Οι Γερμανοί βιομήχανοι θέλουν… Ευρώπη

Αν δεν είναι πρωτοφανές, είναι ασυνήθιστο. Και, αν αυτό το συμπέρασμα δεν ισχύει για το νόημα του κειμένου, τουλάχιστον ισχύει για τη φρασεολόγια του. Ο λόγος για το έγγραφο που έξέδωσε ο BDI, ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών, στο οποίο κάνει έκκληση στη γερμανική κυβέρνηση να συμβάλλει στην ανάκαμψη της ΕΕ, ζητώντας «περισσότερη δημοσιονομική αλληλεγγύη» στην Ευρώπη.

 

Πρωτοφανές άλλωστε είναι το γεγονός ότι συντάσσονται, δείχνοντας το δρόμο στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι εργοδότες της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, καθώς εξέδωσαν κοινή δήλωση, που συνυπογράφουν ο BDI, η Medef της Γαλλίας και η Confindustria της Ιταλίας.

 

Μάλλον τέλειωσαν οι εποχές που τουλάχιστον το κυρίαρχο μέρος του επιχειρηματικού και πολιτικού κατεστημένου της Γερμανίας εξέθετε έντονες αντιρρήσεις στον διαμοιρασμό του δημοσιονομικού βάρους μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, με το «επιχείρημα» ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα καταλήξουν να στηρίζουν τα δημόσια οικονομικά των φτωχότερων χωρών της νότιας Ευρώπης. Και θα πρέπει να συνηθίσουμε μια νέα πραγματικότητα, με τους βιομηχάνους της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, να ζητούν από κοινού από την ΕΕ να επιδείξει μια «πρωτοφανή και φιλόδοξη» αντίδραση στην πανδημία του κορωνοϊού. «Πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό στοιχείο πραγματικής δημοσιονομικής αλληλεγγύης από τους κοινούς πόρους των χωρών αυτών που επηρεάζονται περισσότερο», αναφέρεται στο έγγραφο.

 

Στην κοινή έκκλησή τους, οι BDI, Medef και Confindustria τονίζουν πως το Tαμείο Aνάκαμψης που αναμένεται να δημιουργηθεί στην ΕΕ, θα πρέπει να «παρέχει μια καλή ισορροπία δανείων και επιχορηγήσεων στα κράτη-aμέλη» και ζητούν από τα κράτη-μέλη να παρουσιάσουν μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης για μετά την κρίση, με πολιτικές που «στηρίζουν την εγχώρια ζήτηση όταν αμβλυνθούν οι διαταραχές στην πλευρά της προσφοράς».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ