αντιλαμβάνεται τον στόχο αυτού που εμείς κάνουμε», εξηγεί ο Frost.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ