«Φωτιά» στις αναδυόμενες λόγω των τιμών του πετρελαίου

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΩΣ ΚΑΙ 85%

 

Η κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στις διεθνείς οικονομίες δεν είναι το μόνο. Η διάλυση του OPEC+ και η σύγκρουση μεταξύ Σ. Αραβίας- Ρωσίας- ΗΠΑ για τις τιμές του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την χαμηλότερη ζήτηση, φαίνεται πως θα αποτελέσουν, για κάποιους, πολύ ισχυρότερο χτύπημα. Όχι τυχαία, ο OPEC και η IEA, με μια -σπάνια- κοινή τους δήλωση, προειδοποίησαν πως τα έσοδα των αναπτυσσόμενων χωρών από πετρέλαιο και φυσικό αέριο μπορεί να πέσουν στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων δεκαετιών, εάν οι σημερινές συνθήκες της ενεργειακής αγοράς επιμένουν.

 

Ο γενικός διευθυντής του ΙΕΑ, Fatih Birol και ο γενικός γραμματέας του OPEC, στρατηγός Mohammed Barkindo, εξέφρασαν τις «βαθιές ανησυχίες» τους για τον κορωνοϊό, προειδοποιώντας ότι μπορεί να έχει «μακροπρόθεσμες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες». Οι Birol και Barkindo εξήγησαν ότι αναμένουν οι αναπτυσσόμενες χώρες να δουν τα εισοδήματά τους από πετρέλαιο και φυσικό αέριο να μειώνονται από 50% ως 85% μέσα στο 2020, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικές οι δημόσιες δαπάνες σε εξαιρετικά εύθραυστούς τομείς όπως της υγείας και της παιδείας.

 

Την ίδια ώρα πάντως, το πρωί της Τρίτης, το πετρέλαιο Brent σημείωνε νέα -έστω και μικρή- πτώση στα 29,91 δολάρια το βαρέλι για να «τσιμπήσει» αργότερα, πάνω από το ψυχολογικό όριο των 30 δολαρίων, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) κινείτο μεταξύ 28,98 και 29,58 δολάρια το βαρέλι, δείχνοντας καλύτερη επίδοση. Μια συνεδρίαση νωρίτερα, οι τιμές του αργού πετρελαίου έπεσαν 10%, καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζεται να εξαπλώνεται εν μέσω του τιμολογιακού πολέμου μεταξύ της ηγέτιδας δύναμης του OPEC, Σαουδικής Αραβίας και της εκτός OPEC υπερδύναμης Ρωσίας. Λόγω ακριβώς αυτού του πολέμου, τα futures του αργού έχουν χάσει άνω του 50%, από το peak του Ιανουαρίου.

 

Νωρίτερα, τη Δευτέρα, ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco ανακοίνωσε ότι πιθανότατα θα συνεχίσει την αύξηση της παραγωγής που σχεδίαζε από τον Απρίλιο στο Μάιο, αναφέροντας ότι «είναι πολύ άνετα» με μια τιμή κοντά στα 30 δολάρια το βαρέλι. Η Ρωσία, η οποία αρνείται να υπογράψει την πρόταση του OPEC για βαθύτερες περικοπές παραγωγής, λέει με νόημα ότι μπορεί να αντέξει με χαμηλότερες τιμές πετρελαίου για έναν μήνα. Με τη Σαουδική Αραβία να έχει μεταφέρει τον πόλεμο στο «γήπεδό της», μετατρέποντας τον πόλεμο τιμών σε πόλεμο όγκου, οι τιμές οδεύουν προς το επίπεδο των 20+ δολαρίων το βαρέλι, γεγονός που μπορεί να αποβεί καταστροφικό, αρχικά, για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες…

 

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ